Συνταγές

Γεμιστο κέϊκ με κρέμα κάστανο χωρίς ζάχαρη.

Τα κέικ είναι αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων σε κάθε σπίτι όλες τις εποχές και  το χειμώνα ακόμη πιο πολύ, πόσο μάλλον όταν αυτό είναι και θρεπτικό χρησιμοποιώντας φρούτα και καρπούς της εποχής και δεν περιέχει ζάχαρη και συμβατικό αλεύρι που το καθιστούν ιδανικό όχι μόνο για όσους προσέχουν τη διατροφή τους αλλά και για όσους ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη που πλέον είναι πολλοί.

Το κέικ κάστανο είναι μια πρόταση πιο ιδιαίτερη από τα συνηθισμένα που αξίζει να δοκιμάσετε γιατί μας δίνει η φύση αυτή την εποχή αυτόν τον υπέροχο, διατροφικά αλλά και γευστικά, καρπό και το φτιάχνω με έναν τρόπο που μπορεί να γίνει ένα υπέροχο δώρο σε μια επίσκεψη σε αγαπημένα μας πρόσωπα ή ακόμα και να στολίσει το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων μιας και πλησιάζουν οι γιορτές. Θα ξετρελαθείτε σας το εγγυώμαι! 

  Για την κρέμα κάστανο θα χρειαστούμε:

  • 550 γρ. Κάστανα ζυγισμένα με το κέλυφος και ωμά
  • 1 λίτρο γάλα αμυγδάλου
  • 1 κ.γλ. βανίλια Μαδαγασκάρης σε σκόνη
  • 80 γρ. ερυθριτόλη
  • 4-5 κ.σ κονιάκ
  • 5-6 κ.σ νερό

Για το κέϊκ αμυγδάλου θα χρειαστούμε:

  • 170 γρ αλεύρι αμυγδάλου
  • 5 αυγά μεγάλα εκτός ψυγείου
  • 120 γρ ερυθριτόλη
  • 7-8 κ.σ βούτυρο ghee
  • 120 γρ στραγγιστό γιαούρτι πλήρες
  • 1 κ.γλ. βανίλια Μαδαγασκάρης σε σκόνη
  • 30 γρ κακάο σε σκόνη χωρίς ζάχαρη
  • 1 κ.σ. baking powder

Υλικά για την γκανάς

  • 60γρ κουβερτούρα της αρεσκείας μου σε μικρά κομματάκια (εγώ χρησιμοποίησα 100% σε κακάο χωρίς ζάχαρη)
  • 100 ml κρέμα γάλακτος αμυγδάλου

Ξεκινάω με την κρέμα κάστανο για να κρυώσει μέχρι να γίνει το κέικ μου να το γεμίσω. Πλένω τα κάστανα και τα σκουπίζω καλά. Έπειτα τα χαράζω βαθιά με κοφτερό μαχαίρι σε σχήμα σταυρού στην μια πλευρά και τα μεταφέρω σε ένα ταψί στο οποίο ρίχνω σταδιακά το νερό  προκειμένου καθώς να ψήνονται να μην αφυδατωθούν. Ρίχνω πρώτα τις 3 κουταλιές και αν εξατμιστεί ρίχνω και το υπόλοιπο στη συνέχεια. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά στους 180 , να δω ότι έχουν αρχίσει να ανοίγουν στο σημείο που τα έχω χαράξει. Δεν θέλω σ’ αυτό το σημείο να ψηθούν παραπάνω γιατί θα μαγειρευτούν και στη συνέχεια και δεν τα θέλω σκληρά. Τα ξεφλουδίζω και από την καφέ εσωτερική μεμβράνη χωρίς να με απασχολεί αν θα σπάσουν ή αν θα βγουν ολόκληρα. Αφού τα καθαρίσω όλα τα μεταφέρω σε αντικολλητική κατά προτίμηση κατσαρόλα και προσθέτω 800 ml απο το γάλα αμυγδάλου και κρατάω τα 200 για αργότερα. Μαγειρεύω τα κάστανα με το γάλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτω τη βανίλια ανακατεύοντας όποτε χρειάζεται μέχρι να εξατμιστεί ο όγκος του μίγματος και να αρχίζει να πήζει αλλά χωρίς να μου κολλήσει στην κατσαρόλα. Όταν πήξει αρκετά προσθέτω την ερυθριτόλη και το υπόλοιπο γάλα και συνεχίζω το βράσιμο σε μέτρια φωτιά για λίγο μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά και να λιώσει η γλυκαντική ουσια αλλά χωρίς να μου γίνει πάστα γιατί θα μου πήξει και όταν κρυώσει. Προσθέτω και το κονιάκ αφαιρώ από τη φωτιά και με ένα μπλέντερ χειρός κάνω το μίγμα μου μια ωραία κρέμα. Αν θέλω αφήνω και μικρά κομματάκια από τα κάστανα να υπάρχουν. Αφήνω στην άκρη να κρυώσει και φτιάχνω το κέικ μου.

Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι αμυγδάλου και το κακάο, προσθέτω την ερυθριτόλη και το μπεικιν και ανακατεύω. Σε άλλο μπολ βάζω τα αυγά το γιαούρτι το λιωμένο βούτυρο (όχι καυτό να έχει πέσει η θερμοκρασία) και την βανίλια και τα χτυπάω όλα μαζί. Προσθέτω τα υγρά υλικά στα στέρεα και ανακατεύω.

Σε ένα ταψί 42Χ28 cm στρώνω λαδόκολλα και περνάω με ένα χαρτάκι ελάχιστο λάδι καρύδας ίσα ίσα να μη με δυσκολέψει να αφαιρέσω μετά την λαδόκολλα. Βάζω το μίγμα του κέικ και ψήνω για 10 λεπτά στους 170 βαθμούς με αέρα. Όταν είναι έτοιμο το βγάζω κατευθείαν όπως είναι ζεστό με τη λαδόκολλα και το γυρίζω πάνω σε μια λεπτή  πετσέτα με τη λαδόκολλα να τη βλέπω  και την αφαιρώ σιγά σιγά και τυλίγω την πετσέτα μέσα στο κέϊκ κάνοντας το ρολό και αφήνω έτσι μέχρι να κρυώσει αρκετά. Είναι σημαντικό να το κάνω όσο είναι ζεστό γιατί αν το κάνω αφού κρυώσει θα μου σπάσει.

Όταν κρυώσει αρκετά το ξετυλίγω και απλώνω την κρέμα κάστανο ( κρατάω λίγο για να στολισω ) σε όλη την επιφάνεια του κέικ και το τυλίγω σε ρολό.

Ετοιμάζω την γκανάς ζεσταίνοντας την κρέμα γάλακτος αμυγδάλου και μόλις πάρει βράση την ρίχνω από από την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατεύω. Απλώνω στην επιφάνεια του ρόλου κέϊκ και αφήνω να κρυώσει. Τέλος γαρνίρω με ένα κορνέ την επιφάνεια του κέικ με την κρέμα κάστανο που έχω κρατήσει.

Καλή επιτυχία!

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή: diatrofi.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Λαγάνα.

e-enimerosi

Εύκολα λαζάνια με κιμά.

e-enimerosi

Κρεατόσουπα με κρουτόν

e-enimerosi