Άρθρα Ρεπορτάζ

Eliza: Το πρώτο chatbox- θεραπευτής στην ιστορία, με μεθοδολογία προσομοίωσης συνομιλίας!

Τι ήταν το ELIZA και ποιος ήταν ο ρόλος του

Το ELIZA ήταν ένα από τα πρώτα chatterbots στην ιστορία, το οποίο αργότερα εξελίχθηκε σε chatbot.

Πρόκειται για ένα πρώιμο πρόγραμμα επεξεργασίας φυσικής γλώσσας μέσω υπολογιστή,  που δημιουργήθηκε από το 1964 έως το 1966 στο Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT. Δημιουργός του, ο Joseph Weizenbaum.

Το chatbot είχε υποστεί έλεγχο για τη δοκιμή Turing. Μέσω της δοκιμής αυτής, ζητούμενο ήταν να αποδειχθεί ότι μια μηχανή μπορούσε να συμπεριφερθεί με την ίδια ή ισοδιάκριτη  ευφυΐα, συγκριτικά με αυτή που θα επιδείκνυε ένας άνθρωπος.

Πηγή εικόνας: nextpit.com

Ο δημιουργός του Eliza και ο στόχος του

Ο Weizenbaum, στοχεύοντας σε αποτελεσματικότερη επικοινωνία, μέσω απόδοσης συναισθημάτων, ξεκίνησε βάσει της ψυχοθεραπείας Rogerian, ζητώντας από τους χρήστες να θέτουν τα ερωτήματα τους με λέξεις- κλειδιά.

Οι περισσότεροι χρήστες απολαμβάνουν την συζήτηση με το chatbot Eliza

Ο δημιουργός του Eliza, όταν είχε σκεφτεί την ιδέα στο μυαλό του την είχε “πλάσει” ως παρωδία, προκειμένου να αποδείξει ότι η αλληλεπίδραση ανθρώπου-μηχανής είναι κάτι το επιπόλαιο. Προς έκπληξη του, όμως, διαπίστωσε ότι αρκετοί χρήστες εξέφραζαν τον ενθουσιασμό και τα συναισθήματα τους, μέσω της συζήτησης με το chatbot ELIZA! Ξεχνούσαν ακόμη και ότι συνομιλούσαν με μία μηχανή..

Το πρόγραμμα ELIZA βασιζόταν σε σενάρια που το περιόριζαν στις απαντήσεις του

Ωστόσο, το πρόγραμμα ήταν βασισμένο σε συγκεκριμένα σενάρια, τα οποία ταυτόχρονα το περιόριζαν: μιμούνταν τον θεραπευτή Rogerian. Ρόλος του Eliza ήταν να παρακινήσει τους χρήστες- ασθενείς να μοιραστούν τις ανησυχίες και τις ερωτήσεις τους με το chatbot, προκειμένου να τους συστήσει μια προτεινόμενη λύση, ως θεραπεία για το πρόβλημα τους.

Αρχικά, έγιναν αρκετοί πειραματισμοί σχετικά με τα σενάρια. Ερασιτέχνες κωδικοποιητές, έπαιξαν με έναν απλό κώδικα, προκειμένου να καταλήξουν στην ανάπτυξη συγκεκριμένου κώδικα.

Η πιο γνωστή παραλλαγή chatbot ονομαζόταν “DOCTOR”

Εικάζεται ότι η πιο δημοφιλής παραλλαγή ονομαζόταν “DOCTOR”.  Στην παραλλαγή αυτή, το chatbox-θεραπευτής δίνει απαντήσεις στις ερωτήσεις των ασθενών, αφότου επεξεργαστεί καλά την πληροφορία.

Το chatbot “Eliza” μέχρι και σήμερα

Ακόμη και σήμερα συνεχίζει να εξυπηρετεί αρκετούς χρήστες,  το chatbox-“ψυχοθεραπευτής” . Κλείνοντας τα 56 του χρόνια, απέδειξε τη συμβολή του.  Ωστόσο, σε πιο σύνθετες ερωτήσεις εκ μέρους των χρηστών, δεν συνηθίζει  να απαντά με την ίδια ευκολία.

Πηγή 1:

Πηγή 2: 

Πηγή 3:  

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Λάμπρος Τζούμης: Tι αποκάλυψε για την σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν.

e-enimerosi

Στόχος είναι οι ορθόδοξοι λαοί των Βαλκανίων!!!

e-enimerosi

“Δούρειος Ίππος” στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Η άνοδος του DAVA και οι διασυνδέσεις με την Τουρκία.

e-enimerosi