Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Θεαματική ανακάλυψη, η Nasa βρίσκει στοιχεία ύπαρξης ζωής στον Άρη.

Το Mars Rover “Perseverance” βρήκε τα πιο ξεκάθαρα στοιχεία ζωής στον Άρη μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια της αποστολής του στο διάστημα. Αυτό ανακοίνωσαν οι ερευνητές της αποστολής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας Nasa στην Πασαντένα της Καλιφόρνια. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, τα ευρήματα της «Επιμονής» είναι θεαματικά.

Ωστόσο, αυτό ήταν πριν από περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια, και ο κρατήρας έχει πλέον στεγνώσει εντελώς. Οι βράχοι που συνέλεξε το ρόβερ του Άρη περιείχαν οργανικό υλικό που παρέχει στοιχεία για ζωή στον Άρη.

Άρης: Η Nasa ανακαλύπτει στοιχεία ζωής μέσω της «Επιμονής».

“Οι βράχοι που βρέθηκαν στο δέλτα του ποταμού του κρατήρα Jezero περιέχουν τόσο υψηλή συγκέντρωση οργανικού υλικού που δεν έχουμε δει ποτέ σε αυτήν την αποστολή”, δήλωσε ο Ken Farley, επιστήμονας στο έργο Perseverance στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια στην Πασαντένα της Καλιφόρνια.

Ο κρατήρας Jezero έχει πλάτος 45 χιλιόμετρα και έχει σχήμα βεντάλιας. Θεωρείται ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τους ερευνητές της NASA επειδή το ιζηματογενές πέτρωμα στον κρατήρα θα μπορούσε να παρέχει πληροφορίες για την ιστορία του πλανήτη Άρη. Η «Επιμονή» θα είχε επίσης ανακαλύψει ηφαιστειακό βράχο στο πάτωμα του κρατήρα, κάτι που μιλά για μια μακρινή έκρηξη κοντά στον κρατήρα.

Διαβάστε ακόμη: Λύθηκε μετά από 4 αιώνες ο γρίφος των δακτυλίων του Κρόνου.

Οι επιστήμονες ονόμασαν την πέτρα, η οποία περιέχει μια ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα οργανικού υλικού, «Ridge Wildcat», επειδή έχει σχήμα παρόμοιο με αυτό της πλάτης μιας γάτας. Το υλικό που βρέθηκε αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και άνθρακα. Δύο στοιχεία που εμφανίζονται σε όλες σχεδόν τις οργανικές διεργασίες.

NASA: Το ρόβερ του Άρη κάνει σημαντικά ευρήματα σε ηφαιστειακό κρατήρα.

«Ακόμη και αν τα ευρήματα από μόνα τους δεν σημαίνουν ότι σίγουρα υπήρχε ζωή στον Άρη, τα δείγματα που βρέθηκαν έχουν ισχυρούς παραλληλισμούς με δείγματα που γνωρίζουμε από τη Γη», δήλωσε ο επιστήμονας της NASA Farley. Κάποιος βρίσκεται σε «κυνήγι θησαυρού» και η εύρεση οργανικού υλικού είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Επιπλέον, τα δείγματα που βρέθηκαν θα είχαν ανακαλυφθεί σε ιζηματογενή πετρώματα. «Παρόμοια στρώματα πετρωμάτων στη Γη είναι γνωστό ότι διατηρούν απολιθώματα. Οπότε και από αυτή την άποψη, βλέπουμε μια άλλη ένδειξη ότι μπορεί να υπήρχε ζωή στον Άρη».

Ωστόσο, πιο ακριβείς δηλώσεις θα μπορούσαν να γίνουν μόνο κατά τη διάρκεια μιας έρευνας στη γη. Η αποστολή του Άρη “Mars Sample Return” έχει σκοπό να επαναφέρει τα δείγματα στη γη. Ωστόσο, έχει προγραμματιστεί μόνο για τη δεκαετία του 2030.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi

Η έκλειψη ηλίου της 8ης Απριλίου θα φέρει περίεργες εικόνες, ήχους και συναισθήματα.

e-enimerosi