Αθλητισμός

Γιουβέντους: Τέλος εποχής για την «Μεγάλη Κυρία»

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η απόφαση του Δ.Σ. της Γιουβέντους να παραιτηθεί.

Εν μία νυκτί και με τη βοήθεια περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ, φαίνεται να γκρεμίζεται ένα οικοδόμημα που διήρκεσε έναν αιώνα. Η αποχώρηση της οικογένειας Ανιέλι από το τιμόνι της πιο επιτυχημένης ομάδας της Ιταλίας, της  Γιουβέντους είναι κάτι παραπάνω από αυτό που φαίνεται καθώς το προφίλ του ιταλικού συλλόγου αναμένεται να αλλάξει εκ βάθρων.

Γιουβέντους: Εξοντωτική ποινή ζητά η La Liga

Το πρωί της Τρίτης (29/11) η La Liga, το πρωτάθλημα της ισπανικής κορυφαίας κατηγορίας, εξέδωσε μια πολύ σκληρή ανακοίνωση με την οποία ζητά άμεσες κυρώσεις για τον σύλλογο της Γιουβέντους.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: «Μετά την παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου της Γιουβέντους, η LaLiga ζητά την άμεση εφαρμογή των αθλητικών κυρώσεων κατά του συλλόγου».

Και συνεχίζει λέγοντας: «Η LaLiga έχει ήδη καταθέσει επίσημη καταγγελία κατά της Γιουβέντους στην UEFA τον Απρίλιο του 2022, στην οποία ανέφερε παραβιάσεις των κανόνων, για το οικονομικά δίκαιο παιχνίδι, τους οποίους ερευνά η ιταλική Guardia di Finanza. Ειδικότερα, οι κατηγορίες αφορούν μεταγραφές πάνω από την εύλογη αξία τους και υποτιμημένα έξοδα των εργαζομένων, κατά παράβαση του οικονομικού ευ αγωνίζεσθαι της UEFA. Επιπλέον, η καταγγελία υποστήριζε ότι η Γιουβέντους  απέκρυψε το πραγματικό κόστος των μισθών των παικτών της.

Τέλος, «Την περασμένη Δευτέρα, στο ίδιο σημείωμα που εξέδωσε το Δ.Σ. οι εκπρόσωποι της Γιούβε αναγνωρίζουν πολύ σοβαρές λογιστικές παρατυπίες, με στόχο, μεταξύ άλλων, την εξαπάτηση των αρχών της UEFA για οικονομικό δίκαιο παιχνίδι. Η LaLiga, με στόχο την προώθηση οικονομικά βιώσιμου ποδοσφαίρου στην Ευρώπη, υποστηρίζει αυτούς τους ισχυρισμούς κατά της Γιουβέντους και απαιτεί από τις αρμόδιες αρχές να εφαρμόσουν άμεσες αθλητικές κυρώσεις κατά του συλλόγου».

Γιουβέντους: Αυτές είναι οι ποινές που μπορεί να της επιβληθούν – Ορατός ο κίνδυνος υποβιβασμού

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία έχει στα χέρια της τα έγγραφα της έρευνας Prisma. Με τη σειρά της θα αξιολογήσει εάν υπάρχουν λόγοι για την επανέναρξη της έρευνας. Ιδού οι κυρώσεις που προβλέπει ο Κώδικας Αθλητικής Δικαιοσύνης σε περίπτωση αλλαγών στον προϋπολογισμό: υπάρχει και η υπόθεση του υποβιβασμού

Σοκαρισμένοι οι οπαδοί της «Vecchia Signora», παρακολουθούν από το βράδυ της Δευτέρας τις σαρωτικές εξελίξεις στο διοικητικό επίπεδο της αγαπημένης τους ομάδας

Στο μυαλό τους στροβιλίζεται ένα και μόνο ερώτημα: «Με ποιες κυρώσεις κινδυνεύει η ομάδα;»

Αμέσως μετά το κλείσιμο της έρευνας Prisma, η ομοσπονδιακή εισαγγελία ζήτησε τα έγγραφα, τα οποία έφτασαν μόλις πριν από δύο ημέρες.

Ο γενικός εισαγγελέας Giuseppe Chiné πρέπει τώρα να τα αναλύσει, σελίδα στη σελίδα, για να καταλάβει δύο θεμελιώδη πράγματα: αν υπάρχουν λεπτομέρειες για τη «διαδικασία ανάκλησης» της ποινής που στο Ομοσπονδιακό Εφετείο είχε αθωώσει τους έντεκα συλλόγους και τους 59 μάνατζερ που κατηγορούνται για την υπόθεση υπεραξίας, συμπεριλαμβανομένων των παικτών της Γιουβέντους, και εκείνων για το άνοιγμα νέου φακέλου για το ζήτημα των ιδιωτικών συμφωνιών μεταξύ συλλόγων και παικτών.

Η πρώτη γραμμή, όπως ειπώθηκε, έληξε με την αθώωση των Agnelli, Paratici, Arrivabene, Nedved, Cherubini και του διοικητικού συμβουλίου της Juventus την εποχή των γεγονότων (μεταξύ 2019 και 2021) επειδή κρίθηκε αδύνατο να καθοριστεί η πραγματική αξία ενός παίκτη σε σημείο που μια παραλλαγή, έστω και σημαντική, της ίδιας της αξίας θα μπορούσε να έχει αποδεικτική αξία στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Εάν προκύψουν υποκλοπές ή στοιχεία που αποδεικνύουν το αδίκημα από τα έγγραφα της εισαγγελίας του Τορίνο (όπως στην περίπτωση της Κιέβο και της Τσεζένα, οι μόνες λέσχες που είχαν μέχρι τώρα κυρώσεις για κέρδη κεφαλαίου καθώς ο σύλλογος του Campedelli έλαβε επίσης 3 βαθμούς ποινής για αυτόν τον λόγο), θα μπορούσε να επιστρέψει στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο. Το δεύτερο σκέλος, δηλαδή αυτό που περιστρέφεται γύρω από την ιδιωτική κάρτα που υπογράφηκε με τον Ρονάλντο και τους μισθούς που έχουν ανασταλεί για τον κορονοϊό αλλά στη συνέχεια «επιστράφηκαν» από άλλους παίκτες, θα μπορούσε να οδηγήσει στο άνοιγμα νέου αρχείου.

Εάν προκύψουν και οι δύο περιστάσεις και το όριο μισθών αναγνωριστεί ως νέο στοιχείο της πρώτης έρευνας, θα μπορούσε να διεξαχθεί μια ενιαία έρευνα εναντίον της Juve και της διοίκησης της στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο.

Γιουβέντους: Αναλυτικά οι ποινές που αντιμετωπίζει

Οι κυρώσεις για παραβάσεις σε διοικητικά και οικονομικά θέματα, άρα και για διοικητικά αδικήματα, ρυθμίζονται από το άρθρο 31 του κώδικα αθλητικής δικαιοσύνης. Τα σενάρια είναι διαφορετικά. Εάν «η παραποίηση λογιστικών ή διοικητικών εγγράφων ή οποιαδήποτε άλλη παράνομη ή άπιαστη δραστηριότητα» (από υπεραξίες έως μισθούς) επέτρεψε την εγγραφή στο πρωτάθλημα, το πρόστιμο θα είναι πολύ βαρύτερο. Μάλιστα, η παράγραφος 2 αναφέρει ότι οι κυρώσεις κυμαίνονται από «τιμωρία ενός ή περισσότερων βαθμών της βαθμολογίας» έως «υποβιβασμό στην τελευταία θέση της βαθμολογίας του σχετικού πρωταθλήματος και άρα τη μετάβαση στην κατώτερη κατηγορία», μέχρι και αποκλεισμό. από το πρωτάθλημα με ανάθεση από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο σε ένα από τα πρωταθλήματα κατώτερης κατηγορίας.

Ωστόσο, οι βαθμολογικές ποινές θα μπορούσαν να έρθουν μόνο για την έκδοση μισθών και ιδιωτικών καρτών.

Η παράγραφος 3 του συνήθους άρθρου 31 ορίζει: «Η εταιρεία που συνάπτει συμφωνίες με τα μέλη της ή τους καταβάλλει σε κάθε περίπτωση αποζημίωση, μπόνους ή αποζημιώσεις κατά παράβαση των ισχυουσών ομοσπονδιακών διατάξεων, τιμωρείται με πρόστιμο που κυμαίνεται από ένα έως τριπλάσιο του ποσό που παρανόμως συμφωνήθηκε ή καταβλήθηκε, στο οποίο μπορεί να προστεθεί η ποινή ενός ή περισσότερων βαθμών της βαθμολογίας». Και σε αυτό το σημείο θα μπορούσαν να εμπλακούν και οι παίκτες, οι οποίοι κινδυνεύουν με «αποβολή όχι λιγότερο από ένα μήνα».

Γιουβέντους: Το μήνυμα της συζύγου του Ανιέλι

Στο προφίλ της στο Instagram , η σύντροφος του Andrea Agnelli , Deniz Anakin δημοσίευσε μια μακροσκελή ανάρτηση μετά την παραίτηση του προέδρου της Γιούβε:

«Μετά από 12 χρόνια δουλειάς μέρα νύχτα, σήμερα κλείνεις ένα κεφάλαιο της ζωής σου ως Πρόεδρος  της Γιουβέντους. Μόνο εγώ γνωρίζω όλες τις θυσίες που έχετε κάνει, όλες τις προσπάθειες που έχετε καταβάλει. 9 συνεχόμενα πρωταθλήματα Serie A, 5 κύπελλα Ιταλίας, 4 από τα οποία στη σειρά, 4 νίκες σούπερ καπ, 5 συνεχόμενα πρωταθλήματα γυναικών, 2 κύπελλα Ιταλίας γυναικών, 3 σούπερ καπ γυναικών, 1 κύπελλο Ιταλίας Serie C.

Κανείς δεν μπορεί να σου τα πάρει και αμφιβάλλω ότι κάποιος θα μπορέσει ποτέ να φτάσει κοντά στο να κερδίσει 19 τρόπαια. Πάντα με ρωτάς τι αγαπώ περισσότερο σε σένα και πάντα σου απαντώ πώς δουλεύεις: ποτέ δεν σταματάς. είσαι συνεπής και επίμονος. Επίμονος, αποφασιστικός. Η ευθύνη είναι στο αίμα σου – ποτέ δεν έχεις απομακρυνθεί από αυτήν, ακόμα κι όταν αυτό σήμαινε ότι αναλαμβάνεις την ευθύνη για άλλους ή για λάθη που δεν ήταν δικά σου.

Πάντα βάζεις το πρόσωπό σου σε ήττες, σε δύσκολες στιγμές, σε δύσκολες αποφάσεις. Μακάρι να είχα το μισό κουράγιο, ακεραιότητα και ευπρέπεια που έχεις. Σήμερα, όχι μόνο είμαι δίπλα σου, αλλά είμαι περήφανος και  σε ευχαριστώ για όλα όσα έχετε καταφέρει αυτά τα χρόνια για τη Γιουβέντους, για την οικογένειά σας, για εμάς. Υπάρχει μόνο ένας Πρόεδρος, και για μένα θα είστε πάντα ένας. Ανυπομονώ να δω τι μας επιφυλάσσει η μελλοντική μας αγάπη. Η δική μου. Είμαι απλά σίγουρος ότι δίπλα-δίπλα θα τα καταφέρουμε καλύτερα από οτιδήποτε περιμένουμε. Σ’ αγαπώ! Χθες, σήμερα και αύριο.»

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Ολυμπιακός στον έβδομο ουρανό.

Δημήτρης Λίτσας

Στους “4” του Conferens league ο Ολυμπιακός

Δημήτρης Λίτσας

Μαζί με τον Τσιτσιπά ο Λεκλέρκ στο Μόντε Κάρλο, και δυναμική επιστροφή του Τσιτσιπά στους τίτλους.

e-enimerosi