Άρθρα Ρεπορτάζ

Που το πάει η Τουρκία? Μέρος 1ο.

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος

Που το πάει η Τουρκία? Μέρος 2ο

Το καλοκαίρι κινήθηκε σε σχετικά ήρεμα νερά, τον Ιούνιο στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ υπογράφτηκε η προσχώρηση των δύο σκανδιναβικών χωρών, της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία, παρά τις αρχικές αντιδράσεις της Τουρκίας. Εν συνεχεία το Τουρκικό γεωτρύπανο, Αμπτουλχαμίτ Χάν βρίσκεται έξω από τις ακτές της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Η ακραία ρητορική της Τουρκίας φυσικά δεν έχει σταματήσει είναι καθημερινότητα στη γείτονα χώρα.

Το κρεσέντο ψευδών ειδήσεων, αλλά και δηλώσεων καλά κρατεί, από το <<θα έρθουμε ένα βράδυ>> του Ερντογάν, στο <<καλά είναι να ξέρετε κολύμπι>> του Ακάρ. Τα ψεύδη πως η Ελλάδα πνίγει παράτυπους μετανάστες στο Αιγαίο, μέχρι και τις κατηγορίες του Ερντογάν στον ΟΗΕ ότι η Ελλάδα πρέπει να καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Τις ψευδείς αιτιάσεις ότι τα νησιά πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα, και πως η Ελλάδα παραβιάζει της συνθήκες, μέχρι πρόσφατα, πως λοκάραμε με τους πύραυλος S-300 Τουρκικά μαχητικά. (Μα και όντως έτσι να ήταν, γιατί απορεί? Από τη στιγμή που βρίσκονται στον ελληνικό εναέριο χώρο, τότε η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να τον υπερασπιστεί, όπως και τα χωρικά ύδατα, και στη στεριά, αν δεν βρισκόταν στον ελληνικό εναέριο χώρο ποιος ο λόγος να τα κλειδώσουμε?) Η Τουρκία είναι αυτή που προκαλεί.

Ας δούμε λίγο τώρα τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας στην 77η γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Τι δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως η Ελλάδα “Μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων”. Ο Ερντογάν δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «δεν θέλουμε να δούμε άλλα νεκρά μωρά όπως ο Αϊλάν, να ξεβράζονται στις ακτές μας»,  έδειξε και φωτογραφίες των νεκρών παιδιών, και κάλεσε τον ΟΗΕ να πει «στοπ» στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει η Ελλάδα. «Η Ελλάδα διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Οι Έλληνες τυραννούν τους πρόσφυγες στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Δεν θέλουμε τα πτώματα παιδιών σαν τον Αϊλάν να ξεβράζονται στις ακτές μας. Η Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο. Δυο μικρά παιδιά έχασαν την ζωή τους γιατί η ελληνική ακτοφυλακή βύθισε τις βάρκες τους. Είναι η ώρα για την ΕΕ και τον ΟΗΕ να πουν στοπ σε τέτοια εγκλήματα, που είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη: Ωρίων, το ελληνικό 4τροχο ηλεκτρικό ποδήλατο κάνει την πρώτη του εμφάνιση στη 86η ΔΕΘ.

Διαβάστε ακόμη: Ο αγωγός EastMed θα ολοκληρωθεί έως το 2025?

Αλήθεια, ποιος όμως τους φέρνει στις ακτές? η ίδια η Τουρκία μέσω των διακινητών, της στρατοφυλακής και της χωροφυλακής. Ποιός διαπράττει εγκλήματα εδώ? ποιος εργαλειοποιεί δυστυχισμένους ανθρώπους για πολιτικούς και γεωπολιτικούς σκοπούς?

Τι απάντησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

<<Η Τουρκία μπορεί να είναι έτερος και σύμμαχος της Ελλάδας αν το επιλέξει. Μπορεί να έχει εποικοδομητικό ρόλο, αλλά συνεχίζει να παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ηγεσία της Τουρκίας έχει μία περίεργη εμμονή με τη χώρα μου. Η γλώσσα γίνεται ολοένα και πιο φιλοπόλεμη. Γλώσσα επιτιθέμενου και όχι ειρηνοποιού. Απειλεί την κυριαρχία στο Αιγαίο. Αναπτύσσει ένα αφήγημα με ψευδή αιτήματα για το Αιγαίο. Απειλεί την Ελλάδα με ένα casus beli. Αυτό το αφήγημα συνεχίζεται. Και πέρυσι η Τουρκία αμφισβήτησε την κυριαρχία μας στη Χίο και στη Ρόδο. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι η αυξανόμενη ένταση σε συνδυασμό με μία τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης>>. Συνεχίζοντας ανέφερε <<Τα αιτήματα της Τουρκίας είναι αβάσιμα και έωλα. Το να αμφισβητεί την κυριαρχία είναι κόκκινη γραμμή που δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να περάσει. Ποτέ δεν θα συμβιβαστούμε με αυτό. Δεν πρέπει να ακολουθήσουμε αυτήν την οδό. Έχουμε μακρά ιστορία ειρηνικής συνύπαρξης, 8 χρόνια μετά το 1922 οι ηγέτες μας τότε υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης και φιλίας.

Σήμερα απευθύνομαι στον τουρκικό λαό και ηγεσία στέλνοντας αυτό το μήνυμα – η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία, δεν είμαστε εχθροί, είμαστε γείτονες. Η συντριπτική πλειονότητα στις δύο χώρες δεν θέλουν σύγκρουση. Ας προχωρήσουμε σε ένα πνεύμα φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού. Η Τουρκία εργαλειοποιεί τις μεταναστευτικές ροές από τον Μάρτιο του 2020. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα σύνορα της>>.

Την Παρασκευή υπήρξε σημαντική εξέλιξη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ όσον αφορά την (μή?) πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Τροπολογία που θέτει προϋποθέσεις στην Τουρκία για τα F-16 εισήχθη από τον Γερουσιαστή Μπόμπ Μενέντεζ στον αμυντικό προϋπολογισμό της Γερουσίας NDAA. Όπου θέτει δύο σημαντικές προϋποθέσεις:

1) Ότι μια τέτοια μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών.

2) Αυτή η πιστοποίηση πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα».

Φυσικά η Τουρκία τις απέρριψε. Μα γιατί αφού θέλουν την ειρήνη.

Θα επανέλθω την επόμενη εβδομάδα με την συνέχεια του άρθρου και του δεύτερου μέρους, για να δούμε πώς θα κινηθεί η Τουρκία σχετικά με το γεωτρύπανο, και σε ποιες περιοχές θα μεταβεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Διαβάστε ακόμη: Πώς μπορείτε να εξοικονομήσετε ρεύμα από την άσκοπη κατανάλωση.

Διαβάστε ακόμη: Δύσκολο το καλοκαίρι με τους Τούρκους ή βαρύ Φθινόπωρο? – Επανάληψη του 2020 ή χειρότερο?

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Η φωνή του Μπελέρη στον Απόδημο παλμό.

Χρήστος Μουρτζούκος

Κοσσυφοπέδιο: Η τραγική προσωπικότητα της κ. Μπακογιάννη και η Ελληνική Κυβέρνηση ως θεματοφύλακας της μεγάλης Αλβανίας, και της “κοσοβοποίησης” της Θράκης και της Κύπρου

e-enimerosi

Λάμπρος Τζούμης: Tι αποκάλυψε για την σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν.

e-enimerosi