Εθνικά Θέματα

Associated Press: Η Ελλάδα προειδοποιεί τους συμμάχους για κίνδυνο σύγκρουσης με την Τουρκία.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας απέστειλε επιστολή στους εταίρους της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, ζητώντας τους να καταδικάσουν επισήμως τις ολοένα και πιο επιθετικές συνομιλίες από αξιωματούχους στη γειτονική Τουρκία και προτείνοντας ότι οι τρέχουσες διμερείς εντάσεις θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σε δεύτερη ανοιχτή σύγκρουση σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Στις επιστολές, αντίγραφα των οποίων είδε το Associated Press την Τετάρτη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είπε ότι η συμπεριφορά του ιστορικού περιφερειακού αντιπάλου της χώρας του —και συμμάχου του ΝΑΤΟ— πρέπει να λογοκριθεί από τα τρία όργανα.

«Με το να μην το κάνουμε έγκαιρα ή υποτιμώντας τη σοβαρότητα του θέματος, κινδυνεύουμε να γίνουμε ξανά μάρτυρες μιας κατάστασης παρόμοιας με αυτή που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή σε κάποιο άλλο μέρος της ηπείρου μας», έγραψε, σε μια νύξη για τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Αυτό είναι κάτι που κανείς μας δεν θα ήθελε πραγματικά να δει».

Οι επιστολές της Δευτέρας και της Τρίτης βρίσκονται σε χαμηλό σημείο στις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων, τους οποίους χωρίζει η εχθρότητα αιώνων και οι σύγχρονες διαμάχες, συμπεριλαμβανομένων των ορίων στο Αιγαίο και της μετανάστευσης. Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν φτάσει κοντά σε πόλεμο τρεις φορές τον τελευταίο μισό αιώνα.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε μια κρυφή απειλή εισβολής που έγινε το Σαββατοκύριακο. Η Αθήνα απάντησε ότι είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία της.

Στις επιστολές προς τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell και τον αρχηγό του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η Αθήνα ανέφερε τις αναφορές του Ερντογάν στην ελληνική «κατοχή» των νησιών του Αιγαίου Πελάγους που αποτελούν μέρος της Ελλάδας για δεκαετίες, και στον ελληνικό λαό ως “αχρείος.”

«Η τουρκική ηγεσία προφανώς επέλεξε να παρουσιάσει τη μελλοντική επίθεση ως ήδη προετοιμασμένη και, το πιο σημαντικό, ως δικαιολογημένη ενέργεια», είπε. «Αν δεν φανεί στις πραγματικές της διαστάσεις και δεν αντιμετωπιστεί σωστά από τη διεθνή κοινότητα, αυτή η τουρκική στάση κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή μας και να προκαλέσει συνέπειες των οποίων η σοβαρότητα είναι δύσκολο να εκτιμηθεί».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι η Τουρκία θα μπορούσε «να έρθει ξαφνικά μια νύχτα», υποδηλώνοντας ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια τουρκική επίθεση.

Η Άγκυρα λέει ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες διατηρώντας στρατιωτική παρουσία σε νησιά κοντά στις ακτές του Αιγαίου της Τουρκίας. Κατηγόρησε επίσης την ελληνική αντιαεροπορική άμυνα για δέσμευση των τουρκικών μαχητικών κατά τη διάρκεια ασκήσεων του ΝΑΤΟ στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα λέει ότι πρέπει να υπερασπιστεί τα ανατολικά της νησιά – συμπεριλαμβανομένων των τουριστικών σημείων της Ρόδου και της Κω, που είναι πολύ πιο κοντά στην Τουρκία παρά στην ελληνική ενδοχώρα – ενάντια στον μεγαλύτερο και στρατιωτικά ισχυρότερο γείτονά της.

Ο Δένδιας κατηγόρησε την Τρίτη την Τουρκία ότι πραγματοποίησε 6.100 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου φέτος, συμπεριλαμβανομένων 157 υπερπτήσεων σε ελληνικό έδαφος.

Η Ελλάδα σχεδόν καθημερινά αναγνωρίσει και να αναχαιτίσει τουρκικά στρατιωτικά αεροπλάνα και ξεσπούν συχνά προσομοιωμένες αερομαχίες, οι οποίες οδήγησαν σε πολλούς θανάτους τις τελευταίες δεκαετίες.

«Η τουρκική στάση είναι ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας για την ενότητα και τη συνοχή του ΝΑΤΟ, αποδυναμώνοντας τη νότια πλευρά της συμμαχίας σε μια στιγμή κρίσης», έγραψε ο Δένδιας στον Στόλτενμπεργκ.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία αντιμετωπίζουν κρίσιμες εκλογές το επόμενο έτος.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Η «μάχη» για τα ψάρια στο Θρακικό Πέλαγος.

e-enimerosi

”Το Ν.Δελχί τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας-Η Τουρκία προκαλεί στο Αιγαίο”!

e-enimerosi

Ανάλυση: Κοσσυφοπέδιο, ο τόπος δοκιμασίας του Σερβικού Λαού και του Διεθνούς Δικαίου… Η αναγνώριση από την Ελλάδα θα είναι μαχαίρι στην καρδιά της Κύπρου!

e-enimerosi