Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Το Starlink εκπέμπει τώρα και στην Ανταρκτική: Εν τω μεταξύ, η Ρωσία ταξινομεί τους δορυφόρους ως στόχους.

Το δορυφορικό Διαδίκτυο Starlink του Έλον Μασκ καλύπτει κυριολεκτικά τον κόσμο. Η εταιρεία του SpaceX κατάφερε να δημιουργήσει επαφή με επίγειους σταθμούς σε όλες τις ηπείρους. Πριν από λίγες μέρες, ο ερευνητικός σταθμός McMurdo στην Ανταρκτική ανέφερε ότι επιτέλους ήταν διαθέσιμο το γρήγορο Διαδίκτυο. Αν κοιτάξετε τον παγκόσμιο χάρτη όπου βρίσκεται αυτός ο σταθμός, θα δείτε ότι η κορυφαία κάλυψη δικτύου δεν πρέπει να αναμένεται εκεί.

Το Starlink θέτει σε κίνδυνο τη λογοκρισία.

Ενώ οι άνθρωποι σε απομακρυσμένες περιοχές σε όλο τον κόσμο χαίρονται που επιτέλους μπορούν να σερφάρουν στο Διαδίκτυο με λογικές ταχύτητες, οι κόμβοι που είναι ανεξάρτητοι από την παραδοσιακή υποδομή αρχίζουν να αποτελούν σοβαρή απειλή για άλλους.

Δεδομένου ότι το Starlink είναι μια ιδιωτική υπηρεσία Διαδικτύου από τις ΗΠΑ και οι επίγειοι σταθμοί δεν είναι συνδεδεμένοι σε δημόσια δίκτυα, το Διαδίκτυο του Musk επιτρέπει επίσης απεριόριστη πρόσβαση όπου οι κυβερνήσεις δίνουν πραγματικά μεγάλη σημασία στον στενό έλεγχο του προσβάσιμου περιεχομένου.

Αυτό γίνεται ιδιαίτερα σαφές όταν, σε καταστάσεις όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι Ρώσοι εισβολείς προσπαθούν να καταστρέψουν τη δημόσια υποδομή και να δρομολογήσουν το Διαδίκτυο μιας ολόκληρης χώρας μέσω των δικών τους δικτύων λογοκρισίας αφενός, και οι Ουκρανοί στρατιώτες και πολίτες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το Starlink από την άλλη παραμένουν ανεξάρτητοι και ικανοί να επικοινωνούν ελεύθερα.

Ρωσία: «Ένας νόμιμος στόχος για αντίποινα»

Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η ρωσική κυβέρνηση σκέφτεται επίσης δυνατά τρόπους και μέσα για την εξάλειψη αυτού του υποτιθέμενου κινδύνου. Η ρωσική αντιπροσωπεία δημοσίευσε δήλωση σε συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών (UNODA), η οποία ασχολήθηκε με τη μείωση των κινδύνων από το διάστημα. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Οι οιονεί πολιτικές υποδομές μπορούν να γίνουν νόμιμος στόχος για αντίποινα».

Ο δημοσιογράφος Shashank Joshi εκτιμά μέσω Twitter ότι η Ρωσία πρέπει φυσικά να εννοούσε το Starlink.

Ακόμη και ο ιδρυτής της εταιρείας Έλον Μασκ ανέφερε πρόσφατα ότι η Ρωσία προσπαθεί ενεργά να κλείσει τους δορυφόρους της εταιρείας του. Εν τω μεταξύ, η δήλωση του UNODA συνεχίζει: «Οι ενέργειες των δυτικών χωρών θέτουν σε άσκοπο κίνδυνο τη βιωσιμότητα των ειρηνικών διαστημικών δραστηριοτήτων καθώς και πολυάριθμες κοινωνικές και οικονομικές διαδικασίες στη Γη που επηρεάζουν την ευημερία των ανθρώπων, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες».

Το Starlink δεν αναφέρεται ποτέ ρητά, αλλά η Ρωσία αναμφίβολα αναφέρεται σε αυτό έμμεσα. Λέει: «Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη τάση που υπερβαίνει την αβλαβή χρήση των διαστημικών τεχνολογιών και απεικονίζεται από τα γεγονότα στην Ουκρανία. Αυτό που εννοείται είναι η χρήση πολιτικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της εμπορικής υποδομής στο διάστημα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους για στρατιωτικούς σκοπούς».

Η Κίνα εργάζεται επίσης σε αμυντικές μεθόδους.

Η ρωσική κυβέρνηση δεν είναι μόνη σε αυτή τη γνώμη. Κινέζοι ερευνητές εργάζονται επίσης σε αμυντικές μεθόδους που αποσκοπούν στην απενεργοποίηση ενός ανεξάρτητου δορυφορικού Διαδικτύου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της China Morning Post, ένα Διαδίκτυο όπως το Starlink αποτελεί απειλή για την κυριαρχία και την εθνική ασφάλεια της Κίνας.

Όσον αφορά τη χρήση των δικτύων για στρατιωτικούς σκοπούς, οι κυβερνήσεις δεν έχουν άδικο. Ήδη από τον Φεβρουάριο, ο στρατός των ΗΠΑ άρχισε να δοκιμάζει πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το Starlink από στρατιώτες. Όπως ανέφερε τελευταία το «Politico» τον Αύγουστο, η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία αποφάσισε πρόσφατα να υπογράψει συμβόλαιο με τη SpaceX.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Οι δορυφόροι της Κίνας, Tiandu-1 και 2 δοκιμάζουν σεληνιακές επικοινωνίες και τεχνολογία πλοήγησης.

e-enimerosi

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi