Ιατρική Βιολογία

Ιατρικό «θαύμα»: Θεράπευσαν έμβρυο από μια σπάνια γενετική ασθένεια όσο ακόμα βρισκόταν στην μήτρα.

Τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια της Ayla πέθαναν από τη διαταραχή. Οι γιατροί της έκαναν μια νέα θεραπεία ενώ ήταν ακόμα στη μήτρα και σήμερα είναι ένα ακμάζον νήπιο.

Μια ομάδα γιατρών στις ΗΠΑ και τον Καναδά αναφέρουν πρώτα ιατρικό έλεγχο. Κατάφεραν να αρχίσουν να θεραπεύουν τη σπάνια και συχνά θανατηφόρα γενετική πάθηση ενός παιδιού, ενώ ήταν ακόμη έμβρυο στη μήτρα – την ίδια κατάσταση που στοίχισε τη ζωή στα αδέρφια της. Τώρα, 16 μηνών, το παιδί, που ονομάζεται Ayla, φαίνεται να αναπτύσσεται όπως αναμενόταν, αν και θα συνεχίσει να χρειάζεται συνεχή θεραπεία.

Η Ayla Bashir με τους γονείς της. Φωτογραφία: HEO Media House

Η κατάσταση είναι γνωστή ως νόσος Pompe. Προκαλείται από μεταλλάξεις σε ένα γονίδιο που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή του ενζύμου οξέος άλφα-γλυκοσιδάση ή GAA. Το GAA χρησιμοποιείται στα λυσοσώματα των κυττάρων μας για τη διάσπαση του αποθηκευμένου γλυκογόνου σε γλυκόζη, η οποία είναι η κύρια πηγή καυσίμου για το σώμα. Αλλά τα άτομα με Pompe παράγουν πολύ λιγότερο GAA από το συνηθισμένο, με αποτέλεσμα τελικά τα κύτταρά τους να υπεργεμίζονται με γλυκογόνο. Αυτή η συσσώρευση προκαλεί κάθε είδους προβλήματα υγείας, αλλά κυρίως βλάπτει την καρδιά και τους σκελετικούς μύες. Η πρώιμη έναρξη ή το βρεφικό Pompe συμβαίνει όταν αυτές οι μεταλλάξεις αναγκάζουν τους ανθρώπους να παράγουν ελάχιστα έως καθόλου GAA, οδηγώντας γρήγορα σε συμπτώματα όπως η μεγέθυνση της καρδιάς. Χωρίς θεραπεία, τα περισσότερα παιδιά που γεννιούνται με αυτή τη μορφή πεθαίνουν μέσα σε ένα χρόνο από καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα. Το Pompe είναι σπάνιο, επηρεάζοντας περίπου μία στις 40.000 γεννήσεις.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, υπάρχει μια τυπική θεραπεία για το Pompe—ένα ανάλογο αντικατάστασης του GAA που χορηγείται μέσω IV έγχυσης. Ωστόσο, ακόμη και όταν η θεραπεία ενζυμικής υποκατάστασης (ERT) χορηγείται έγκαιρα στα προσβεβλημένα νεογνά, δεν μπορεί να αναστρέψει τη μόνιμη βλάβη οργάνων που μπορεί να έχει ήδη συμβεί. Τα παιδιά επίσης συχνά αναπτύσσουν ισχυρή ανοσολογική αντίδραση στη θεραπεία, καθιστώντας την λιγότερο αποτελεσματική. Ως αποτέλεσμα, πολλά από αυτά τα παιδιά εξακολουθούν να μεγαλώνουν για να έχουν αναπτυξιακά ή/και κινητικά προβλήματα.

Ωστόσο, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο και αλλού άρχισαν να διεξάγουν μια μικρή κλινική δοκιμή Φάσης Ι για το εάν είναι δυνατό να βελτιωθούν τα αποτελέσματα αυτών των ασθενών με την παράδοση της ΕΡΤ ακόμη νωρίτερα, ενώ ένα μωρό αναπτύσσεται ακόμη στη μήτρα.

«Το σκεπτικό για τη χορήγηση ΕΡΤ πριν από τη γέννηση είναι να αποτραπεί η εμφάνιση βλάβης οργάνων, να εισέλθει το ένζυμο στο [κεντρικό νευρικό σύστημα] πριν από το κλείσιμο του αιματοεγκεφαλικού φραγμού και να αποφευχθεί μια ανοσολογική απόκριση στην πρωτεΐνη που λείπει». Η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης Tippi MacKenzie, ερευνήτρια του UCSF και προγραμματιστής του πρωτοκόλλου της ομάδας, είπε στο Gizmodo σε ένα email.

Η νέα εργασία της ομάδας, που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, περιγράφει λεπτομερώς την πρώιμη επιτυχία που σημειώθηκε μέχρι στιγμής με την πρώτη τους ασθενή Ayla.

Αν και η δοκιμή διευθύνεται από επιστήμονες του UCSF, συνεργάστηκαν με γιατρούς στο Νοσοκομείο Παίδων του Ανατολικού Οντάριο (CHEO) στον Καναδά, όπου στρατολογήθηκε η οικογένεια της Ayla, και με ειδικούς Pompe στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke, όπου έγινε η ενζυμική θεραπεία. δημιουργήθηκε.

Η μητέρα της Ayla είχε τρεις προηγούμενες εγκυμοσύνες, όλες από τις οποίες ανέπτυξαν Pompe. Ακόμη και με τη θεραπεία, δύο από τα παιδιά της πέθαναν πριν από τα τρία, ενώ η οικογένεια αποφάσισε να διακόψει την άλλη εγκυμοσύνη μόλις επιβεβαιώσει τη διάγνωση. Μέχρι να εγγραφεί και να ξεκινήσει θεραπεία, η μητέρα ήταν έγκυος 24 εβδομάδων με την Ayla.

Κανονικά, η οικογένεια θα είχε ταξιδέψει στο UCSF για τη δοκιμή, αλλά οι περιορισμοί που σχετίζονταν με την πανδημία εκείνη την εποχή το έκαναν αυτό ανέφικτο. Αντίθετα, οι ερευνητές και οι γιατροί συνεργάστηκαν για να επιτρέψουν στην Ayla να το λάβει στο CHEO. Υπάρχουν υπάρχουσες θεραπείες που χορηγούνται ήδη μέσω της μήτρας, όπως μεταγγίσεις αίματος, επομένως η ίδια τυπική διαδικασία χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της Ayla. Κάθε δύο εβδομάδες για 10 εβδομάδες της χορηγούνταν ΕΡΤ μέσω της ομφαλικής φλέβας. Και περίπου τρεις εβδομάδες μετά την τελευταία συνεδρία, γεννήθηκε.

Όπως αναμενόταν, η καρδιά της νεογέννητης Ayla φαινόταν να έχει υγιές μέγεθος κατά τον τοκετό. Και σε ηλικία 16 μηνών, η καρδιά και η κινητική της λειτουργία φαίνονται φυσιολογικές και ανταποκρίνεται έγκαιρα σε όλα τα αναπτυξιακά της ορόσημα. Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι το σώμα της είναι πιο ανεκτικό στη θεραπεία από ό,τι θα ήταν συνήθως, σε σύγκριση με το πώς ανταποκρίθηκαν τα αδέρφια της σε αυτήν. Με τον καιρό, χρειαζόταν λιγότερα φάρμακα για την πρόληψη επιπλοκών που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό.

«Όταν είχαμε την Ayla, δεν ξέραμε αν θα μπορούσε να περπατήσει», είπε ο Zahid Bashir, ο πατέρας της Ayla, σε μια δήλωση που δόθηκε στο Gizmodo από το UCSF. «Δεν ξέραμε αν θα μπορούσε να μιλήσει. Δεν ξέραμε αν θα μπορούσε να φάει. Δεν ξέραμε αν θα μπορούσε να γελάσει. Έτσι, καθώς φτάνει σε κάθε ένα από αυτά τα ορόσημα, συνεχίζουμε να εκπλαγούμε με την πρόοδό της. Λοιπόν, ναι, είναι κάτι που νομίζω ότι μερικές φορές μπορεί να θεωρούμε δεδομένο, αλλά τις περισσότερες φορές γνωρίζουμε ότι είναι ένα θαύμα».

Το Pompe δεν είναι η μόνη γενετική ασθένεια που οι ερευνητές ελπίζουν να αντιμετωπίσουν χρησιμοποιώντας ΕΡΤ στη μήτρα. η δοκιμή τους έχει εγκριθεί για οκτώ από αυτές τις λυσοσωμικές καταστάσεις. Δύο άλλοι ασθενείς με διαφορετικές ασθένειες έχουν εγγραφεί στη δοκιμή μετά την Ayla, με αμφότερους να έχουν ολοκληρώσει πρόσφατα την προγεννητική τους θεραπεία. Αυτά τα παιδιά έχουν αποφύγει επιπλοκές όπως ο πρόωρος τοκετός, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τα άλλα αποτελέσματά τους, σύμφωνα με τον MacKenzie. Η δοκιμή θα περιλαμβάνει τελικά 10 ασθενείς και πιθανότατα θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Οι μελλοντικές θεραπείες γονιδιακής θεραπείας για το Pompe μπορεί μια μέρα να είναι σε θέση να επιδιορθώσουν ή να αντικαταστήσουν την υποκείμενη μετάλλαξη που την προκαλεί. Προς το παρόν, ωστόσο, η Ayla και άλλοι ασθενείς σαν αυτήν πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν τακτικά ΕΡΤ για να αποτρέψουν τις χειρότερες επιπτώσεις της νόσου. Αλλά αν η έρευνα της ομάδας συνεχίσει να δείχνει πολλά υποσχόμενη, τότε θαυματουργές ιστορίες σαν τη δική της μπορεί να γίνουν πιο κοινές.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η δοκιμή ανοίγει το δρόμο για πιο ευρεία χρήση της προγεννητικής ERT σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί, εάν συνεχίσουμε να βλέπουμε ότι είναι ασφαλής και βελτιώνει τα αποτελέσματα σε άλλες ασθένειες», δήλωσε ο MacKenzie.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα;

e-enimerosi

Η μικροχειρουργική σε λεπτές επεμβάσεις.

e-enimerosi

EE: Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση νέο αντιβιοτικό για ανθεκτικές λοιμώξεις.

e-enimerosi