Άρθρα Ρεπορτάζ

Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Πού μπορεί να οφείλεται και ποιες είναι οι προτεινόμενες τεχνικές βελτίωσης

Ελένη Γκιάτα

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα

Η αυτοεκτίμηση σχετίζεται με την άποψη που έχουμε για τον εαυτό μας. Αυτοεκτίμηση είναι κι οι θετικές σκέψεις για εμάς, ο σεβασμός προς τον εαυτό μας, όταν εκτιμούμε τον χαρακτήρα μας και γενικά η  αποδοχή του εαυτού μας, ως είναι.

Παραδείγματα αυτοεκτίμησης

Η αυτοεκτίμηση έχει αντίκτυπο σε εμάς και στον τρόπο που ζούμε: Δεν έχει να κάνει μόνο με τον τρόπο που βλέπουμε ή που φροντίζουμε τον εαυτό μας αλλά και με το πώς επιλέγουμε να μας συμπεριφέρονται οι άλλοι.

 

Η αυτοεκτίμηση παίζει μεγάλο ρόλο στην ιεράρχηση των αναγκών μας, στο πώς επικοινωνούμε τις ανάγκες, τα θέλω, αυτά που νιώθουμε ή σκεφτόμαστε για τους άλλους. Με αυτό σχετίζεται και η ικανότητα του να θέτουμε στόχους.

Δείκτης πρόβλεψης της οικογενειακής μακροζωίας

Δείκτης πρόβλεψης οικογενειακής μακροζωίας, μπορεί να είναι ο καθορισμός της αίσθησης της ευεξίας, της συμπεριφοράς μας προς τους άλλους, της προσωπικής μας επιτυχίας, όπως και της ικανοποίησης που νιώθουμε όταν διαπρέπουμε ή δείχνουμε την αξία μας σε οποιοδήποτε τομέα.

Υγιής αυτοεκτίμηση με ρεαλιστικά κριτήρια χωρίς υπεροψία

Όταν η αξιολόγηση και η αποδοχή των δυνατών μας σημείων, των αδυναμιών μας αλλά και των ορίων μας είναι εντελώς αντικειμενική, τότε κάνουμε λόγο για υγιή αυτοεκτίμηση.

Το να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας όπως είναι, δείχνει ότι έχουμε υγιή αυτοεκτίμηση. Σε περίπτωση, όμως, που κάποιος υπερτονίζει τις δυνάμεις του, πέραν αυτών που γνωρίζει ό,τι διαθέτει στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι χαρακτηριστικό ανθρώπου με ναρκισσιστικές τάσεις. Η αλαζονεία, το να περιαυτολογούμε, ή το να παινεύουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας δείχνουν μειωμένη αυτοεκτίμηση.

Ο κίνδυνος της διακύμανσης της αυτοεκτίμησης

Όταν κάποιος περάσει από διαφορετικά στάδια, όπως αρρώστια, πένθος, αποτυχία στον επαγγελματικό τομέα, ερωτική απόρριψη ή χωρισμό, η αυτοεκτίμηση είναι πιθανό να παρουσιάσει διακυμάνσεις. Το να επιρρίπτουμε ευθύνες στον εαυτό μας ή το να αισθανόμαστε άσχημα και υπεύθυνοι για κάτι που έχει γίνει, δεν δείχνει υγιή αυτοεκτίμηση.


Διαβάστε επίσης: Η χαμηλή αυτοεκτίμηση ως εμπόδιο στην ευτυχία


Εμφάνιση κατάθλιψης

Όταν φοβόμαστε να ρισκάρουμε ή να αποτύχουμε ή όταν δεν είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε πιθανά μελλοντικά προβλήματα ή δυσκολίες που ενδεχομένως προκύψουν, τότε μπορεί να είναι ορατός ο κίνδυνος της κατάθλιψης.

Οι άνθρωποι με υγιή αυτοεκτίμηση βλέπουν με θετική ματιά το μέλλον τους

Οι άνθρωποι με υγιή αυτοεκτίμηση αντέχουν περισσότερο στις δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να φέρει η ζωή και είναι πιο δεκτικοί σε αυτά που επιφυλάσσει το μέλλον τους.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση και παιδική ηλικία

Η θετική ενίσχυση είναι ο ισχυρότερος δείκτης για τη θετική αυτοεκτίμηση που θα έχουμε μετέπειτα στη ζωή μας. Καλλιεργείται μάλιστα κατά τα παιδικά μας χρόνια, μέσα από πρότυπα, συμπεριφορές, κλπ. Το σχολείο, για παράδειγμα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ζωή των παιδιών, μέσω  αλληλεπιδράσεων με γονείς, δασκάλους, συμμαθητές, συγγενείς, φίλους, τους οποίους πολλές φορές τα παιδιά, έχουν ως πρότυπα και μιμούνται τις συμπεριφορές τους, θέλοντας να τους μοιάσουν (μιμητισμός).

Για παράδειγμα, μια κακοποιητική εμπειρία ή μια εμπειρία εκφοβισμού μπορεί να σας στιγματίσει και να σας συνοδεύει για το υπόλοιπο της ζωής σας. Πολλές φορές υπάρχει το άγχος να τους ευχαριστήσουμε όλους, γιατί έτσι νιώθουμε πως θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών τους. Είναι αδύνατο όμως, να τους “ευχαριστούμε” όλους.

Η επιρροή, επίσης, που ασκούν τα μέσα ενημέρωσης κατά κύριο λόγο στους νέους είναι μεγάλη. Συχνά, παρατηρείται η τάση των νέων, να έχουν διακυμάνσεις στην αυτοεκτίμησή τους, λόγω του ό,τι πιέζονται να ανταποκριθούν σε πράγματα που τους υποδεικνύουν οι άλλοι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να αισθάνονται έντονα πιεσμένοι και τελικά να μην μπορούν να ανταποκριθούν και να νιώθουν άσχημα γι’ αυτόν τον λόγο.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να συνδέεται και με την ενήλικη ζωή 

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση, μπορεί να σχετίζεται συχνά και με τις επιλογές της ζωής μας ως ενήλικες (σχέσεις, αποτυχίες, στεναχώριες, ένα ψυχικό νόσημα, ένα σωματικό πρόβλημα υγείας, το πένθος, κλπ.)

Επιπλέον, μπορεί να είναι απόρροια πολλών αιτιών. Συνηθέστερες μπορεί να είναι οι εξής: η επικριτική στάση, η κακοποίηση, η παραμέληση, ο εκφοβισμός (bullying), η άσκηση βίας.

Συμπτώματα χαμηλής αυτοεκτίμησης

Όταν κάποιος δίνει έμφαση μόνο στα αρνητικά του σημεία: αδυναμίες και ελαττώματα, όταν κρίνει τον εαυτό του συγκριτικά με τους άλλους πάντα ως υποδεέστερο η χειρότερο σε δυνάμεις, επιτυχίες (σύγκριση), όταν δεν του αρέσει ο εαυτός του, ή όταν φτάνει στο σημείο της υπερβολής και μισεί ακόμα και τον εαυτό του.

Επίσης, η δυσκολία να δεχτεί αρνητικές κριτικές, ενδεχομένως τον οδηγεί στον φόβο με αποτέλεσμα να μην ρισκάρει. Όλα τα παραπάνω είναι συμπτώματα χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση και ψυχοθεραπεία: Μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε  ειδικό ψυχοθεραπευτή

Όταν έχετε αρνητική εντύπωση για τον εαυτό μας, επιμένετε να το πιστεύετε και η κατάσταση αυτή οδηγείται σε φαύλο κύκλο, χωρίς να επιδέχεται βελτίωση, με τον κίνδυνο να χειροτερεύσει, τότε είναι καλό να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Μην διστάσετε να το κάνετε.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας, να τον αποδεχτείτε όπως είναι και να δημιουργήσετε μια νέα, καλύτερη γνώμη.

Η ψυχοθεραπεία βοηθά στο να απαλλαγούμε από τον αρνητισμό και μας δείχνει την θετική πλευρά του εαυτού μας

Η ψυχοθεραπεία βοηθά σημαντικά στο να αλλάξουμε τις μη υγιείς συμπεριφορές και τον αρνητικό τρόπο που σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας. Όταν η χαμηλή αυτοεκτίμηση δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρών ψυχικών νοσημάτων ακόμη και η πιθανότητα αυτοτραυματισμού. Όσον αφορά το σχεσιακό επίπεδο, η ψυχοθεραπεία συμβάλλει και στην βελτίωση της αυτοεκτίμησης, αλλά και στην αύξηση της ικανοποίησης που δεχόμαστε αλλά και που δίνουμε σε μια σχέση. Λειτουργεί δηλαδή αλληλένδετα και για τους δύο συντρόφους και βελτιώνει και την ποιότητα της σχέσης.

Όταν έχετε ένα υποστηρικτικό ψυχοθεραπευτή που σας καθοδηγεί σε μια πιο ρεαλιστική εκτίμηση του εαυτού σας, σας ενθαρρύνει και σας βοηθά να πάρετε ρίσκα και να εστιάσετε στα θετικά που μπορεί να έχει η χαμηλή αυτοεκτίμηση, τότε κάνετε βήματα βελτίωσης.

Είναι καλό να σκεφτείτε τις αιτίες, το πώς, το πότε και το γιατί οδηγηθήκατε σε αυτό το σημείο. Δεν είναι ποτέ αργά να δεχτείτε το πρόβλημα και να προσπαθήσετε να το αντιμετωπίσετε. Η θέληση πρέπει να είναι ισχυρή, όπως κι η υπομονή που πρέπει να δείξετε μέχρι να παρουσιάσετε βελτίωση.

Δείτε κατάματα το πρόβλημα, αντιμετωπίστε το με την βοήθεια  και την υποστήριξη του κατάλληλου ψυχοθεραπευτή 

Αποδεχτήκατε το πρόβλημα; Είναι ένα απαραίτητο βήμα για την βελτίωση και την αντιμετώπισή του. Αν αρνείστε ή αναβάλλετε το ό,τι πρέπει να δείτε το πρόβλημα, την ρίζα του προβλήματος, την αιτία και πώς μπορεί να οδηγηθήκατε εκεί, μόνο αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να έχει.

Η ψυχοθεραπεία πιθανώς να οδηγήσει σε βελτίωση της αυτοεκτίμησης  σας και να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το πρόβλημα 

Η απόφαση εξαρτάται από εσάς. Αν είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε προσπάθεια βελτίωσης της αυτοεκτίμησής σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στον κατάλληλο ψυχοθεραπευτή, έτσι ώστε να σας καθοδηγήσει και να σας οδηγήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

Σχετικά άρθρα

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

 

Πηγή άρθρου και εικόνων:

Ηλεκτρονικό περιοδικό flowmagazine.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Λάμπρος Τζούμης: Tι αποκάλυψε για την σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν.

e-enimerosi

Στόχος είναι οι ορθόδοξοι λαοί των Βαλκανίων!!!

e-enimerosi

“Δούρειος Ίππος” στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Η άνοδος του DAVA και οι διασυνδέσεις με την Τουρκία.

e-enimerosi