Ειδήσεις και Νέα

Το πόρισμα για τη «Human Rights 360» Για το τι συνέβει στον Έβρο.

«Human Rights 360»: Χρηματοδοτήσεις που δεν εκπλήρωναν τον σκοπό τους, διακίνηση χρήματος μεταξύ ΜΚΟ και οικονομικές δράσεις που παραπέμπουν σε τριγωνικές συναλλαγές ήταν τα ευρήματα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος μετά την ενδελεχή έρευνα κλιμακίων του στα οικονομικά της «Human Rights 360», που οδήγησε στο «πάγωμα» των λογαριασμών της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης και στο άνοιγμα εισαγγελικής έρευνας.

Η συγκεκριμένη ΜΚΟ μπήκε στο στόχαστρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες στις αρχές Σεπτεμβρίου, με την έρευνα να διεξάγεται κατά προτεραιότητα έπειτα από παραγγελία του προέδρου της Αρχής, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, με αφορμή δημοσιεύματα για την υπόθεση των 38 προσφύγων σε νησίδα του Εβρου.

Το διά ταύτα του πορίσματος, που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, βάζει στο «κάδρο» των ερευνών τον ιδρυτή της ΜΚΟ και πρόσωπα του περιβάλλοντός του, ενώ ζητά από την Εισαγγελία Πρωτοδικών τη διερεύνηση αδικημάτων, όπως η εγκληματική οργάνωση, το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και η απιστία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο πόρισμα, αν και η «Human Rights 360» ιδρύθηκε από τον Ε.Φ., από μια χρονολογία κι έπειτα διαχειρίστρια εμφανίζεται η Ο.Π., η οποία φέρεται να κατέχει και το 5%. Το συγκεκριμένο πρόσωπο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ανήκει στο συγγενικό περιβάλλον του ιδρυτή, αλλά πρόκειται για νομικό εκπρόσωπο της οργάνωσης, που βάσει των νέων κανονισμών για τις ΜΚΟ δεν θα πρέπει να αμείβεται.

Την ίδια στιγμή, από το μητρώο των ΜΚΟ εμφανίζεται ως δικαιούχος η Α.Π., μητέρα του ιδρυτή της οργάνωσης. Σύμφωνα με το πόρισμα, η ΜΚΟ έπαιρνε κεφάλαια που προορίζονταν για ανθρωπιστική δράση και με συμβάσεις έργου ανέθετε σε άλλη εταιρία με τον τίτλο «Philanthropy 360 Advisors» στην Ελβετία, στην οποία όμως εμφανίζεται ως διευθύνων σύμβουλος ο Ε.Φ. Κατά τους ελεγκτές, τα χρήματα «ταξίδευαν» μέσω της σύμβασης έργου έως την εταιρία της Ελβετίας, ενώ από την ελβετική εταιρία έμπαιναν ποσά σε λογαριασμό του Ε.Φ. σε ελβετική τράπεζα και στη συνέχεια σε προσωπικό του λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα.

Human Rights 360: Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Μέχρι τον Αύγουστο του 2022 φαίνεται να έχουν φύγει από τη «Human Rights 360» προς τη «Philanthropy 360 Advisors» 210.000 ευρώ. Αντίστοιχα, υπάρχουν μεταφορές μεταξύ των προσωπικών λογαριασμών του ιδρυτή της ΜΚΟ από την Ελβετία προς την Ελλάδα ύψους 157.000 ευρώ. Ειδικότερα, το 2019 φέρονται να έχουν μεταφερθεί από Ελβετία προς Ελλάδα 30.000 ευρώ, το 2020 90.000 ευρώ και το 2021 37.000 ευρώ.

Ενα ακόμη από τα ευρήματα των ελεγκτών ήταν ένα ποσό ύψους 72.000 ευρώ που «φεύγει» από τη «Human Rights 360» προς τη ΜΚΟ με τον τίτλο «Κοντ ον δε ρόαντ». Ωστόσο, από την έρευνα της Αρχής η συγκεκριμένη εταιρία δεν είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο ΜΚΟ, ενώ δεν φαίνεται να έχει άλλη δραστηριότητα. Το ενδιαφέρον όμως εντοπίζεται στο γεγονός ότι η εν λόγω εταιρία απασχολεί ως υπάλληλό της την Ο.Π., διαχειρίστρια της «Human Rights 360».

Οι ελεγκτές στο πόρισμά τους καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο ιδρυτής της «Human Rights 360» αποκόμισε όφελος άνω των 200.000 ευρώ και ζητούν να διερευνηθεί για σειρά ποινικών αδικημάτων, καθώς με συνεργούς άλλα πρόσωπα φέρεται να είχε συστήσει εγκληματική οργάνωση με στόχο να ιδιοποιηθεί μεγάλα ποσά από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Παράλληλα, φέρεται να έστησε ένα δίκτυο άλλων συνεργαζόμενων ΜΚΟ με τους φερόμενους ως συνεργούς του, στις οποίες διοχέτευε χρηματικά ποσά για παροχή υπηρεσιών προς τη δική του ΜΚΟ, ενώ την ίδια στιγμή ο ίδιος είχε συνάψει σχέση εργασίας με τις συνεργαζόμενες ΜΚΟ και φέρεται να εισέπραττε τα χρήματα που πήγαιναν από τη «Human Rights 360» στις συνεργαζόμενες ΜΚΟ, στις οποίες ο ίδιος εμφανιζόταν ως συνεργάτης.

ΕΚΠΛΗΞΗ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ

Αρνείται τα πάντα η ΜΚΟ

Η οργάνωση σε ανακοίνωσή της δηλώνει έκπληξη και αγανάκτηση για τα δημοσιεύματα και επιμένει ότι οι «αναφορές που συνοδεύουν την ανάπτυξη των έργων μας δημοσιεύονται κάθε χρόνο και η Ετήσια Αναφορά Δράσης μας όπως επίσης και οι ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις και αυτές των ανεξάρτητων ορκωτών λογιστών αποστέλλονται σε όλη τη βάση των δωρητών μας, σε κρατικούς και μη φορείς, και είναι διαθέσιμη στην επίσημη ιστοσελίδα μας όπως και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο».

Τον λόγο πλέον έχει η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ελένη Μιχαλοπούλου, που θα ερευνήσει εάν ο ιδρυτής και στελέχη της οργάνωσης έχουν διαπράξει κακουργηματικές πράξεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισαγγελέας, αφού μελετήσει το πόρισμα, θα ξεκινήσει έναν κύκλο καταθέσεων και στο τέλος του θα καλέσει τα εμπλεκόμενα πρόσωπα για να ακούσει τη δική τους εκδοχή για την υπόθεση.

ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ Ο Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ

«ΤΡΕΧΕΙ» ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ

Μηταράκης

 Πάντως, τα γεγονότα του Δεκαπενταύγουστου με τους 38 πρόσφυγες σε νησίδα του Εβρου, που έβαλαν στο «μικροσκόπιο» τη «Human Rights 360», έχουν προκαλέσει και παράλληλη έρευνα στον Αρειο Πάγο έπειτα από επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Μηταράκης βρέθηκε στο γραφείο του εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου, Ισίδωρου Ντογιάκου, προκειμένου να καταθέσει στοιχεία για την υπόθεση των 38. Η έρευνα έχει χρεωθεί στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεώργιο Σκιαδαρέση, αρμόδιο για θέματα προσφύγων και μεταναστών, ο οποίος έχει ήδη στα χέρια του τα στοιχεία που παρέδωσε ο υπουργός και προχωράει την έρευνα.

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ

Ενοχη σιωπή από ΣΥΡΙΖΑ

Σιγήν ιχθύος και στάση ενοχής τηρούν τα στελέχη της Κουμουνδούρου για τα fake news του «Der Spiegel» και της ΜΚΟ «Human Rights 360» σχετικά με τους 38 παράτυπους μετανάστες που αναστάτωσαν την Ελλάδα τον περασμένο Δεκαπενταύγουστο.

Τα λαλίστατα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία ξεσπάθωναν ενάντια της κυβέρνησης, καταλογίζοντάς της ευθύνη για την περιπέτεια των μεταναστών, ακόμη και για τον υποτιθέμενο θάνατο πεντάχρονης, έχουν κρυφτεί και δεν εμφανίζονται για να ζητήσουν το αυτονόητο: μία συγγνώμη. Την οφείλουν τόσο στην κυβέρνηση όσο και τον ελληνικό λαό, τον οποίο ηθελημένα επιχείρησαν να εξαπατήσουν. «Ψέματα για τους ανύπαρκτους του Εβρου. Ψέματα ακόμα και για το νεκρό 5χρονο παιδί», είχε γράψει ο Αλέξης Τσίπρας στο twitter.

Φωνές

Από την άλλη, ο Παναγιώτης Σκουρλέτης και ο Χρήστος Σπίρτζης φώναζαν από τα τηλεοπτικά πάνελ ότι η νησίδα όπου υποτίθεται ότι εγκλωβίστηκαν οι μετανάστες ήταν ελληνική. Φυσικά, είχαν ενημερωθεί από το ΓΕΣ ότι η επίμαχη νησίδα ανήκει στην Τουρκία, αλλά ηθελημένα επέλεξαν να συνεχίσουν την παραπληροφόρηση των πολιτών. «Χαρίζουν τη νησίδα του Εβρου στην Τουρκία», είχε πρωτοσέλιδο το κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, η εφημερίδα «Αυγή». Τη σκυτάλη πήρε και ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Κώστας Αρβανίτης, ο οποίος πόσταρε ότι ένα παιδί από την ομάδα των μεταναστών πέθανε στον Εβρο από τσίμπημα… σκορπιού! Ο -κατά τα άλλα έμπειρος- δημοσιογράφος δεν μπήκε καν στον κόπο να τσεκάρει αν στην περιοχή ζουν σκορπιοί και απλώς υιοθέτησε τα fake news. Η μικροψυχία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ «λάμπει» για μία ακόμη φορά.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκαπενταύγουστο το «Der Spiegel» και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Human Rights 360» είχαν εξαπολύσει συντονισμένη επιχείρηση δημοσιοποίησης και διεθνοποίησης της περιπέτειας 38 παράτυπων μεταναστών.

Παραδοχή

Στις 15 Σεπτεμβρίου και κάτω από την πίεση της πραγματικής αλήθειας που άρχισε να διαμορφώνεται, ο ιδρυτής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Human Rights 360» παραδέχθηκε ότι οι 38 πρόσφυγες δεν βρίσκονταν σε ελληνική νησίδα του Εβρου! Πάντως, δεν ζήτησε συγγνώμη από τις Αρχές, την ελληνική και τη διεθνή κοινή γνώμη και έκανε λόγο για μια… «εσφαλμένη πεποίθηση», έστω και αν η ΜΚΟ «ούρλιαζε» τον Αύγουστο ότι η νησίδα ανήκει στην Ελλάδα, χωρίς να αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης.

Τρεις μήνες μετά το συμβάν στον Εβρο και δύο μήνες μετά την παραδοχή της ΜΚΟ, τη σκυτάλη της αναδίπλωσης πήρε το μεγάλο γερμανικό περιοδικό. Το «Der Spiegel» αναγκάστηκε σε βαθιά… κυβίστηση και, για να σώσει λίγη από την αξιοπιστία του, θα επαναξιολογήσει τα στοιχεία της υπόθεσης.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ολυμπιακοί Αγώνες-Παρίσι 2024: Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της από την Αρχαία Ολυμπία.

e-enimerosi

Με δικό της ψηφοδέλτιο η “Επιτροπή για την Εθνική Κυριαρχία και την Κύπρο”.

e-enimerosi

Βρετανία: Έκλεισε προσωρινά το αεροδρόμιο του Μπέρμιγχαμ λόγω ύποπτου αντικειμένου σε αεροπλάνο.

e-enimerosi