Εθνικά Θέματα

«Επιθετικές ενέργειες» της Ελλάδας καταγγέλλει ενώπιον Στόλτενμπεργκ ο Ερντογάν.

Τις «επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας» ενέταξε και κατήγγειλε, κατά την τουρκική προεδρία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις συνομιλίες του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στην Κωνσταντινούπολη.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία αναφορικά με τη συνάντηση των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρεται ότι «οι επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας» ήταν το ένα από τρία βασικά ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος -μαζί με τον πόλεμο στην Ουκρανία και το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ- με τον Ερντογάν να ισχυρίζεται ότι δεν ευθύνεται η Τουρκία για την κλιμάκωση της έντασης.

«Κατά τη συνάντηση, στην οποία αναφέρθηκαν οι επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι δεν είναι η Τουρκία αυτή που αυξάνει την ένταση στην περιοχή και ότι θα ήταν ωφέλιμο η Ελλάδα να ενεργήσει με κοινή λογική και να οδηγηθεί σε διάλογο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επιμένει ο Ερντογάν στο βέτο για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας

Ως προς το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αναφέρει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετέφερε στον Γενς Στόλτενμπεργκ ότι η Τουρκία δεν θα επικυρώσει την εισδοχή τους στη
Συμμαχία παρά μόνο αφού ληφθούν τα «αναγκαία μέτρα» από τις δύο χώρες.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν υπογράμμισε ότι ο ρυθμός και η στιγμή της διαδικασίας επικύρωσης […] θα καθοριστούν από τα μέτρα που έχουν ακόμη να λάβουν οι χώρες αυτές» ανέφερε η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωσή της.

Ο Τούρκος πρόεδρος -ο οποίος την Τρίτη θα υποδεχθεί στην Άγκυρα τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον- μπλοκάρει από τον Μάιο την ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία.

Η Τουρκία κατηγορεί τη Φινλανδία και τη Σουηδία ότι προστατεύουν Κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), οργανώσεων που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

Προκειμένου η Τουρκία να άρει τις αντιρρήσεις της, οι τρεις χώρες υπέγραψαν ένα μνημόνιο στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, τον Ιούνιο, που αφορά κατά κύριο λόγο το αίτημα της Άγκυρας για την έκδοση υπόπτων.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ από πλευράς του «χαιρέτισε τα σημαντικά και συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ήδη λάβει οι δύο χώρες για να εφαρμόσουν το μνημόνιο και υπογράμμισε ότι η ένταξή τους θα ενίσχυε το ΝΑΤΟ», ανέφερε η Συμμαχία στη δική της ανακοίνωση.

Κατόπιν των συνομιλιών και ξενάγησης στο Βόσπορο, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προχώρησε σε τυπικού χαρακτήρα ανάρτηση στο Twitter, στην οποία αναφέρει ότι ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για τη ζωτικής σημασίας συμβολή του στη διατήρηση ισχύος της συμφωνίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

Ως προς το «καυτό» ζήτημα της απειλής βέτο που επί μήνες κραδαίνει ο Ερντογάν στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρει στην ανάρτησή του πως συζητήθηκε η οριστικοποίηση της εισδοχής των δύο σκανδιναβικών χωρών, επισημαίνοντας πως η ένταξή τους θα καταστήσει τη Συμμαχία ισχυρότερη.

Χθες, Πέμπτη (3/11), κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Στόλτενμπεργκ ζήτησε να γίνουν δεκτές στο ΝΑΤΟ η Σουηδία και η Φινλανδία ώστε «να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Ρωσία».

«Είναι πλέον καιρός να καλωσορίσουμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία ως πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ», δήλωσε από την Κωνσταντινούπολη ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.

«Σε αυτούς τους επικίνδυνους καιρούς είναι ακόμη πιο σημαντικό να οριστικοποιηθεί η ένταξή τους, για να αποτραπεί οποιαδήποτε παρεξήγηση ή λάθος υπολογισμός στη Μόσχα» τόνισε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε από την πλευρά του ότι έχει«περισσότερη εμπιστοσύνη» στη νέα σουηδική κυβέρνηση.

«Είχαμε ελάχιστες ελπίδες με την προηγούμενη κυβέρνηση της Σουηδίας, αλλά η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη σε ό,τι αφορά αυτό το ζήτημα», είπε, επιβεβαιώνοντας την επίσκεψη, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον «μετά από πρόσκληση του προέδρου μας».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προειδοποιήσει ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση δεν θα επικυρώσει την ένταξη των δυο χωρών όσο δεν τηρούνται τα αιτήματα έκδοσης που διατύπωσε η Άγκυρα.

Μέχρι σήμερα, 28 από τα 30 κράτη-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έχουν επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, η οποία πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα.

Μόνο η Ουγγαρία και η Τουρκία δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ένταξη.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Η «μάχη» για τα ψάρια στο Θρακικό Πέλαγος.

e-enimerosi

”Το Ν.Δελχί τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας-Η Τουρκία προκαλεί στο Αιγαίο”!

e-enimerosi

Ανάλυση: Κοσσυφοπέδιο, ο τόπος δοκιμασίας του Σερβικού Λαού και του Διεθνούς Δικαίου… Η αναγνώριση από την Ελλάδα θα είναι μαχαίρι στην καρδιά της Κύπρου!

e-enimerosi