Εθνικά ΘέματαΠολιτική

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποιεί τη Λιβύη για «παράνομες γεωτρήσεις» στη Μεσόγειο με βάση τη συμφωνία με την Τουρκία.

Αυτό αναφέρθηκε σε μια σειρά συστάσεων για τη Λιβύη, η οποία εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Πέμπτη. Οι συστάσεις απευθύνονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη της ΕΕ στο Συμβούλιο και τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell.

Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική επιτροπή της ΕΕ, η συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας για τους υδρογονάνθρακες «προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης σε αποκλειστικές οικονομικές ζώνες άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Κύπρου και της Ελλάδας».

Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες, που υπεγράφη από τους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, προκάλεσε έντονη αντίδραση από την Ελλάδα και την Αίγυπτο και την κριτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην πραγματικότητα, η συμφωνία βασίζεται στη συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2019 στην Κωνσταντινούπολη από την πρώην Λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας και την Τουρκία, η οποία παραβιάζει τα θαλάσσια δικαιώματα τρίτων χωρών όπως η Ελλάδα και η Αίγυπτος.

Στις συστάσεις τους προς τους κορυφαίους διπλωμάτες της ΕΕ, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προέτρεψαν τις αρχές της Λιβύης να ακυρώσουν το Μνημόνιο Συναντίληψης Τουρκίας – Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την ΕΕ να υποστηρίξει τη Λιβύη «να ενωθεί μέσω μιας σωστής διαδικασίας συνταγματικής μεταρρύθμισης» και «να εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας στη χώρα».

«Για να γίνει αυτό, τα κράτη μέλη πρέπει να ενεργήσουν με πιο ενοποιημένο τρόπο και να μιλούν με μία φωνή όταν πρόκειται για τη Λιβύη, αποφεύγοντας τις διάσπαρτες προσεγγίσεις του παρελθόντος», πρόσθεσαν.

Σχετικές αναρτήσεις

Η «μάχη» για τα ψάρια στο Θρακικό Πέλαγος.

e-enimerosi

«Είναι η γεωπολιτική, ηλίθιε».

e-enimerosi

Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

e-enimerosi