Άρθρα Ρεπορτάζ

Είναι πάντα απαραίτητη η επιρροή των φίλων μας σε μια σημαντική για εμάς απόφαση;

Είναι πάντα απαραίτητη η συμβουλή των φίλων στις αποφάσεις μας;

Ελένη Γκιάτα

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα

 

Αρκετές φορές καλούμαστε να λάβουμε αποφάσεις καθοριστικές για το μέλλον μας. Σε αυτές μπορούμε να οδηγηθούμε είτε μόνοι μας, είτε με τη συμβολή των φίλων μας. Θα ζητήσετε τελικά τη γνώμη τους ή όχι;

Δεν σκέφτονται όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο

Η διαδικασία να πάρουμε μια μεγάλη απόφαση για τη ζωή μας στέκεται αφορμή για έντονο προβληματισμό. Το πώς θα καταλήξουμε, δηλαδή, στη σωστή, για εμάς, επιλογή είναι συνήθως αυτό που μας δυσκολεύει περισσότερο.

Για κάποιους είναι ιδιαίτερα δύσκολο να οδηγηθούν στην καλύτερη επιλογή γι’ αυτούς χωρίς τη βοήθεια ή τη συμβουλή κάποιου φίλου. Σε άλλους, πάλι, δεν αρέσει καν η ιδέα να παρέμβει κάποιος σε ένα δικό τους σοβαρό ζήτημα,προτείνοντας έστω μια λύση που θα έλυνε το πρόβλημα, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα τους επηρεάζει και ίσως τελικά άλλαζαν γνώμη.

Χαρακτηριστική είναι η φράση του συγγραφέα Scott Young, σχετικά με τη σωστή λήψη αποφάσεων: «Μερικές φορές το να πάρεις μια απόφαση είναι δύσκολο, όχι επειδή η μια επιλογή δεν είναι σαφώς καλύτερη αλλά γιατί η πιο δύσκολη απόφαση είναι και η πιο σωστή».

Είναι πάντα απαραίτητη η συμβουλή των φίλων στις αποφάσεις μας;Πηγή εικόνας: flowmagazine.gr

Δεν κρίνεται από την αρχή,αν η απόφασή μας είναι σωστή ή λανθασμένη 

Είναι καλό να είμαστε ρεαλιστές, να μην έχουμε την απαίτηση από τον εαυτό μας ή τους άλλους να οδηγηθούμε στη λήψη της «τέλειας» απόφασης. Μπορούν να εξεταστούν πιθανές εναλλακτικές, πριν καταλήξουμε σε μια απόφαση.

Έξαλλου, το σημαντικότερο είναι το αποτέλεσμα που θα προκύψει από την επιλογή μας να είναι το επιθυμητό, ώστε να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας, να μας ικανοποιεί και μας καλύπτει μακροπρόθεσμα.

Οι φίλοι τονώνουν την αυτοπεποίθηση και την ευεξία μας 

Δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις για κάτι προσωπικό, αναλογιζόμενος τον τρόπο που θα μπορέσεις να πετύχεις τον στόχο σου, ώστε η απόφαση σου να αποδειχθεί η πιο σωστή για εσένα; Μην διστάζεις να ζητήσεις τη γνώμη ενός ή περισσοτέρων φίλων σου. Εκείνοι θα μπορέσουν να δουν αντικειμενικά το θέμα, να μιλήσουν με ειλικρίνεια και με διάθεση να βοηθήσουν. Θα σου προτείνουν μερικούς τρόπους για να χειριστείς το ζήτημα, σύμφωνα με αυτό που πιστεύουν εκείνοι ως τον πιο σωστό. Αυτό δεν σημαίνει ότι η δική σου γνώμη δεν μετράει, μην την παραμερίσεις.

Η αυτοπεποίθησή μας ενισχύεται από την παρουσία και τη συμβουλή των φίλων μας, που προσπαθούν να βοηθήσουν και να βρίσκονται στο πλευρό μας σε σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι η ευεξία και η ψυχική μας κατάσταση συνδέεται άμεσα με την τόνωση του ηθικού που μας δίνουν οι φίλοι, σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση.

Πηγή εικόνας: flowmagazine.gr


Διαβάστε επίσης: Η ζωτική σημασία της φιλίας


Ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Νιώθεις απογοήτευση, καθώς δεν έχεις καταφέρει να πάρεις τη σωστή απόφαση που είναι για εσένα πολύ σημαντική; Έρευνες έχουν δείξει ότι οι καλοί φίλοι επηρεάζουν θετικά την ψυχική μας διάθεση. Η παρουσία τους απομακρύνει την κατάθλιψη και συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η γνώμη ενός φίλου βοηθάει να καταλήξουμε σε μια σημαντική απόφαση 

Σε περίπτωση που έχουμε εξετάσει όλες τις παραμέτρους και παρ’ όλα αυτά παραμένουμε αναποφάσιστοι, η άποψη των καλύτερων φίλων μας «λύνει τα χέρια».

Με τη συζήτηση βλέπουμε έμπρακτα τη διάθεση των φίλων μας να μας ακούσουν και να σταθούν δίπλα μας με κατανόηση. Με τις προτάσεις τους μπορεί να αποκλείσουμε μερικά από τα πιθανά σενάρια που μας εμπόδιζαν να προβούμε στην κατάλληλη απόφαση.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι φίλοι νομίζουμε ότι μας «συμπληρώνουν», καθώς επαληθεύουν την άποψή μας και κοντά τους νιώθουμε ότι είμαστε πλήρεις.


Διαβάστε επίσης: Οι φίλοι μας είναι οδηγοί προς την αυτοπραγμάτωση μας


Καθένας βλέπει τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία

Μπορείς να πορευτείς, λαμβάνοντας υπόψη και τις συμβουλές των φίλων ή της παρέας σου, χωρίς παράλληλα να αγνοήσεις τα θέλω σου και να ερευνήσεις κατά πόσο μπορούν να υλοποιηθούν οι στόχοι σου στην πράξη.

Άκου την καρδιά σου αλλά μην αγνοείς και τη λογική σου… Η απόφαση ανήκει σε εσένα.

Πηγή 1Πηγή 2Πηγή 3

Ελένη Γκιάτα

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.

Σχετικές αναρτήσεις

Λάμπρος Τζούμης: Tι αποκάλυψε για την σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν.

e-enimerosi

Στόχος είναι οι ορθόδοξοι λαοί των Βαλκανίων!!!

e-enimerosi

“Δούρειος Ίππος” στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Η άνοδος του DAVA και οι διασυνδέσεις με την Τουρκία.

e-enimerosi