Άρθρα Ρεπορτάζ

Συνέντευξη με τον Χρήστο Μουρτζούκο.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στην αρθρογράφο Ελένη Γκιάτα.

Λίγα λόγια για τον Χρήστο Μουρτζούκο.

Ο Χρήστος Μουρτζούκος, καταγόμενος από την Φλώρινα, διαμένει στην Γερμανία και είναι ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας παγκόσμιας εμβέλειας e-enimerosi.com, στην οποία συμμετέχει ενεργά και ως αρθρογράφος. Είναι επίσης ραδιοφωνικός παραγωγός της εκπομπής, «Ενημέρωση από την διασπορά», στο διαδικτυακό ραδιόφωνο του Ντόρτμουντ της Γερμανίας doradio.gr. Έχει πραγματοποιήσει συνεντεύξεις με σπουδαίες προσωπικότητες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Διαθέτει εξαιρετική πένα και στον ελεύθερο χρόνο του αρθρογραφεί και σε άλλα sites, καθώς είναι κάτι που του δίνει  ιδιαίτερη χαρά.

Είναι λάτρης της Ιστορίας και πιστεύει ότι ένας λαός για να έχει συνέχεια, πρέπει να γνωρίζει και να είναι περήφανος για την ιστορία του, τις ρίζες του και τους προγόνους του. Ο Χρήστος Μουρτζούκος έχει ξεχωρίσει μέσα από το βήμα της ραδιοφωνικής, ενημερωτικής εκπομπής του, για την απλότητα, την ευγένεια και την ειλικρίνεια που τον διακρίνει. Μιλώντας στο e-enimerosi, ο Χρήστος Μουρτζούκος δεν διστάζει να “τσαλακωθεί”.

ΕΡ: Κύριε Μουρτζούκο, καλησπέρα σας, καλώς ήρθατε. Το doradio.gr είναι διαδικτυακό ραδιόφωνο που εκπέμπει στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας, πρόκειται για ενημερωτική εκπομπή, που μιλά με αμεσότητα. Οι κάτοικοι εκεί, που ακούνε την εκπομπή σας, σας εμπιστεύονται τα προβλήματα που τους απασχολούν και που υπάρχουν στην περιοχή; Πιστεύετε ότι στο μέλλον μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο;

ΑΠ: Εγώ δεν θα έλεγα μόνο εδώ στην περιοχή, αλλά για όλη την Γερμανία, καθώς το ραδιόφωνο είναι διαδικτυακό και εκπέμπει σε όλο τον κόσμο, κυρίως ο μεγάλος όγκος των ακροατών βρίσκεται εδώ στην Γερμανία, και ναι, εμπιστεύεται ο κόσμος τα προβλήματά του, είτε εδώ από την περιοχή εννοώντας στην Γερμανία τοπικά, είτε ως διασπορά, έξω ακόμα και από την Γερμανία. Κυρίως όμως έχει να κάνει παράδειγμα με την εξυπηρέτηση των Ελλήνων πολιτών από τα ελληνικά προξενεία και τις πρεσβείες. Στα προβλήματα και τα παράπονα που δεχόμαστε από τους φίλους ακροατές είναι πάνω σε αυτό το κομμάτι και λιγότερο σε προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία, καθώς και ως ραδιόφωνο της διασποράς ο κόσμος κοιτάει περισσότερο το πρόβλημα που υπάρχει στις Ελληνικές υπηρεσίες εδώ, και για το πώς θα βελτιωθεί η κατάσταση στα ελληνικά προξενεία στην Γερμανία. Και το μεγάλο πρόβλημα να πούμε είναι αυτό, εμείς μέσα από το βήμα της εκπομπής, αλλά και της ιστοσελίδας προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο, να βοηθηθούμε όλοι δηλαδή και να μεταφέρουμε τα προβλήματα μας στην Ελληνική πολιτεία, όπως έχουμε κάνει αρκετές φορές μέχρι τώρα.

Κάποια διορθώνονται, και κάποια είναι στην διαδικασία της βελτίωσης, ελπίζουμε να διορθωθεί η κατάσταση γιατί το μεγάλο πρόβλημα εδώ είναι ότι οι Έλληνες του εξωτερικού και δεν αναφέρομαι εδώ μόνο στην Γερμανία τώρα, αναφέρομαι γενικά στους Έλληνες του εξωτερικού, είτε στην υπόλοιπη Ευρώπη είτε ακόμα και στην Αμερική, καθώς προβλήματα και παράπονα έρχονται από παντού, και είναι ότι τα ελληνικά προξενεία δεν εξυπηρετούν τους πολίτες. Με ότι αυτό συνεπάγεται, και εκεί έχουμε το εξής πρόβλημα, ότι πολλοί πολίτες παίρνουν την ανάλογη υπηκοότητα στην χώρα όπου διαμένουν για να γλιτώσουν από την όποια ταλαιπωρία πιθανών να έχουν στα προξενεία ή περιμένουν όπου είναι εφικτό να εξυπηρετηθούν το καλοκαίρι που θα έρθουν στην Ελλάδα. Τώρα αν με τις δικές μας παρεμβάσεις βελτιωθούν τα πράγματα στο μέλλον, θα είναι η μεγαλύτερη χαρά και ανταμοιβή που θα έχουμε πάρει.

ΕΡ: Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι κυριότερες διαφορές που εντοπίζονται τα τελευταία χρόνια στον τρόπο ζωής ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γερμανία; 

ΑΠ: Εγώ δεν θα μπορούσα να εστιάσω σε κάτι συγκεκριμένο, νομίζω πλέον o τρόπος ζωής, είτε ζεις στην Ελλάδα είτε στην Γερμανία είναι λίγο πολύ ο ίδιος, απλά το ευτύχημα στην Ελλάδα είναι το καλό κλίμα (σσσ.γέλια) και εκεί υπάρχει ακόμα αυτή η επικοινωνία των ανθρώπων, ενώ εδώ στη Γερμανία κυρίως στις μεγαλουπόλεις ο κόσμος ζει αυτοματοποιημένα, δουλειά σπίτι, έχει αποξενωθεί, αλλά τον τελευταίο καιρό και ιδιαίτερα με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα το ίδιο δεν συνέβη; και εκεί ακόμα είναι τα προβλήματα τα οικονομικά, σε κάθε σπίτι, ίσως είναι ένα επακόλουθο όπου έχει αποξενωθεί ο κόσμος, καθώς αντιμετωπίζει τα προβλήματά του, από το να συνεχίζει να είναι κοινωνικοποιημένος, καθώς όταν έχεις προβλήματα δεν έχεις και όρεξη να γλεντάς, όποτε εστιάζοντας πάνω σε αυτό το κομμάτι δεν νομίζω να υπάρχουν τεράστιες διαφορές στον τρόπο ζωής.

ΕΡ: Στους ομογενείς της Γερμανίας λείπει ο τόπος τους;

ΑΠ: Νομίζω ο τόπος μας λείπει σε όλους, όμως πως τον βλέπει ο καθένας μας; ακόμα και εντός των τειχών (στην Ελλάδα) να είσαι σε άλλη πόλη σου λείπει η πόλη σου, και στην πόλη σου να είσαι, σου λείπει το χωριό, νομίζω αυτό το συναίσθημα πάντα θα είναι στους ανθρώπους, αλλά θεωρώ ότι δεν βιώνουμε την ξενιτιά όπως την βίωναν ή βιώνουν ακόμα και τώρα οι μεγαλύτεροι, ερχόμενοι τις δεκαετίες του ’50 του ’60 ή ακόμα και της δεκαετίας του ’90 στο εξωτερικό. Πλέον η άμεση επαφή με τα τηλέφωνα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και την άμεση γρήγορη επαφή, όσον αφορά τα ταξίδια με τα αεροπλάνα κυρίως, νομίζω ότι έχει εκλείψει αυτό το «είμαι στην ξενιτιά» με την βαθιά έννοια του όρου, από κει και πέρα μην ξεχνάμε ότι επίσης λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και όχι μόνο, πολλοί νέοι επιλέγουν να ταξιδέψουν και να ζήσουν, να εργαστούν στο εξωτερικό, ως επιλογή καριέρας, και λιγότερο ως αναγκαστική επιλογή να ξενιτευτούν. Οπότε δεν το θεωρούν κιόλας ότι είναι η ξενιτιά με τον όρο του εξαναγκασμού να φύγω για κάπου καλύτερα για να επιβιώσω, πλέον αυτό σε πολύ κόσμο γίνεται για να εξελίξουν την καριέρα τους, είναι τo λεγόμενο Brain Gain. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ένα αναιρεί το άλλο.

ΕΡ: Είναι μεγάλο το ποσοστό των κατοίκων της Γερμανίας, που θα ήθελαν να επιστρέψουν πίσω στην Ελλάδα αλλά δεν μπορούν;

ΑΠ: Τώρα για το αν θέλουν να επιστρέψουν, πιστεύω πολλοί θέλουν να επιστρέψουν, ποιος δεν θέλει να είναι στην πατρίδα του. Αλλά όπως ανέφερα και νωρίτερα πολλοί έχουν βγει στο εξωτερικό λόγω καριέρας οπότε πιθανόν να έχουν ένα σκοπό να δουλέψουν κάποια χρόνια να κάνουν την καριέρα τους και αργότερα να επιστρέψουν στην Ελλάδα, αλλά θεωρώ θα το πω και πάλι ποιος δεν θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα του με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Αλλά μην ξεχνάμε ότι πολλά παιδιά έχουν γεννηθεί έχουν μεγαλώσει στο εξωτερικό, και ή δεν έχουν επαφή με την πατρίδα, ή η επαφή τους είναι πολύ μικρή, η τα καλοκαίρια στις διακοπές, οπότε είναι δύσκολο να έρθουν να ζήσουν και να αλλάξουν τρόπο ζωής.

ΕΡ: Τι είναι αυτό που σας αντιπροσωπεύει περισσότερο; Το ραδιόφωνο ή η αρθρογραφία; Θα μπορούσατε αν σας δινόταν η ευκαιρία να επιλέξετε ένα από τα δύο;

ΑΠ: Εύκολη ερώτηση- δύσκολη απάντηση (σσσ.γέλια). Το κάθε μέσο έχει και το δικό του ιδιαίτερο άγγιγμα. Υπάρχει αυτή η ιδιαιτερότητα της επαφής με τους αναγνώστες και τους ακροατές αντίστοιχα, άλλη είναι η επικοινωνία με το ραδιόφωνο και άλλη είναι η επικοινωνία με την αρθρογραφία. Σε κάθε περίπτωση και τα δύο είναι κάτι που με γεμίζουν πάρα πολύ, δεν θα μπορούσα να διαλέξω ή το ένα ή το άλλο, θέλω όσο το δυνατόν να πορευτώ για μεγάλο διάστημα και με τα δύο. Η αρθρογραφία και το ραδιόφωνο έχουν τον δικό τους ερωτισμό, οπότε θα γευτώ και τα δύο για όσο μεγαλύτερο διάστημα μπορώ, χωρίς να μπορέσω να ξεχωρίσω κάτι από τα δύο.

ΕΡ: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Έχετε σκεφτεί κάτι που θα θέλατε να κάνετε και δεν έχει έρθει η ευκαιρία να πραγματοποιηθεί έως τώρα;

ΑΠ: Καταρχήν αυτό που θέλω να κάνω είναι να συνεχίσω να βελτιώνομαι και στα δύο μέσα,  έτσι ούτως ώστε
να βγαίνει ένα καλό αποτέλεσμα έξω, για τους φίλους αναγνώστες, αλλά και τους ακροατές. Αυτό που θα ήθελα να κάνω τη μεριά μου στα χρόνια που είμαι στο εξωτερικό και θα συνεχίσω να είμαι, είναι πως θέλω να ενώσω τους Έλληνες της διασποράς για τον κοινό καλό σκοπό, και φυσικά όσο μπορούμε, να επηρεάζουμε τις καταστάσεις για το κοινό συμφέρον του Ελληνισμού.

ΕΡ: Ως ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας e- enimerosi, έχετε “εισπράξει” το ενδιαφέρον των αναγνωστών. Ποια θέματα κυρίως είναι τα αγαπημένα στην προτίμηση του κοινού; Γίνεστε αποδέκτης συνήθως θετικών ή αρνητικών σχολίων για μερικά από τα άρθρα που γράφετε;

ΑΠ: Θα πω το λιγότερο ενδιαφέρον, αυτό που ενδιαφέρει λιγότερο είναι η πολιτική. Από κει και πέρα υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα θέματα της διασποράς, αλλά και στην αρχαία μας ιστορία, η ιστοσελίδα έχει πολλές στήλες με διάφορα θέματα μέσα, όπως είναι οι επιστήμες σε όλους τους τομείς της, είναι ο αθλητισμός, και πέρα από την επικαιρότητα φυσικά, είναι τα θέματα του περιβάλλοντος, της υγείας μας, της διατροφής, υπάρχουν πολλές στήλες για τους αναγνώστες μας.

Τώρα τα σχόλια κυρίως είναι θετικά. Τα αρνητικά έχουν να κάνουν κυρίως με την πολιτική, και ανάλογα με την θεματολογία που θα ανέβει στη σελίδα, αλλά εντάξει, είπαμε στο κομμάτι της πολιτικής είναι λογικό να υπάρχουν αυτά, τα αρνητικά σχόλια είναι από τα θέματα της διασποράς, όχι σε σχέση με τη σελίδα, με κάτι που ανέβηκε στην σελίδα και δεν άρεσε, αλλά με κάτι που ανέβηκε ως είδηση και υπάρχει η δυσαρέσκεια του κόσμου πάνω σε αυτή την είδηση, και αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε ως σελίδα αλλά και ως ραδιόφωνο, είναι να βελτιώσουμε αυτές τις καταστάσεις μέσα από το δικό μας μετερίζι, λόγω της ιδιότητας μας στις δυσκολίες που προκύπτουν. Αυτά έχουν να κάνουν με κάποιο θέμα τοπικά εδώ ή με θέματα υπηρεσιών όπως ανέφερα πιο πάνω, στα προβλήματα δηλαδή των ελληνικών προξενείων.

ΕΡ: Υπάρχουν κάποια όνειρα που θα θέλατε να εκπληρώσετε αν σας δοθεί η ευκαιρία;

ΑΠ: Όνειρό μου είναι μέσα από αυτά τα δύο μέσα ενημέρωσης, και εγώ από τη μεριά μου να αφήσω ένα λιθαράκι στην διασπορά.

ΕΡ: Θα ήθελα να κλείσουμε με ένα μήνυμα για τους αναγνώστες του e- enimerosi.com
Τι θα θέλατε να τους πείτε;

ΑΠ: Αυτό που θα ήθελα να τους πω, είναι να διαβάζουν πολύ και να φιλτράρουν, δεν λέω αποκλειστικά να διαβάζουν την δικιά μου σελίδα, η ενημέρωση θέλει πλουραλισμό. Διαβάστε και κρίνετε όσο πιο αντικειμενικά μπορείτε. Μόνο έτσι θα βελτιώσουμε την κατάσταση σε κάποια κακώς κείμενα, έχοντας πλήρη εικόνα βγαίνει καλύτερο αποτέλεσμα στο τέλος.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Λάμπρος Τζούμης: Tι αποκάλυψε για την σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν.

e-enimerosi

Στόχος είναι οι ορθόδοξοι λαοί των Βαλκανίων!!!

e-enimerosi

“Δούρειος Ίππος” στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Η άνοδος του DAVA και οι διασυνδέσεις με την Τουρκία.

e-enimerosi