Διατροφή υγεία

Ο άνθρωπος σχεδόν πεθαίνει από αλλεργική αντίδραση στον κρύο αέρα

Βγαίνοντας από ένα ζεστό ντους σε ένα κρύο μπάνιο, αυτό παραλίγο να σκοτώσει σχεδόν έναν άνδρα στο Κολοράντο, ο οποίος είχε αναπτύξει μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση στις κρύες θερμοκρασίες.

Ο 34χρονος άνδρας κατέρρευσε αφού έφυγε από το ντους και η οικογένειά του τον βρήκε στο πάτωμα, σύμφωνα με έκθεση της υπόθεσης που δημοσιεύθηκε στις 27 Οκτωβρίου στο The Journal of Emergency Medicine. Ο άντρας αγωνιζόταν να αναπνεύσει και το δέρμα του ήταν καλυμμένο με κυψέλες. Είχε μια απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση ολόκληρου του σώματος γνωστή ως αναφυλαξία.

Όταν έφτασαν οι παραϊατρικοί, η οικογένειά του τους είπε ότι ο άνδρας είχε ιστορικό «αλλεργίας στον κρύο καιρό», σύμφωνα με την έκθεση. Είχε προηγουμένως βιώσει κυψέλες ως αντίδραση στο κρύο, αλλά όχι ως αναφυλαξία. Αυτά τα επεισόδια ξεκίνησαν αφού μετακόμισε από τη Μικρονησία, η οποία έχει ένα τροπικό κλίμα, στο Κολοράντο, η οποία βλέπει ψυχρότερες θερμοκρασίες, ανέφερε η έκθεση.

Οι παραϊατρικοί θεραπεύουν τον άντρα με επινεφρίνη και οξυγόνο και τον έβαλαν στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης. Όταν έφτασε στο νοσοκομείο, εφίδρωσε άφθονα και είχε κυψέλες σε όλο του το σώμα.

Οι γιατροί τον διάγνωσαν με κρύα κνίδωση, μια αλλεργική αντίδραση του δέρματος μετά από έκθεση σε κρύες θερμοκρασίες, συμπεριλαμβανομένου του κρύου αέρα ή του κρύου νερού, σύμφωνα με την κλινική Mayo. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να αναπτύξουν συμπτώματα μετά την κατανάλωση κρύων τροφών ή ποτών.

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι φαγούρα εξάνθημα (κνίδωση) μετά την έκθεση στο κρύο. αλλά σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν αναφυλαξία, η οποία μπορεί να προκαλέσει την πτώση της αρτηριακής πίεσης και οι αεραγωγοί να περιορίσουν, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή. Αυτές οι πιο σοβαρές αντιδράσεις συμβαίνουν συνήθως με έκθεση ολόκληρου του σώματος στο κρύο, όπως όταν οι άνθρωποι κολυμπούν σε κρύο νερό, λέει η Mayo Clinic. Στην περίπτωση του άνδρα, ολόκληρο το σώμα του εκτέθηκε σε κρύο αέρα αφού βγήκε από το ντους του.

Ο γιατρός επιβεβαίωσε τη διάγνωση του άνδρα χρησιμοποιώντας ένα “τεστ παγάκι”, το οποίο περιλαμβάνει την τοποθέτηση παγάκι στο δέρμα για περίπου 5 λεπτά. Εάν ο ασθενής εμφανίσει ένα ανυψωμένο, κόκκινο χτύπημα στο δέρμα όπου ήταν ο παγάκι, διαγνώστηκε με κρύα κνίδωση.

Δεν είναι γνωστό πόσο ακριβής είναι η κατάσταση γενικά – μια μελέτη στην Ευρώπη διαπίστωσε επιπολασμό 0,05%, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Οι αναφυλακτικές αντιδράσεις είναι λιγότερο συχνές από τις αντιδράσεις που μοιάζουν με κυψέλες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αιτία της πάθησης δεν είναι γνωστή, αλλά μερικές φορές μπορεί να κληρονομηθεί, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση. Σε άλλους ανθρώπους, η κρύα κνίδωση προκαλείται από κάτι που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ιογενή λοίμωξη ή ορισμένους καρκίνους.

Η αλλεργική αντίδραση συμβαίνει επειδή η έκθεση στο κρύο προκαλεί στο ανοσοποιητικό σύστημα να απελευθερώσει χημικές ουσίες που ονομάζονται ισταμίνες, οι οποίες προκαλούν φλεγμονώδη απόκριση.

Στο νοσοκομείο, ο άντρας υποβλήθηκε σε θεραπεία με αντιισταμινικά και στεροειδή και η κατάστασή του βελτιώθηκε. Πριν φύγει από το νοσοκομείο, του ζητήθηκε να αποφύγει την έκθεση σε κρύο νερό ή άλλες καταστάσεις στις οποίες ολόκληρο το σώμα του θα εκτίθεται στο κρύο. Είχε επίσης συνταγογραφηθεί αυτονεγχυτήρας επινεφρίνης, ο οποίος μπορεί να θεραπεύσει την αναφυλαξία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Πέντε σοβαρά προβλήματα υγείας που αποκαλύπτουν τα πόδια (Φώτο).

e-enimerosi

5 συστατικά που πρέπει να περιέχει το scrub απολέπισης (εικόνες)

e-enimerosi

Οξεία πυελονεφρίτιδα: 7 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε (εικόνες)

e-enimerosi