Ειδήσεις και Νέα

Ο αρχαιότερος πάγος στη γη μπορεί να κρύβεται 1,5 μίλια κάτω από την Ανταρκτική

Οι Ευρωπαίοι επιστήμονες που αναζητούν μερικούς από τους παλαιότερους πάγους στον πλανήτη έχουν εισέλθει σε ένα συγκεκριμένο σημείο της Ανταρκτικής , όπου θα σκάψουν πάνω από 2,5 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του πάγου.

Την επόμενη πενταετία, η αποστολή “Beyond EPICA-Oldest Ice” θα λειτουργήσει σε απομακρυσμένη τοποθεσία, γνωστή ως Little Dome C, για να ξεκινήσει η διάτρηση για πάγο μέχρι 1,5 εκατομμύριο χρονών , ανακοίνωσε σήμερα η ομάδα (9 Απριλίου) συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών στη Βιέννη της Αυστρίας.

“Οι πυρήνες πάγου είναι μοναδικοί για τις γεωεπιστήμες επειδή είναι ένα αρχείο παλαιο ατμόσφαιρας”, δήλωσε ο Olaf Eisen, συντονιστής της EPICA του Ινστιτούτου Alfred Wegener στη Γερμανία. 

Από την ανάλυση των φυσαλίδων αερίων, των μορίων και των σωματιδίων που παγιδεύονται σε λεπτά στρώματα αρχαίου πάγου, οι επιστήμονες μπορούν να ανασυνθέσουν τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, τα δεδομένα θερμοκρασίας και άλλους κλιματικούς δείκτες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένας κύριος στόχος αυτού του έργου θα είναι να καταλάβουμε γιατί ο κύκλος των παγετώνων της γης άλλαξε στο μακρινό παρελθόν.

Πεδίο στρατόπεδο στην επιλεγμένη περιοχή γεωτρήσεων Little Dome C στην Ανταρκτική, όπου οι ερευνητές ελπίζουν να βρουν πάγο 1,5 εκατομμυρίων ετών.Πίστωση: Luca Vittuari / PNRA

Η εκστρατεία θα βασιστεί σε μια προηγούμενη αποστολή, το EPICA (το ευρωπαϊκό σχέδιο για την πάγου του πάγου στην Ανταρκτική), το οποίο πραγματοποιήθηκε από το 1996 έως το 2004 στον ερευνητικό σταθμό Concordia, που λειτουργεί από κοινού από τη Γαλλία και την Ιταλία. Οι ερευνητές της EPICA κατάφεραν να αποκτήσουν έναν πυρήνα πάγου με ένα αρχείο 800.000 ετών για τα δεδομένα σχετικά με το κλίμα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το κλίμα μεταβαλλόταν από παγετώδεις σε διακλαδικές περιόδους σε έναν κύκλο 100.000 χρόνων.

Ο πυρήνας EPICA, ωστόσο, “δεν καλύπτει τον χρόνο μεταξύ 900.000 και 1.2 εκατομμυρίων ετών πριν, όπου είχαμε μια μετάβαση στο κλιματικό σύστημα”, δήλωσε ο Eisen σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου.

Πριν από 1,2 εκατομμύρια χρόνια, οι ηλικίες παγετώνων της Γης πιστεύεται ότι έχουν εναλλαχθεί σε έναν πιο γρήγορο κύκλο 40.000 χρόνων. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι συνέβη κατά τη διάρκεια της επόμενης μεταβατικής περιόδου στο κλιματικό σύστημα που προκάλεσε τη μεγαλύτερη και ψυχρότερη περίοδο των παγετώνων. Οι ερευνητές της Beyond EPICA ελπίζουν να βρουν κάποιες απαντήσεις στον πάγο από το Little Dome C καθώς και στοιχεία που θα τους βοηθήσουν να χτίσουν τις προβλέψεις για το μέλλον.

Τα τελευταία τρία χρόνια, οι ερευνητές παρακολούθησαν την περιοχή γύρω από το Concordia καθώς και την περιοχή γύρω από το Dome Fuji για μια πιθανή περιοχή γεωτρήσεων που θα μπορούσε να έχει πάγο 1,5 εκατομμυρίων ετών.

Περίπου 3.2 χλμ. Πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, το Little Dome C απέχει περίπου 30χλμ. Από το σταθμό Concordia ή 2χμ. Η μέση θερμοκρασία στην περιοχή των γεωτρήσεων είναι μείον 54,5 βαθμούς Κελσίου, και η ομάδα θα λειτουργήσει μόνο τους δύο μήνες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού της Ανταρκτικής, κατασκηνωμένος σε δοχεία μεταφοράς.

Η περιοχή γύρω από το Little Dome C είναι επίσης πολύ ξηρή και δύσκολα βλέπει τις βροχοπτώσεις, κάτι που είναι καλό για το στόχο του έργου.

Η κόκκινη κουκίδα δείχνει όπου βρίσκεται το Little Dome C.Credit: Βρετανική έρευνα για την Ανταρκτική

“Όσο μικρότερος είναι ο ρυθμός συσσώρευσης του χιονιού κάθε χρόνο, τόσο περισσότερα χρόνια έχετε σε κάθε μέτρο”, δήλωσε η ερευνητής της μελέτης Catherine Ritz, του Γαλλικού Ινστιτούτου Γεωεπιστημών και Περιβαλλοντικής Έρευνας (IGE).

Η ύπαρξη περισσότερων στρώσεων σε σφιχτά είναι σημαντική επειδή, πιο κοντά στο υπόστρωμα, ο πάγος μπορεί να λιώσει λόγω της θερμότητας που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της Γης. Η τήξη στο κάτω μέρος είναι ο λόγος που ο προηγούμενος πυρήνας πάγου EPICA είχε μόνο στρώματα πίσω στα 800.000 χρόνια.

“Οι πιο συναρπαστικές πληροφορίες που θα εξετάσουμε θα συμπιεστούν στο βαθύτερο μέρος του πυρήνα”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Carlo Barbante, του Πανεπιστημίου της Βενετίας. “Πιθανότατα, ο πάγος τόσο παλαιός όσο και τα 800.000 χρόνια στα 1.5 εκατομμύρια χρόνια θα πιέζεται στα τελευταία 200 με 300 μέτρα πάγου”.

Θα πάρει πιθανώς την ομάδα Beyond EPICA για να φτάσει εκείνα τα αρχαία στρώματα πάγου, καθώς αφαιρούν τα σωληνάρια πάγου πάχους 13 μέτρων (4 εκατοστά), πάχους 4 ιντσών (10 εκατοστά). Αυτό σημαίνει επίσης ότι τα σημαντικότερα αποτελέσματα του έργου δεν θα βγουν μέχρι το 2025 τουλάχιστον.

Το έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται ότι κοστίζει περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ (33,8 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με το BBC.

πηγή: livescience.com

Σχετικές αναρτήσεις

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο.

e-enimerosi