Ιατρική Βιολογία

Ο σκελετός της λίθινης εποχής που λείπει το πόδι μπορεί να δείχνει τον παλαιότερο ακρωτηριασμό.

Οι επιστήμονες λένε ότι ο ακρωτηριασμός έγινε όταν το άτομο ήταν παιδί – και ότι ο «ασθενής» συνέχισε να ζει για χρόνια ως ακρωτηριασμένος. Η προϊστορική χειρουργική επέμβαση θα μπορούσε να δείξει ότι οι άνθρωποι έκαναν ιατρικές προόδους πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Nature.

Ερευνητές εξερευνούσαν μια σπηλιά στο Βόρνεο, σε μια περιοχή τροπικού δάσους γνωστή για την ύπαρξη μερικών από τις παλαιότερες βραχογραφίες στον κόσμο, όταν βρήκαν τον τάφο, είπε ο Tim Maloney, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο Griffith στην Αυστραλία και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.

Αν και μεγάλο μέρος του σκελετού ήταν άθικτο, του έλειπε το αριστερό του πόδι και το κάτω μέρος του αριστερού του ποδιού. Αφού εξέτασαν τα λείψανα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα οστά των ποδιών δεν έλειπαν από τον τάφο ή χάθηκαν σε κάποιο ατύχημα – αφαιρέθηκαν προσεκτικά.

Το εναπομείναν οστό του ποδιού έδειξε μια καθαρή, λοξή τομή που επουλώθηκε, είπε ο Maloney. Δεν υπήρχαν ενδείξεις μόλυνσης, κάτι που θα ήταν αναμενόμενο αν το παιδί είχε δαγκώσει το πόδι του από ένα πλάσμα σαν κροκόδειλος. Και επίσης δεν υπήρχαν ενδείξεις συντριβής κατάγματος, κάτι που θα ήταν αναμενόμενο αν το πόδι είχε σκάσει σε ένα ατύχημα.

Το άτομο φαίνεται να έζησε για περίπου έξι έως εννέα χρόνια μετά την απώλεια του άκρου, τελικά πέθανε από άγνωστα αίτια ως νεαρός ενήλικας, λένε οι ερευνητές.

Αυτό δείχνει ότι οι προϊστορικοί τροφοσυλλέκτες γνώριζαν αρκετά την ιατρική για να πραγματοποιήσουν τη χειρουργική επέμβαση χωρίς θανατηφόρο απώλεια αίματος ή μόλυνση, κατέληξαν οι συγγραφείς. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τι είδους εργαλείο χρησιμοποιήθηκε για τον ακρωτηριασμό του άκρου ή πώς αποφεύχθηκε η μόλυνση — αλλά εικάζουν ότι ένα αιχμηρό πέτρινο εργαλείο μπορεί να έκανε την κοπή και επισημαίνουν ότι ορισμένα από τα πλούσια φυτά της περιοχής έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες.

Επίσης, η κοινότητα θα έπρεπε να φροντίζει το παιδί για χρόνια μετά, αφού δεν θα ήταν εύκολη η επιβίωση του κακοτράχαλου εδάφους ως ακρωτηριασμένος.

Αυτή η πρώιμη χειρουργική επέμβαση «ξαναγράφει την ιστορία της ανθρώπινης ιατρικής γνώσης και εξελίξεων», είπε ο Maloney σε συνέντευξη Τύπου.

Πριν από αυτό το εύρημα, το πρώτο παράδειγμα ακρωτηριασμού ήταν σε έναν Γάλλο αγρότη πριν από 7.000 χρόνια, ο οποίος του αφαιρέθηκε μέρος του αντιβραχίου. Οι επιστήμονες είχαν σκεφτεί ότι οι προηγμένες ιατρικές πρακτικές αναπτύχθηκαν πριν από περίπου 10.000 χρόνια, καθώς οι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν σε αγροτικές κοινωνίες, είπαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Αλλά αυτή η μελέτη προσθέτει στα αυξανόμενα στοιχεία ότι οι άνθρωποι άρχισαν να φροντίζουν ο ένας για την υγεία του άλλου πολύ νωρίτερα στην ιστορία τους, δήλωσε η Alecia Schrenk, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, στο Λας Βέγκας, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Είχαμε από καιρό υποθέσει ότι η υγειονομική περίθαλψη είναι μια νεότερη εφεύρεση», είπε ο Schrenk σε ένα email. «Έρευνες όπως αυτό το άρθρο καταδεικνύουν ότι οι προϊστορικοί λαοί δεν αφέθηκαν απλώς να τα βάζουν μόνοι τους».

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα;

e-enimerosi

Η μικροχειρουργική σε λεπτές επεμβάσεις.

e-enimerosi

EE: Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση νέο αντιβιοτικό για ανθεκτικές λοιμώξεις.

e-enimerosi