Συνταγές

Μηλόπιτα ανάποδη.

Υλικά

200 γραµμ. βούτυρο
300 γραμμ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
5 αυγά
1 βανίλια
Ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
220 γραμμ. γάλα
500 γραμµ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
1/2 φλιτζ. καρύδι χοντροκομμένο
1/2 φλιτζ. σταφίδες ανάμεικτες

Για τη γέμιση μήλων
2 μήλα κομμένα σε καρέ
3 κουταλιές της σούπας κονιάκ
1 κουταλιά της σούπας κοφτή κανέλα

Για το ταψί
1 κουταλιά της σούπας μαλακό βούτυρο για το άλειμμα της φόρμας
1 κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος
100 γραμμ. βούτυρο μαλακό
100 γραμμ. καστανή ζάχαρη (ή κρυσταλλική)
3 μήλα ανάμεικτα (πράσινα και κόκκινα)

Διαδικασία

Για τα μήλα στο ταψί: Διαλέγουμε μήλα ώριμα και σφιχτά. Ιδανικά κάνουμε μίξη ξινόμηλα με κόκκινα μήλα για τέλειο γευστικό αποτέλεσμα. Ετοιμάζουμε πρώτα τη φόρμα.

Θα χρησιμοποιήσουμε µία μεγάλη φόρμα για κέικ δακτυλίδι µε αποσπώμενη βάση ή ταψάκι 28 με 30 εκατοστά. Το ύψος της φόρμας να είναι 7 εκατοστά. Αλείφουμε τη βάση και τα πλαϊνά της φόρμας με το μαλακό βούτυρο για να σταθεί σωστά το αντικολλητικό χαρτί.

Τσαλακώνουμε το αντικολλητικό χαρτί, το ανοίγουμε και το στρώνουμε στη βουτυρωμένη φόρμα. Αλείφουμε με τα 100 γραμμ. βούτυρο όλο το αντικολλητικό χαρτί στη βάση της φόρμας.

Πασπαλίζουμε το βουτυρωμένο χαρτί µε τη καστανή ζάχαρη. Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τα μήλα στη μέση. Αφαιρούμε τα κουκούτσια και αφήνουμε τη φλούδα, ή αν θέλουμε τα καθαρίζουμε.

Κόβουμε κάθε μήλο σε 6 ή 8 φέτες. Ξεκινάμε να καλύψουμε όλη τη βάση της βουτυρωμένης φόρμας με φέτες μήλου, στρώνοντας κυκλικά φέτες κόκκινου και πράσινου µήλου εναλλάξ. Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλλα. Αφήνουμε για λίγο στην άκρη τη στρωμένη με τα μήλα φόρμα και ετοιμάζουμε την γέμισή της.

Μαρινάρισμα στα μήλα: Πλένουμε τα μήλα και κρατάμε τη φλούδα. Τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε την καρδιά τους. Σε ένα μπολ, κόβουμε τα μήλα σε μικρά καρέ με την φλούδα τους και τα ραντίζουμε µε το κονιάκ.

Τα πασπαλίζουμε µε κανέλα και ελάχιστη απο τη συνολική ζάχαρη της συνταγής. Τα αφήνουμε στην άκρη να μαριναριστούν. Αν μαρινάρετε τα ψιλοκομμένα μήλα με λίγη από τη συνολική ζάχαρη, το κονιάκ και την κανέλα για λίγα λεπτά, θα κατεβάσουν το χυμό τους και όλο μαζί θα το ρίξετε στο μίγμα της μηλόπιτας. Τα αρώματα του μήλου δεκαπλασιάζονται.

Για το κέικ: Κοσκινίζουμε το αλεύρι µε το baking powder και το αλάτι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις πάνω και κάτω. Θα ψήσουμε την ανάποδη μηλόπιτα στην κάτω σχάρα του φούρνου, στους 180°C. Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο και με μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα χτυπάμε να αφρατέψει το βούτυρο.

Η ανάποδη μηλόπιτα γίνεται και χωρίς μίξερ, με ένα απλό σύρμα με πολύ πολύ καλό ανακάτεμα όμως. Προσθέτουμε τη ζάχαρη στο βούτυρο και χτυπάμε για 4 με 5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει και να κρεμώσει το μίγμα.

Προσθέτουμε τα αυγά, ένα-ένα, να τα πίνει το μίγμα. Χτυπάμε για 1 λεπτό να εξουδετερωθεί η μυρωδιά των αυγών. Προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα. Λίγο-λίγο και εναλλάξ, προσθέτουμε στο μίγμα το αλεύρι με το γάλα, αρχίζοντας και τελειώνοντας πάντα με αλεύρι. Αν χρησιμοποιείτε το μίξερ το σταματάμε ή αν ανακατεύετε με το απλό σύρμα σταματάτε το ανακάτεμα.

Προσθέτουμε την γέμιση με τα μήλα καθώς και όλο τον χυμό που έχουν κατεβάσει στο μπολ. Προσθέτουμε τις σταφίδες και το χοντροκομμένο καρύδι. Με μία μαλακή σπάτουλα απαλά, αναδιπλώνουμε το μίγμα στο μπολ ώστε να μπουν μέσα τα υλικά. Αδειάζουμε το μίγμα μέσα στη στρωμένη με μήλα φόρμα.

Για το ψήσιμο και ξεφορμάρισμα: Τοποθετούμε την ανάποδη μηλόπιτα στην κάτω σχάρα του προθερμασμένου φούρνου και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.

Δεν βγάζουμε την ανάποδη μηλόπιτα από το φούρνο, αν δεν ελέγξουμε πρώτα το εσωτερικό της με μία οδοντογλυφίδα και δούμε ότι ψήθηκε, όπως κάνουμε σε όλα τα κέικ. Η καλύτερη αναποδογυριστή μηλόπιτα είναι έτοιμη όταν φουσκώσει, ροδίσει ολόγυρα και ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φόρμας. Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και να σταθεροποιηθεί η μηλόπιτα. Σκεπάζουμε την ανάποδη μηλόπιτα με μια πιατέλα και την αναποδογυρίζουμε όσο ακόμα είναι ζεστή και τρέχει η καραμέλα μήλου. Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Αχνίζουμε με λίγη άχνη και κανέλα την αναποδογυριστή μηλόπιτα.

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Λαγάνα.

e-enimerosi

Εύκολα λαζάνια με κιμά.

e-enimerosi

Κρεατόσουπα με κρουτόν

e-enimerosi