Ειδήσεις και ΝέαΠολιτική οικονομία

Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για την αναβάθμιση παλαιών κτηρίων.

Στους δύο πυλώνες του Εξοικονομώ – Ανακαινίζω αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά την εξειδίκευση των κυβερνητικών μέτρων για τη νέα στεγαστική πολιτική, με την ονομασία «Σπίτι μου» και προχώρησε σε διευκρινίσεις για τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι ενδιαφερόμενοι.

Παράλληλα, ο αρμόδιος υπουργός αναφέρθηκε στο στεγαστικό πρόβλημα της χώρας με αριθμούς και τόνισε πως η λύση του στεγαστικού θα λειτουργήσει θετικά και για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση παλαιών πατρογονικών κατοικιών με τον άξονα ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης.

«Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για νέους

Πιο αναλυτικά, οι δύο ενότητες του ενιαίου προγράμματος «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για νέους αφορά 20.000 νέους ηλικίας 18 – 39 ετών θα ξεκινήσει αυτό τον Δεκέμβριο και θα έχει στόχο της αύξηση της ιδιοκατοίκησης, όπως και την ανακαίνιση παλαιότερων σπιτιών με συνολικό προϋπολογισμό τα 350 εκατ. ευρώ.

Από αυτά, τα 200 εκατ. ευρώ έρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα 50 εκατ. ευρώ από την ΔΥΠΑ και εξυπηρετούν στον χαμηλότοκο δανεισμό, ακόμα 50 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2023 και τέλος επιπλέον 50 εκατ. ευρώ θα δοθούν από τις συνεργαζόμενες τράπεζες.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής είναι αντίστοιχα οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ (εξοικονόμηση) και 20.000 ευρώ (ανακαίνιση). Το σπίτι θα πρέπει να είναι ιδιόκτητο και ιδιοκατοικούμενο ή ο νέος να έχει την επικαρπία και να κατατάσσεται σε ενεργειακή κατηγορία Γ΄ή χαμηλότερη.

Όπως διευκρινίζεται στο «Εξοικονομώ» κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 25.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις βελτίωσης στο ακίνητό του, με τα ποσοστά επιδότησης να κυμαίνονται από 50% έως και 90%

Στο «Ανακαινίζω» κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 10.000 ευρώ για παρεμβάσεις ανακαίνισης με ποσοστό επιδότησης 30% για όλους.

Το πρόγραμμα για την ανακαίνιση του ακινήτου επιδοτεί την ανακαίνιση κατοικιών οι οποίες είναι κενές και δεν χρησιμοποιούνται, προκειμένου να διατεθούν σε μισθώσεις διάρκειας τουλάχιστον 3 ετών και το ποσοστό επιδότησης των υλικών και εργασιών ανακαίνισης φθάνει έως 40%.

Διαβάστε ακόμη: «Σπίτι μου»: 6 +1 δράσεις για φθηνή στέγαση για νέους και ευάλωτους.

Πιο αναλυτικά, αφορά κατοικίες μέχρι 100 τ.μ.στις οποίες ο ωφελούμενος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας, οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ.

Οι ωφελούμενοι θα επιλέγονται με βαθμολογία που πριμοδοτεί όσους έχουν μικρότερη ακίνητη περιουσία και ζητούν μικρότερη ενίσχυση από τη μέγιστη (40%).

Ταυτόχρονα, για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής από τους νέους, στο «Εξοικονομώ» ο δανεισμός θα είναι άτοκος, ενώ για το «Ανακαινίζω» προβλέπεται χαμηλότοκος δανεισμός έως 7.00 ευρώ.

Όσον αφορά στις επιλέξιμες παρεμβάσεις, αυτές περιλαμβάνουν:

 • Αντικατάσταση κουφωμάτων
 • Εξωτερική θερμομόνωση
 • Συστήματα θέρμανσης – ψύξης
 • Συστήματα παροχής Ζεστού Νερού Χρήσης
 • Smart Home
 • Οικιακές ηλεκτρικές Συσκευές

Όσον αφορά στις παρεμβάσεις μη ενεργειακού χαρακτήρα, αυτές περιλαμβάνουν:

 • Ανακαίνιση χώρων κουζίνας, μπάνιου και ειδών υγιεινής
 • Αντικατάσταση πόρτας εισόδου
 • Αντικατάσταση και επισκευές υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων
 • Αντικατάσταση επιφανειών πατωμάτων\
 • Επιχρίσματα
 • Επισκευές δομικών στοιχείων

Σε κάθε περίπτωση διευκρινίστηκε πως το ακίνητο πρέπει να υφίσταται νόμιμα, να χρησιμοποιείται ήδη ή να πρόκειται να χρησιμοποιηθεί, να είναι μονοκατοικία ή διαμέρισμα το οποίο εντάσσεται σε ενεργειακή κατηγορία Γ ή χαμηλότερη.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

4ο Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσιγκτον: Το βραβείο «Ηγέτης» στον Ά. Τσακόπουλο παρέδωσε η Ν. Πελόζι.

e-enimerosi

Η Εθνική Πύλη Αναπηρίας ανοίγει στο gov.gr

e-enimerosi

Η Ευρώπη «κλειδώνει» τα σύνορά της.

e-enimerosi

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies