Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Αποτέλεσμα φυσικής πρώτης εκτέλεσης 3 από το CMS.

Στις 5 Ιουλίου, το LHC βρυχήθηκε για τρίτη φορά μετά από τρία χρόνια συνεχών βελτιώσεων στη μηχανή καθώς και στους ανιχνευτές και τα εργαλεία ανάλυσης των πειραμάτων και έφτασε αμέσως σε ενέργεια ρεκόρ 13,6 TeV. Μόλις τρεις εβδομάδες αργότερα, η συνεργασία CMS ήταν έτοιμη για την περίοδο λήψης δεδομένων φυσικής.

Η συνεργασία CMS παρουσίασε πρόσφατα τα πρώτα της αποτελέσματα φυσικής εκτέλεσης 3 του ρυθμού παραγωγής ζευγών του βαρύτερου στοιχειώδους σωματιδίου, του κορυφαίου κουάρκ. Σε μόλις μία εβδομάδα, από τις 28 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου, η συνεργασία CMS συγκέντρωσε δεδομένα που ισοδυναμούν με σχεδόν το 12% του συνόλου δεδομένων που απαιτούνταν για την ανακάλυψη του μποζονίου Higgs το 2012.

Πριν ξεκινήσει το Run 3, υπήρχε η ελπίδα – και έχει πλέον επιβεβαιωθεί – ότι θα ήταν δυνατό να συλλεχθεί τόσο μεγάλος όγκος δεδομένων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Οι φυσικοί χρειάστηκαν δύο χρόνια για να συλλέξουν τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για να ανακοινώσουν την ανακάλυψη του μποζονίου Higgs το 2012. Αλλά τώρα, χάρη στις εξελίξεις στα συστήματα συλλογής και επιλογής δεδομένων και στην πρωτοφανή ταχύτητα των αναλύσεων, τα δεδομένα του Run 3 μπορούν πλέον να αναλυθούν σχεδόν σε πραγματικός χρόνος.

Λόγω του υψηλού αριθμού ζευγών κορυφαίων κουάρκ που δημιουργούνται στο LHC, η φυσική ανάλυση μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και με έναν μικρό όγκο δεδομένων. Ο ρυθμός παραγωγής αυτού του βαρέως συστήματος σωματιδίων έχει βελτιωθεί κατά περίπου 10% χάρη στην αύξηση της ενέργειας σύγκρουσης από 13 TeV στο 2ο σε 13,6 TeV στον κύκλο 3. Τα αποτελέσματα CMS, τα οποία συμφωνούν με την πρόβλεψη του Καθιερωμένου Μοντέλου, είναι σημαντικά επειδή Οι ακριβείς μετρήσεις των ιδιοτήτων top-κουάρκ παρέχουν, μεταξύ άλλων, κρίσιμα δεδομένα για διάφορες αναζητήσεις νέων φαινομένων στο Run 3. Λόγω της υψηλής μάζας του, το top quark διασπάται αμέσως σε κουάρκ ab και ένα μποζόνιο W, το οποίο είναι επίσης ένα ασταθές σωματίδιο. Τα προϊόντα αποσύνθεσης αφήνουν ίχνη καθώς περνούν μέσα από τον ανιχνευτή, καθιστώντας δυνατή την παρατήρησή τους και τον έλεγχο της απόδοσης του ανιχνευτή.

Οι μετρήσεις ακριβείας του Καθιερωμένου Μοντέλου αποτελούν ουσιαστικό μέρος του προγράμματος Run 3, καθώς οποιαδήποτε σημαντική απόκλιση θα μπορούσε να υποδηλώνει νέα φυσική. Η μέτρηση του ρυθμού παραγωγής ζεύγους κορυφαίων κουάρκ είναι μόνο το πρώτο βήμα στην ανεξερεύνητη περιοχή του νέου ενεργειακού καθεστώτος, όπου μπορούν να βρεθούν απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα της φυσικής.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebook, twitter, instagram, youtube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Οι δορυφόροι της Κίνας, Tiandu-1 και 2 δοκιμάζουν σεληνιακές επικοινωνίες και τεχνολογία πλοήγησης.

e-enimerosi

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi