ΚύπροςΠολιτική

Κύπρος: Δήλωση Εκπροσώπου για το καθεστώς παρατηρητή για την τουρκοκυπριακή αποσχιστική οντότητα στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τις δηλώσεις της Τουρκίας σχετικά με την αποδοχή της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας, της λεγόμενης, διεθνώς μη αναγνωρισμένης, «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Αυτή η απόφαση, εν αναμονή της επικύρωσης των μελών του Οργανισμού, είναι λυπηρή και έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι αρκετά μέλη του Οργανισμού εξέφρασαν σθεναρή υποστήριξη στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η ΕΕ έχει καταστήσει επανειλημμένα σαφές, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου πολιτικού επιπέδου, ότι η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τις αντίστοιχες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οποιαδήποτε ενέργεια για τη διευκόλυνση ή τη βοήθεια με οποιονδήποτε τρόπο στη διεθνή αναγνώριση της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας βλάπτει σοβαρά τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επανέναρξη των συνομιλιών διευθέτησης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί πλήρως για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ και τις αρχές βάσει των οποίων ιδρύεται η ΕΕ. Δεν υπάρχει εναλλακτική σε αυτό.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

«Είναι η γεωπολιτική, ηλίθιε».

e-enimerosi

Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

e-enimerosi

ΣΥΡΙΖΑ: Οι 35 υποψήφιοι ευρωβουλευτές από τον προκριματικό.

e-enimerosi