Ειδήσεις και Νέα

Γερμανία: Νέα μέτρα για τον κορωνοϊό θα έρθουν το φθινόπωρο?

Λίγο πριν εγκριθούν οι νέοι κανόνες του κορωνοϊού για το φθινόπωρο, η κυβέρνηση ξεκίνησε μια χαλάρωση για τα αεροπορικά ταξίδια. Έτσι πρέπει να καταργηθεί η απαίτηση μάσκας στα μηχανήματα. Αντίστοιχη τροπολογία αποφάσισε την Τρίτη στο Βερολίνο η Επιτροπή Υγείας της βουλής. Με ολόκληρο το προσχέδιο, πιο εκτενείς κανόνες για μάσκες και τεστ θα πρέπει να ισχύουν ξανά από την 1η Οκτωβρίου. Ο τροποποιημένος νόμος περί προστασίας από λοιμώξεις πρόκειται να ψηφιστεί στην ολομέλεια αυτή την Πέμπτη (σσσ… αύριο).

Ο υπουργός Υγείας Karl Lauterbach ήταν πεπεισμένος «ότι με αυτή την προετοιμασία θα έχουμε την πανδημία υπό έλεγχο το φθινόπωρο». Ο προγραμματισμένος νέος νόμος είναι «ένα σχετικά πλήρες πακέτο, το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που έχουν πολλές από τις γειτονικές μας χώρες», ανέφεραι στο περιθώριο της συνεδρίασης της επιτροπής υγείας.

Τα πιο σημαντικά πράγματα.

  • Οι απαιτήσεις για μάσκα στα αεροπλάνα πρέπει να μειωθούν.
  • Σχεδιάζονται νέοι κανόνες για τα αεροπορικά ταξίδια.
  • Απαίτηση μάσκας FFP2 σε προγραμματισμένες ιατρικές επισκέψεις.
  • Τεστ κορωνοϊού – ποιος μπορεί ακόμα να τα κάνει δωρεάν.

Αυτές οι απαιτήσεις εξακολουθούν να ισχύουν επί του παρόντος στη NRW.

Νέοι κανόνες για τα αεροπορικά ταξίδια

Οι ταξιδιώτες δεν θα πρέπει πλέον να φορούν μάσκες στο μέλλον. Στον συνασπισμό, το FDP είχε ασκήσει πίεση για τον τερματισμό της νομικής απαίτησης επί της πτήσης. Σύμφωνα με την απόφαση της επιτροπής, σχεδιάζεται για το μέλλον η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μπορεί να επιβάλει απαίτηση μάσκας για τους επιβάτες και το πλήρωμα καμπίνας με κανονισμό χωρίς τη συγκατάθεση της βουλής.

Σύμφωνα με τον Lauterbach, η άρση της απαίτησης μάσκας για τους επιβάτες τρένων δεν αποτελεί επιλογή. «Εγινε σαφές από την αρχή ότι δεν θα διαπραγματευόμασταν για την υποχρέωση να φοράμε μάσκες σε λεωφορεία και τρένα». «Είναι αυτονόητο ότι ο κίνδυνος μόλυνσης είναι πολύ μεγαλύτερος στα λεωφορεία και τα τρένα παρά στην εναέρια κυκλοφορία.» Ο Λάουτερμπαχ αναφέρθηκε στον καλύτερο αερισμό του αεροσκάφους.

«Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη πόσο λίγοι άνθρωποι πετούν σε σύγκριση με τους πολλούς ανθρώπους που χρησιμοποιούν λεωφορεία και τρένα», πρόσθεσε ο Lauterbach. «Επομένως, από την άποψή μου, ο κανόνας εδώ δεν είναι συγκρίσιμος.» Σύμφωνα με τη βιομηχανική ένωση ADV, τα 23 μεγάλα εμπορικά αεροδρόμια χρησιμοποίησαν 17,7 εκατομμύρια επιβάτες τον μήνα των διακοπών τον Ιούλιο – μόνο σε λεωφορεία και τρένα της Deutsche Bahn, σύμφωνα με στοιχεία του περασμένου έτους, κατά μέσο όρο περίπου 8 εκατομμύρια ταξιδιώτες επιβάτες την ημέρα.

Μάσκα και στα ιατρεία.

Σύμφωνα με την απόφαση της υγειονομικής επιτροπής, η απαίτηση μάσκας FFP2 θα πρέπει να ισχύει και σε ιατρεία εκτός από κλινικές και γηροκομεία σε όλη την Γερμανία. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα γιατί φυσικά γνωρίζω πολύ καλά την κατάσταση στην αναμονή», είπε ο Λάουτερμπαχ. «Και ξέρω ότι είναι απλώς απαράδεκτο κάποιος στην αίθουσα αναμονής ενός ιατρείου να μολυνθεί, ο οποίος μπορεί επίσης να είναι ιδιαίτερα ευάλωτος».

Όχι άλλες επισκέψεις σε παιδιάτρους.

Σύμφωνα με τα προηγούμενα σχέδια, τα παιδιά που είναι ύποπτα ότι έχουν λοίμωξη από κορωνοϊό θα πρέπει πρώτα να δουν έναν γιατρό πριν τους επιτραπεί να επιστρέψουν στο σχολείο. Ο συνασπισμός φαναριών θέλει τώρα να το ρυθμίσει ως εξής: Εάν υπάρχει υποψία μόλυνσης, θα πρέπει να αρκεί ένας αυτοέλεγχος. «Πιστεύω ότι μπορείτε να εμπιστευτείτε τους γονείς να πραγματοποιήσουν ένα τέτοιο τεστ αξιόπιστα και καλά», είπε ο Lauterbach.

Αντιδράσεις στο προσχέδιο.

Συγκεκριμένα, η παράλειψη της απαίτησης της μάσκας προκάλεσε μικτές αντιδράσεις. Ο επικεφαλής της Lufthansa, Carsten Spohr, μίλησε για καλά νέα στη Φρανκφούρτη και είπε: «Πόσο χαρούμενοι είναι οι υπάλληλοί μας που δεν χρειάζεται πλέον να παίζουν μασκοφόροι αστυνομικοί. Και πόσο χαρούμενοι είναι σχεδόν 300.000 επιβάτες κάθε μέρα που δεν έπρεπε πλέον να φορούν μάσκα πουθενά αλλού, επειδή κάθε άλλη αεροπορική εταιρεία την αγνόησε».

Το συνδικάτο Verdi χαιρέτισε επίσης το σχέδιο τροπολογίας. «Εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εγκαταλείψει τώρα την απαίτηση για μάσκα το φθινόπωρο, αυτό θα ήταν μια αισθητή ανακούφιση για τους εργαζόμενους. Τότε δεν θα είστε πλέον αναγκασμένοι να επιβάλλετε την απαίτηση για μάσκα για τους επιβάτες», δήλωσε η αναπληρώτρια προϊσταμένη του Verdi, Christine Behle του γερμανικού πρακτορείου Τύπου.

Αιχμηρή κριτική, ωστόσο, ήρθε από τη Βαυαρία. «η κυβέρνηση είναι εντελώς γελοία με τη μπερδεμένη πορεία του κορωνοϊού», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Klaus Holetschek. «Ποιος θα πρέπει να πάρει στα σοβαρά τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Υγείας αν υποχωρεί ήδη ξανά στο FDP;» Κανείς δεν αμφισβητεί σοβαρά ότι οι μάσκες στα αεροπλάνα θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματική προστασία από λοιμώξεις. «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν όλοι οι παρευρισκόμενοι φορούν μάσκα. Επιπλέον, είναι πολύ λογικό για τους ταξιδιώτες να προστατεύουν τον εαυτό τους και κυρίως τους άλλους με αυτόν τον τρόπο».

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο.

e-enimerosi