Ιστορία Πολιτισμός

Ανακάλυψαν τον τάφο της Κλεοπάτρας?

Μια μεγάλη σήραγγα που βρίσκεται κάτω από τον αρχαίο ναό Taposiris Magna ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο, με τους ειδικούς να πιστεύουν ότι μπορεί και να έχουνε βρει τον τάφο της Κλεοπάτρας, βασίλισσας της Αιγύπτου.

Η σήραγγα, που χαρακτηρίστηκε «γεωμετρικό θαύμα», έχει έκταση που φτάνει σχεδόν το ενάμισυ χιλιόμετρο, ενώ το ύψος της αγγίζει τα 2 μέτρα. Οι αρχαιολόγοι είπαν ότι μοιάζει με το Ευπαλίνειο όρυγμα, την διάσημη σύραγγα του αρχιτέκτονα Ευπαλίνου στην Σάμο, που τιμάται ως ένα από τα τα σημαντικότερα επιτεύγματα μηχανικής του κλασικού κόσμου.

τάφος Κλεοπάτρας

Η αρχαιολόγος Κάθλιν Μαρτίνεζ του Πανεπιστημίου του Σαν Ντομίνγκο είναι πεπεισμένη  ότι η Κλεοπάτρα και ο εραστής της Μάρκος Αντώνιος αναπαύθηκαν μέσα στο ναό και το τούνελ θα μπορούσε να αποτελεί τον «δρόμο» προς αυτήν την ανακάλυψη.

Η Μαρτίνεζ είπε στο Heritage Key ότι υπάρχει 1% πιθανότητα η βασίλισσα να έχει ταφεί εκεί. Αν κάτι τέτοιο ισχύει, θα πρόκειται για «την πιο σημαντική ανακάλυψη του 21ου αιώνα».

Η αρχαιολόγος πιστεύει ότι, αφού ο Μάρκος Αντώνιος αυτοκτόνησε μετά την ήττα από τον Οκταβιανό αλλά πριν από την αυτοκτονία της Κλεοπάτρας, η βασίλισσα θα μπορούσε να έχει σχεδιάσει να ταφούν και οι δύο εκεί.

τάφος Κλεοπάτρας

Στο παρελθόν είχε δηλώσει στο National Geographic: «Η Κλεοπάτρα διαπραγματεύτηκε με τον Οκταβιανό για να της επιτρέψει να θάψει τον Μάρκο Αντώνιο στην Αίγυπτο. Ήθελε να ταφεί μαζί του γιατί ήθελε να αναπαραστήσει τον θρύλο της Ίσιδας και του Όσιρι. Το αληθινό νόημα της λατρείας του Όσιρι είναι ότι δίνει την αθανασία. Μετά το θάνατό τους, οι θεοί θα επέτρεπαν στην Κλεοπάτρα να ζήσει με τον Αντώνιο σε μια άλλη μορφή ύπαρξης, έτσι θα περνούσαν στην αιώνια ζωή μαζί».

Η Μαρτίνεζ πιστεύει τώρα ότι η θεωρία της είναι πιθανό να ισχύει, αφού η εντυπωσιακή σήραγγα εν τέλει εντοπίστηκε. Ομάδες που εργάζονταν στην τοποθεσία βρήκαν μια σειρά από αγγεία κάτω από το ίζημα της λάσπης, καθώς και ένα ορθογώνιο μπλοκ από ασβεστόλιθο.

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι τα θεμέλια του ναού Taposiris Magna, που βρίσκονται κοντά στην αρχαία αιγυπτιακή πρωτεύουσα της Αλεξάνδρειας, είναι επίσης υποβρύχια, λόγω τουλάχιστον 23 σεισμών που έπληξαν τις αιγυπτιακές ακτές μεταξύ 320 μ.Χ. και 1303 μ.Χ.

H Μαρτίνεζ και η ομάδα της ανακάλυψαν επίσης αρκετά σημαντικά αντικείμενα μέσα στο ναό, συμπεριλαμβανομένων νομισμάτων που έφεραν τις εικόνες και τα ονόματα της βασίλισσας Κλεοπάτρας, του Μεγάλου Αλεξάνδρου και πολλών αποκεφαλισμένων αγαλμάτων, καθώς και αγάλματα της θεάς Ίσιδας.

τάφος Κλεοπάτρας

Η Κλεοπάτρα, ήταν η τελευταία της Δυναστείας των Πτολεμαίων ηγεμόνων της Αιγύπτου. Κυβέρνησε από το 51 π.Χ. έως το 30 π.Χ., μέχρι την ημέρα που πέθανε. Η Κλεοπάτρα έγινε η Κλεοπάτρα Ζ’, βασίλισσα της Αιγύπτου, μετά το θάνατο του πατέρα της, Πτολεμαίου ΙΒ’, και ο αδελφός της έγινε ο  βασιλιάς Πτολεμαίος ΙΓ’ την ίδια εποχή. Τα αδέλφια μάλιστα κυβέρνησαν την Αίγυπτο με τον επίσημο τίτλο του συζύγου.

Η βασίλισσα είχε οικογενειακή καταγωγή από την μακεδονική Ελλάδα και δεν είχε αιγυπτιακό αίμα. Για να κερδίσει υποστήριξη από τον αιγυπτιακό λαό, η Κλεοπάτρα ανακηρύχθηκε επίσης κόρη του Ρε, του Αιγυπτιακού θεού του ήλιου.

Η Κλεοπάτρα ερωτεύτηκε τον Μάρκο Αντώνιο, ο οποίος ήταν ανιψιός του Ιουλίου Καίσαρα και κληρονόμος της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, μετά τη δολοφονία των θείων του. Σύμφωνα με τους προπαγανδιστές του Οκταβιανού, οι εραστές παντρεύτηκαν τότε, κάτι που παραβίαζε τον ρωμαϊκό νόμο που απαγόρευε στους Ρωμαίους να παντρεύονται αλλοδαπούς.

Ο Οκταβιανός κήρυξε τον πόλεμο στην Κλεοπάτρα και τον Αντώνιο, νικώντας και τους δύο στην ναυμαχία στο Άκτιο, το 31 π.Χ. Η Κλεοπάτρα κατέφυγε στο μαυσωλείο που είχε παραγγείλει για τον εαυτό της, γεγονός που οδήγησε τις φήμες ότι αυτοκτόνησε.

Ο Αντώνιος πέθανε στην αγκαλιά της Κλεοπάτρας αφού μαχαίρωσε θανάσιμα τον εαυτό του. Η Κλεοπάτρα φέρεται επίσης να αυτοκτόνησε λίγο μετά, αφήνοντας τα βασιλικά της δηλητηριώδη φίδια να την δαγκώσουν.

Ο Οκταβιανός επέστρεψε στην Ιταλία όπου έγινε ο πρώτος Αυτοκράτορας της Ρώμης, ενώ η Κλεοπάτρα και ο Αντώνιος θάφτηκαν στην Αίγυπτο.

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά.

Δημήτρης Λίτσας

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου.

Δημήτρης Λίτσας