Ιατρική Βιολογία

Σίσυφος, ο «τρομακτικός» τυραννόσαυρος που δεν έχουμε ξαναδεί μπορεί να είναι ο «κρίκος που λείπει» στην εξέλιξη του T. rex.

Οι παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν τα λείψανα ενός τυραννόσαυρου που δεν είχε ξαναδεί, ο οποίος ήταν πιθανώς άμεσος πρόγονος του βασιλιά των δεινοσαύρων Tyrannosaurus rex. Το νεοανακαλυφθέν είδος θα μπορούσε να βοηθήσει στη διευθέτηση μιας μεγάλης συζήτησης σχετικά με την εξελικτική καταγωγή του T. rex .

Το νεοανακαλυφθέν είδος, Daspletosaurus wilsoni, έχει μια μοναδική διάταξη από αιχμηρά hornlets γύρω από τα μάτια του. Ο τυραννόσαυρος εντοπίστηκε από τμήματα απολιθωμένου κρανίου και σκελετικών θραυσμάτων, συμπεριλαμβανομένου ενός οστού πλευράς και δακτύλου, που χρονολογούνται περίπου 76,5 εκατομμύρια χρόνια πριν κατά την Κρητιδική περίοδο (145 εκατομμύρια έως 66 εκατομμύρια χρόνια πριν). Παλαιοντολόγοι από το Μουσείο Δεινοσαύρων Badlands στη Βόρεια Ντακότα αποκάλυψαν τα απολιθώματα στον σχηματισμό του ποταμού Judith, στη βορειοανατολική Μοντάνα, μεταξύ 2017 και 2021, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 25 Νοεμβρίου στο περιοδικό Paleontology and Evolutionary Science.

Η ομάδα αρχικά σκόνταψε στα απολιθώματα αφού το μέλος του πληρώματος Τζακ Γουίλσον παρατήρησε ένα μικρό, επίπεδο κομμάτι οστού να προεξέχει από τον πυθμένα ενός γκρεμού, το οποίο αργότερα αποδείχθηκε ότι ήταν μέρος του ρουθούνιου του δεινοσαύρου. Η ανασκαφή των οστών, ωστόσο, αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολη επειδή ήταν θαμμένα κάτω από 8 μέτρα συμπαγούς βράχου. Οι ερευνητές αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν με κόπο μεγάλα τμήματα του γκρεμού, προτού καν αρχίσουν να ανασκάπτουν τα μεμονωμένα οστά.

Το δείγμα, που ονομάστηκε BDM 107, ονομάστηκε παιχνιδιάρικα «Σίσυφος» σε αναγνώριση της τεράστιας προσπάθειας που απαιτείται για την αφαίρεση του γύρω βράχου. (Ο Σίσυφος είναι μια φιγούρα από την ελληνική μυθολογία που, αφού εξαπάτησε τον θάνατο δύο φορές, αναγκάστηκε από τον Άδη, τον θεό του θανάτου, να κυνεί επανειλημμένα έναν ογκόλιθο πάνω σε ένα βουνό για την αιωνιότητα.)

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο D. Wilsoni ήταν ο απόγονος του Daspletosaurus torosus και ο προκάτοχος του Daspletosaurus horneri, που πιθανότατα εμφανίστηκε μεταξύ 77 και 75 εκατομμυρίων ετών. Η ανατομία του νεοανακαλυφθέντος θηρίου υποστηρίζει την ιδέα ότι η γενεαλογία Daspletosaurus είναι προγονική του πανίσχυρου T. rex. Και τα τρία είδη daspletosaur ανήκουν στην οικογένεια Tyrannosauridae, η οποία περιλαμβάνει εννέα γένη, συμπεριλαμβανομένου του Tyrannosaurus. (Το γένος Daspletosaurus είναι το ελληνικό για “τρομακτική σαύρα.”)

Ο D. wilsoni είναι καλός υποψήφιος για να είναι ένα μεταβατικό είδος μεταξύ του D. torosus και του D. horneri , επειδή μοιράζεται ορισμένα χαρακτηριστικά με πιο αρχαίους τυραννόσαυρους, όπως το να έχει ένα εμφανές σύνολο κεράτων γύρω από το μάτι, καθώς και χαρακτηριστικά που παρατηρούνται σε νεότερα είδη, όπως διευρυμένοι θύλακες αέρα στο κρανίο.

«Με αυτόν τον τρόπο, ο D. Wilsoni είναι ένα «μισό σημείο του δρόμου» ή «ο κρίκος που λείπει» μεταξύ παλαιότερων και νεότερων ειδών τυραννόσαυρων».

Δεδομένου ότι αυτά τα είδη θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί το ένα μετά το άλλο, η ομάδα προτείνει ότι οι υπόλοιποι τυραννοσαυρίδες, συμπεριλαμβανομένου του T. rex, θα μπορούσαν επίσης να έχουν εμφανιστεί με παρόμοιο γραμμικό τρόπο. Οι ερευνητές σχεδιάζουν επί του παρόντος μια νέα μελέτη για να εξερευνήσουν αυτή την ιδέα, σύμφωνα με τη δήλωση.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα;

e-enimerosi

Η μικροχειρουργική σε λεπτές επεμβάσεις.

e-enimerosi

EE: Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση νέο αντιβιοτικό για ανθεκτικές λοιμώξεις.

e-enimerosi