Ψυχολογία

Πόσο χρόνο αφαιρούν από τον ύπνο των μικρών παιδιών τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Νέα μελέτη έδειξε ότι τα δεκάχρονα που χρησιμοποιούν περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουν χειρότερης ποιότητας ύπνο. Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, κοιμάται πλέον μόνο 8,7 ώρες τη νύχτα κατά μέσο όρο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μικροί μαθητές χάνουν το ισοδύναμο μιας ολόκληρης νύχτας ύπνου την εβδομάδα, με τον ύπνο τους να επιδεινώνεται όσο περισσότερο χρόνο περνούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τις επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον ύπνο των προεφήβων, καθώς ένα στα οκτώ παιδιά αυτής της ηλικίας χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ θα έπρεπε να κοιμάται.

Ο Δρ. John Shaw, από το Πανεπιστήμιο De Montfort, ο οποίος παρουσίασε την έρευνα στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστημών στο Λέστερ, είπε: «Διαπιστώσαμε ότι το 69% των παιδιών είπαν ότι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για περισσότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα. Είναι πολύ τρομακτικό αν σκεφτούμε το βαθμό εξάρτησής τους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Στη μελέτη, που διεξήχθη σε σχολεία σε όλο το Λέστερ, συμμετείχαν 60 παιδιά ηλικίας δέκα ετών, τα οποία είχαν πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το 89% εξ αυτών να έχουν δικό τους smartphone.

Τα παιδιά έχουν πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρά το γεγονός ότι αρκετοί ιστότοποι αναφέρουν ότι η εγγραφή επιτρέπεται μόνο σε όσα είναι άνω των 13 ετών.

Το πιο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι το TikTok, το οποίο δήλωσαν ότι χρησιμοποιούσαν το 89% των παιδιών, και ακολουθούν το Instagram (57%), το Reddit (17%) και τέλος το Facebook (λιγότερο από το 2%των παιδιών).

Οι ερευνητές ρώτησαν τα παιδιά τι ώρα πήγαιναν για ύπνο, τι ώρα κοιμούνταν, τι ώρα ξυπνούσαν, καθώς και πόσο συχνά πατούσαν αναβολή στο ξυπνητήρι, για να κρίνουν την ποιότητα του ύπνου τους.

Όσο περισσότερο χρόνο περνούσαν στα social media, τόσο χειρότερη ήταν η ποιότητα του ύπνου τους.

Η έρευνα αξιολόγησε τον φόβο των μαθητών να χάσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ερωτώμενα σε ποιο βαθμό συμφωνούν με δηλώσεις όπως «αισθάνομαι αποκομμένος από τους φίλους μου όταν δεν έχω συνδεθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Αυτός ο φόβος, γνωστός ως Fomo, πιστεύεται ότι εξηγεί γιατί ο περισσότερος χρόνος στα social media συνδέεται με λιγότερο ύπνο.

Ο Δρ. Shaw είπε: «Η ιδέα του Fomo είναι ότι εάν δεν είστε συνδεδεμένοι, κάτι συμβαίνει, πράγμα που σημαίνει ότι δεν συμμετέχετε σε αυτό. Και το βλέπουμε σε μεγάλο βαθμό με αυτή την ηλικιακή ομάδα, που τα παιδιά έχουν σταθερό δίκτυο φίλων και θέλουν να μαθαίνουν τι κάνουν οι φίλοι τους».

Η μελέτη βρήκε μια σχέση μεταξύ της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του άγχους, το οποίο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξήγηση του μειωμένου ύπνου στα παιδιά.

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι τα παιδιά που δεν κοιμούνται εξαιτίας της παρατεταμένης χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μένουν ξύπνια μόνο και μόνο για να συνεχίσουν να ελέγχουν τα τηλέφωνά τους.

Η μελέτη, η οποία δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη σε επιστημονικό περιοδικό, διαπίστωσε ότι περίπου τα δύο τρίτα των παιδιών χρησιμοποιούσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δύο ώρες πριν τον ύπνο.

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή: Mail Online

Σχετικές αναρτήσεις

Πώς να βρούμε κίνητρο και να πετύχουμε τους στόχους μας; Πολύτιμες συμβουλές #5

Χριστίνα Σιμοπούλου.

Πώς να βρούμε κίνητρο και να πετύχουμε τους στόχους μας; Πολύτιμες συμβουλές! #3

Γιατί οι ευτυχισμένοι άνθρωποι μυρίζουν διαφορετικά.

e-enimerosi