Διασπορά

Η Γερμανία καταγράφει τον θερμότερο Οκτώβριο στα χρονικά.

Ο Οκτώβριος του 2022 σηματοδοτεί τον θερμότερο μήνα Οκτώβριο από την έναρξη των καταγραφών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (DWD).

Με μέσο όρο 12,53C, η θερμοκρασία μόλις και μετά βίας καταρρίπτει το ρεκόρ Οκτωβρίου που είχε σημειωθεί το 2001 με 12,5C.

“Ζήσαμε έναν Οκτώβριο με θερμοκρασίες που μοιάζουν περισσότερο με τον Μάιο… Είναι μια ματιά στο κλιματικό μας μέλλον”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της DWD Uwe Kirsche.

Με μέση θερμοκρασία 12,53 βαθμούς, ο φετινός Οκτώβριος φέρεται να είναι κατά 3,53 βαθμούς υψηλότερος από τις θερμοκρασίες που καταγράφηκαν κατά τη διεθνή περίοδο αναφοράς μεταξύ 1961 και 1990.

Σύμφωνα με το DWD, οι τέσσερις θερμότεροι μήνες Οκτωβρίου των τελευταίων 140 ετών εμπίπτουν όλοι σε αυτή τη χιλιετία (2001, 2006, 2014 και 2022).

“Το γεγονός ότι οι εξαιρετικά θερμοί μήνες Οκτωβρίου συσσωρεύονται είναι μια σαφής ένδειξη της κλιματικής αλλαγής”, δήλωσε ο μετεωρολόγος Αντρέας Φρίντριχ.

Ωστόσο, ο Οκτώβριος του 2022 ξεκίνησε με συγκριτικά δροσερές θερμοκρασίες και οι υψηλότερες θερμοκρασίες επιτεύχθηκαν μόνο στο τέλος του μήνα, ιδίως στη νότια Γερμανία.

Ο υδράργυρος έφθασε στην κορύφωσή του στις 28 Οκτωβρίου με 28,7 βαθμούς στο Müllheim κοντά στο Freiburg.

Η υψηλότερη θερμοκρασία Οκτωβρίου από την έναρξη της καταγραφής καταγράφηκε επίσης στην πόλη αυτή, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, στις 7 Οκτωβρίου 2009, με 30,9 βαθμούς.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία Οκτωβρίου καταγράφηκε στο Karlshagen, ανατολικά του Greifswald στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, στις 20 Οκτωβρίου στους -2,3 βαθμούς Κελσίου.

“Συνήθως, οι θερμές τιμές του Οκτωβρίου μετριούνται στις αρχές του μήνα”, δήλωσε ο Friedrich.

Το γεγονός ότι τόσο υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν αργότερα μέσα στο μήνα και μάλιστα με τιμές άνω των 25C, είναι ήδη πολύ σπάνιο, πρόσθεσε.

Γίνεται πιο ηλιόλουστη η Γερμανία;

Το φετινό καλοκαίρι ήταν επίσης ιδιαίτερα θερμό: Με μέση θερμοκρασία 19,2C, αποτελεί ένα από τα τέσσερα θερμότερα από το 1881.

Και με σχεδόν 820 ώρες ηλιοφάνειας, ήταν επίσης το πιο ηλιόλουστο καλοκαίρι από το 1951, οπότε και ξεκίνησε η καταγραφή της διάρκειας ηλιοφάνειας από την DWD.

Ενώ οι θερμοκρασίες κατά το πρώτο μισό του Νοεμβρίου θα είναι θερμότερες από τον μέσο όρο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της DWD, αναμένεται να πέσουν μέχρι το τέλος του μήνα.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Τρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές μιλάνε στο ευρωπαϊκό ίδρυμα ελληνισμού για τις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Οι Έλληνες τη Μαριούπολης στον απόδημο παλμό. ”Άδικος ο πόλεμος΄΄. Βίντεο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Οι Ελληνίδες σολίστ, η Ελένη Χαραλάμπους και η Ελλάδα-Αγγελίνα Παύλου σε ρεσιτάλ στην Αυστρία με έργα διακεκριμένων Ελλήνων συνθετών.

e-enimerosi