Άρθρα Ρεπορτάζ

Εκδήλωση μνήμης στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες, παρουσία παρευρισκομένων, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Πλαγιαρίου, υπό την αιγίδα του εφημερίου π. Λάμπρου Χριπάτσιου. Αφορούσε την παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του συνταξιούχου ομοτίμου καθηγητή  Ιστορίας του Ελληνικού Πολιτισμού στο ΑΠΘ και πρώην Προέδρου της Ε.Μ. Σπουδών Αθ. Καραθανάση, με τίτλο: “ΑΞΕΧΑΣΤΟΣ ΠΟΝΟΣ”.

Την επιμέλεια της παρουσιάσεως των δύο ομιλητών Αθανασίου Καραθανάση και διεθνολόγου καθηγητού Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, είχε ο τοπικός Πρόεδρος του Πλαγιαρίου Ν. Κουλέτας.

Ο Β. Καρακωστάνογλου με κεντρικό σύνθημα: “Εμείς δεν νικηθήκαμε ποτέ..”, εξέθεσε το ιστορικό πλαίσιο της εποχής, τις στρατηγικές ισορροπίες και ανισσοροπίες και τη μη ευνοϊκή σύμπραξη της Γερμανίας και της τότε μετεπαναστατικής Σοβιετίας (Ρωσίας). Και οι δύο αυτές δυνάμεις λόγω συμφερόντων και συνθηκών, ήταν εχθρικές προς την ελληνική παρουσία στα εδάφη της Μ. Ασίας.

Και δεν έφτανε αυτή η κακή συγκυρία, αλλά και οι θεωρούμενοι σύμμαχοι της Ελλάδας, η λεγόμενη “εγκάρδια συνεννόηση” (Αντάντ), εγκατέλειψαν τελείως τον εφοδιασμό του ελληνικού στρατού, ο οποίος βεβαίως, επιχειρούσε εις τα ενδότερα. Παρά τη βαρύνουσα γνώμη του επιτελικού Ιωάννη Μεταξά ήταν, να μην αναληφθεί τέτοια επιχείρηση.

Παγιδευτήκαμε βεβαίως, και από τα  οράματα του Ελευθερίου Βενιζέλου, περί του “πεπρωμένου της ελληνικής φυλής” και της “Ελλάδος των δύο ηπείρων και των τεσσάρων θαλασσών”!

Συνεχίζοντας ο κ. Καρακωστάνογλου, τόνισε το πεισματικό ξέσπασμα των Ελλήνων της πρώτης και δεύτερης γενιάς των προσφύγων, οι οποίοι με παρρησία ισχυρίζονταν: “Εμείς δε νικηθήκαμε ποτέ”.

Ο συγγραφέας του βιβλίου Α. Καραθανάσης αναφέρθηκε στις ανθρώπινες στιγμές της εκστρατείας, του διωγμού των ελληνικών πληθυσμών και της καταστροφής των κέντρων του Μικρασιατικού ελληνισμού.

Χαραγμένες στο συλλογικό υποσυνείδητο, παραμένουν οι σκηνές της καταστροφής της Σμύρνης, της μεγάλης πυρκαγιάς και του ανηλεούς διωγμού των προσφύγων στην προκυμαία ΚΑΙ, από τους τσανταρμάδες (στρατοχωροφύλακες) και τους τσέτες (ατάκτους).

Τα δε καράβια των “συμμάχων” παρέμεναν απαθή, την ώρα που οι εξαθλιωμένοι πρόσφυγες πνίγονταν προσπαθώντας να πηδήξουν στις βάρκες.

“Σαν της Σμύρνης το γιαγκίνι, στον ντουνιά δεν έχει γίνει”, όπως τραγούδησε με πόνο ο λαός. Και οι δύο ομιλητές επέμειναν, στο πώς τελικά υποχώρησε ατάκτως ο ελληνικός στρατός, για την προστασία των ελληνικών πληθυσμών, ενώ ουσιαστικά δε νικήθηκε.

Υπήρξαν λάθη στο σχεδιασμό, στην οργάνωση και στην προέλαση ενός στρατού που πήγε ουσιαστικά για να προφυλάξει τους ελληνικούς πληθυσμούς, και μετά βρέθηκε να προελαύνει με κατακτητικούς σκοπούς. Έτσι, φτάσαμε στην πολύκροτη “Δίκη των Έξι”, όχι επειδή έφταιγαν ακριβώς οι έξι, αλλά επειδή έπρεπε να υπάρξει μια κάθαρση κατευνασμού της οργής και του πόνου του ελληνικού λαού.

Μετά το πέρας της παρουσιάσεως του βιβλίου, ακολούθησε η Προβολή του ιστορικού Ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη, με υπότιτλο: “Από το Πλαγιάρι της Ανατ. Θράκης στο Πλαγιάρι και την Καρδία του Δήμου Θέρμης” και με τίτλο: “Χαμένοι παράδεισοι”.

Οι παλιές φωτογραφίες, οι αφηγήσεις των προσφύγων, τα Μικρασιατικά τραγούδια και οι μνήμες, προκάλεσαν τη συγκίνηση των παρευρισκομένων, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν προσφυγική καταγωγή.

Στο Ντοκιμαντέρ, εκτός από τους ντόπιους κατοίκους και τους κοινοτάρχες, μίλησαν και οι ιερείς των προσφυγικών χωριών για την ιστορία των Ιερών Ναών. Ετονίσθη, πώς από το Πλαγιάρι στο πιο λεπτό σημείο της Καλλιπόλεως, φτάσαμε στο Πλαγιάρι Δήμου Μίκρας, στο Πλαγιάρι Νομού Πέλλας, τις Πλαγιαρινές οικογένειες οι οποίες πήγαν στο Σχολάρι, στην Καρδία, και 20 οικογένειες στην Αγία Παρασκευή Νομού Θεσσαλονίκης.

Να τονιστεί η συγγένεια πλαγιαρινών οικογενειών της περιοχής, με τις οικογένειες του Θρακιώτικου χωριού Κριθιά, πάνω από την Άσσηρο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε αφήνοντας ως άρωμα, μία αδιευκρίνιστη νοσταλγική ευωδία για τις Αλησμόνητες Πατρίδες, και για όλα αυτά που περικλείονται στη φράση προσμονής: “Πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα ‘ναι”….!

  • Ευχαριστίες στον ομότιμο καθηγητή Ιστορίας του Ελληνικού Πολιτισμού στο ΑΠΘ και πρώην Προέδρου της Ε.Μ. Σπουδών Αθ. Καραθανάση για την άδεια δημοσίευσης του ρεπορτάζ.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Κοσσυφοπέδιο: Η τραγική προσωπικότητα της κ. Μπακογιάννη και η Ελληνική Κυβέρνηση ως θεματοφύλακας της μεγάλης Αλβανίας, και της “κοσοβοποίησης” της Θράκης και της Κύπρου

e-enimerosi

Λάμπρος Τζούμης: Tι αποκάλυψε για την σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν.

e-enimerosi

Στόχος είναι οι ορθόδοξοι λαοί των Βαλκανίων!!!

e-enimerosi