Άρθρα Ρεπορτάζ

Πόσο επηρεάζει την όραση μας η πολύωρη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών;

Ελένη Γκιάτα

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα

Με την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας, γίνεται ολοένα και πιο επίκαιρο το θέμα της υγείας των ματιών μας. Η πολύωρη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών συντελεί αδιαμφισβήτητα στην επιδείνωση του προβλήματος.

Προβλήματα όρασης εκδηλώνονται από την παρατεταμένη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή 

Ο αριθμός των ατόμων που για πολλές ώρες είναι μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή, έχει διαπιστωθεί από έρευνες ότι αυξάνεται συνεχώς. Ορισμένες φορές μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό των χρηστών που προσηλώνονται στην χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, παραπονιούνται ότι αρχίζουν να εμφανίζουν προβλήματα στην όρασή τους όπως, για παράδειγμα, νιώθουν να θολώνει η όρασή τους και δεν μπορούν να εστιάσουν καλά το βλέμμα τους ή αποκτούν πονοκεφάλους.

Μετά από ώρες ενασχόλησης με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, αρχίζουν να αντιλαμβάνονται μικρές ατέλειες στην όραση τους, οι οποίες πιθανόν να είναι συμπτώματα ακόμα μεγαλύτερων προβλημάτων όρασης.

 


Διαβάστε επίσης: 4 Τροφές για να βλέπουμε… καλύτερα!


Πόσο επηρεάζει την όραση μας η πολύωρη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών;

Τι έχει διαπιστωθεί από στατιστικές μελέτες

Στατιστικές μελέτες δείχνουν ότι πάνω από το 70% (μέχρι και 91%) πιθανότητες να εμφανίσουν οφθαλμολογικά προβλήματα, έχουν τα άτομα που εργάζονται σε οθόνη υπολογιστή για περισσότερες από έξι ώρες την ημέρα.

Η κόπωση των ματιών, οι πονοκέφαλοι και η θολή όραση είναι μερικά από τα κυριότερα συμπτώματα  που ταλαιπωρούν τους χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η υπερβολική έκθεση μπροστά στην οθόνη δημιουργεί μια αίσθηση κόπωσης, αποτέλεσμα της οποίας είναι η μειωμένη απόδοση, ακόμα και στον εργασιακό τομέα.

Ωστόσο, επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που να αποδίδουν συγκεκριμένη αιτία για τη μόνιμη βλάβη σε υγιή μάτια, προς το παρόν ακόμη δεν έχουν βρεθεί.

Παρ’ όλα αυτά, η πολύωρη εργασία μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή, μπορεί να προκαλέσει κούραση των οφθαλμών και  γενικότερη σωματική κόπωση.

Πόσο επηρεάζει την όραση μας η πολύωρη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών;

Αυξημένος κίνδυνος για γλαύκωμα και απώλεια όρασης για άτομα με μυωπία

Κατά την πραγματοποίηση πιο απαιτητικών εργασιών, στον χώρο εργασίας ή στο σπίτι, αρκετοί άνθρωποι καταφεύγουν στην χρήση υπολογιστή είτε για εκπαιδευτικούς σκοπούς, είτε για ενημέρωση- πληροφόρηση, είτε για διασκέδαση και ψυχαγωγία.

Η χρήση οθόνης ηλεκτρονικού υπολογιστή για μεγάλο χρονικό διάστημα ενέχει αυξημένο κίνδυνο γλαυκώματος και απώλειας της όρασης.

Οι πάσχοντες από μυωπία κα οι εργαζόμενοι σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, συνιστάται να πραγματοποιούν έλεγχο των οπτικών τους πεδίων και μέτρηση της ενδοφθαλμικής πίεσης. Τα προαναφερθέντα είναι ιδιαιτέρως σημαντικά, προκειμένου να γίνει έγκαιρη ανίχνευση γλαυκώματος.

Πρόληψη των προβλημάτων όρασης για άμεση λύση του προβλήματος 

Η αμέλεια των ατελειών ή των προβλημάτων όρασης όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση της όρασης, εάν δεν γίνουν οι κατάλληλες εξετάσεις σε κάποιο οφθαλμιατρείο.


Διαβάστε επίσης: “Έξυπνα” γυαλιά βοηθούν τα άτομα με απώλεια όρασης


Πηγή 1Πηγή 2 Πηγή 3 , Πηγή 4

Σχετικές αναρτήσεις

Λάμπρος Τζούμης: Tι αποκάλυψε για την σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν.

e-enimerosi

Στόχος είναι οι ορθόδοξοι λαοί των Βαλκανίων!!!

e-enimerosi

“Δούρειος Ίππος” στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Η άνοδος του DAVA και οι διασυνδέσεις με την Τουρκία.

e-enimerosi