Εθνικά Θέματα

Επικίνδυνα παιχνίδια με τα Κατεχόμενα.

Στην πρόσφατη 9η Σύνοδο Κορυφής στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, το δίδυμο Ερντογάν-Τσαβούσογλου έφερε τη μη νόμιμη και λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» σε καθεστώς παρατηρητή, όπως συμβαίνει με το Τουρκμενιστάν και την Ουγγαρία του αιρετικού Ορμπαν, προσωπικού φίλου του Ερντογάν και έως έναν μεγάλο βαθμό του Πούτιν.

Την αποδοχή με καθεστώς παρατηρητή θα πρέπει να την εντάξουμε στην προκλητική συμπεριφορά απέναντι σε Αθήνα και Λευκωσία του Τούρκου προέδρου, τις συνεχείς προσπάθειες του υπ. Εξωτερικών Τσαβούσογλου να αναβαθμίσει σε διάφορες συνόδους τη μη αναγνωρισμένη διεθνώς οντότητα που στηρίζεται απλά στην παρουσία των στρατιωτικών μονάδων του 11ου Κατοχικού Σώματος Στρατού, αλλά και στην προβολή του θέματος, ενώ μέσα στον Νοέμβριο εορτάζεται στα κατεχόμενα εδάφη η 39η «επέτειος» της ανακήρυξης του ψευδοκράτους από τον τότε ηγέτη του, Ραούφ Ντενκτάς. Η προπαγάνδα σε θέματα πολιτιστικά, γλωσσικά και διπλωματικά, που γίνεται μέσω του οργανισμού, απαιτεί σημαντική και πολυδιάστατη παρακολούθηση, αφού κινείται μέσω επιλογών SOFT POWER.

Διείσδυση

Οι κινήσεις των Τούρκων μέσω του συγκεκριμένου οργανισμού στον οποίο ως μόνιμα μέλη συμμετέχουν το Αζερμπαϊτζάν, η Κιργισία, το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν θα πρέπει να μας απασχολήσει γιατί διπλωματικά και πολιτιστικά διεισδύει σε διάφορες γωνιές όπου υπάρχουν Τουρκόφωνοι πληθυσμοί, όπως στην Υπερκαυκασία, στα Βαλκάνια, σε περιοχές της Μαύρης Θάλασσας μέχρι τους Ουιγούρους του Ανατολικού Τουρκεστάν (στα δυτικά μέρη της Κίνας). Δεν είναι τυχαία η εμφάνιση μίας νέας σειράς άρθρων σε τουρκικά περιοδικά ως και σε ιστοσελίδες (το τελευταίο διάστημα) που κάνουν εκτενείς αναφορές για συγκλίσεις των Τουρκόφωνων από την Αδριατική μέχρι το Ανατολικό Τουρκεστάν. Αναφέρονται σε Τουρκόφωνους του Μαυροβουνίου, της περιοχής Πρίζρεν του Κοσόβου, στο Νόβι Παζάρ της Σερβίας, στους Τουρκογενείς της Βόρειας Ροδόπης, της Βουλγαρίας, στους Γκαγκαούζους της Μολδαβίας, τους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης και σε άλλες περιοχές.

Η επιρροή του Ερντογάν στον οργανισμό είναι πολύ σημαντική. Προ τριών ημερών επέβαλε τον πρεσβευτή της Κιργιζίας στην Τουρκία ως νέο γενικό γραμματέα του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών. Ο Kουμπανιτσμπέκ Oμουράλιεφ -σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντος- έχει υπηρετήσει ως πληρεξούσιος πρεσβευτής στη Λευκορωσία, στην Εσθονία, στη Λετονία, στη Λιθουανία, στην Τουρκία και στο Ισραήλ, καθώς και μόνιμος αντιπρόσωπος της Κιργισίας στην κάποτε υφιστάμενη Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (CIS). «Εχοντας πάνω από 25 χρόνια διπλωματικής εμπειρίας, ο νέος γενικός γραμματέας δεσμεύτηκε να συνεχίσει να οδηγεί τον οργανισμό μας ώστε να είναι καινοτόμος και ολοένα και πιο κατάλληλος για τα κράτη-μέλη και τα κράτη-παρατηρητές, τοποθετώντας καλύτερα όλους εμάς, ώστε να αγκαλιάσουμε τους αδελφικούς μας δεσμούς και να σημειώσουμε πρόοδο στην επίτευξη κοινών στόχων για το Turkic Vision 2040», είπε ο Ερντογάν. Η παράδοση – παραλαβή θα λάβει χώρα αύριο στην Κωνσταντινούπολη.

Επαινοι

Ο πρόεδρος του Καζακστάν, Kασίμ Γιομάρτ Toκάγιεφ, πρότεινε την περασμένη Παρασκευή να τιμηθεί (!) ο Ερντογάν με το Ανώτατο Τάγμα του Τουρκικού Κόσμου. Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών στη Σαμαρκάνδη ο Τοκάγιεφ επαίνεσε την προεδρία της Τουρκίας στον οργανισμό πέρυσι, τονίζοντας ότι ο Ερντογάν προσωπικά συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση του κύρους του οργανισμού ως και στην ενίσχυση της επιρροής του. «Είμαι βέβαιος ότι η αδελφή Τουρκία, η οποία θα γιορτάσει την εκατονταετηρίδα από την ανακήρυξη της Δημοκρατίας το επόμενο έτος, θα συνεχίσει να συμβάλλει στην ενίσχυση της συνεργασίας μας. Από αυτήν την άποψη, θα ήθελα να προτείνω στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ανώτατο Τάγμα του Τουρκικού Κόσμου», είπε ο Τοκάγιεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση βρήκε «ομόφωνη υποστήριξη» μεταξύ άλλων ηγετών (!). Ο Τοκάγιεφ είπε ότι οι τρέχουσες γεωπολιτικές και οικονομικές αντιφάσεις έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις οικονομίες, στα συστήματα μεταφορών και υλικοτεχνικής υποστήριξης της Ευρασίας και προέτρεψε την αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση προκλήσεων και απειλών με την Τουρκία να αναλαμβάνει ακόμα πιο ηγετικό ρόλο!

Πληροφορική και γλώσσα

Ενας άλλος σημαντικός τομέας είναι η συνεργασία στον τομέα της πληροφορικής, είπε ο πρόεδρος του Καζακστάν και προσφέρθηκε να δημιουργήσει για τον σκοπό αυτόν ένα κέντρο ψηφιοποίησης του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών ως και ένα επιχειρηματικό ταμείο των τουρκικών κρατών για την προσέλκυση επενδύσεων σε σημαντικές νεοφυείς επιχειρήσεις πληροφορικής.

Είπε, επίσης, ότι το κλίμα, η επιστήμη και η εκπαίδευση είναι «σημαντικά ζητήματα» της ατζέντας του οργανισμού, προωθώντας μια ιδέα για τη δημιουργία «ενιαίας αλυσίδας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων». «Προτείνω να εξεταστεί η ίδρυση το 2023 ενός ενιαίου δικτύου πανεπιστημίων των τουρκικών χωρών, το οποίο θα επιτρέψει στους φοιτητές μας να μελετήσουν τουρκικές γλώσσες και να εξοικειωθούν με την ιστορία και τον πολιτισμό των αδελφικών λαών».

Ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών είναι ένα διακρατικό μπλοκ, που ιδρύθηκε με στόχο την επέκταση της συνεργασίας μεταξύ τουρκόφωνων χωρών στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, της επιστήμης, της εκπαίδευσης, των μεταφορών και του τουρισμού.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Η «μάχη» για τα ψάρια στο Θρακικό Πέλαγος.

e-enimerosi

”Το Ν.Δελχί τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας-Η Τουρκία προκαλεί στο Αιγαίο”!

e-enimerosi

Ανάλυση: Κοσσυφοπέδιο, ο τόπος δοκιμασίας του Σερβικού Λαού και του Διεθνούς Δικαίου… Η αναγνώριση από την Ελλάδα θα είναι μαχαίρι στην καρδιά της Κύπρου!

e-enimerosi