Πολιτική

FAZ για Καϊλή: Βαλίτσες και τσάντες γεμάτες λεφτά.

Σπάνια το Κατάρ έχει επαινεθεί τόσο πολύ. Η διοργανώτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου είναι «πρωτοπόρος στα δικαιώματα των εργαζομένων», δήλωσε η Εύα Καϊλή, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 21 Νοεμβρίου. Επρόκειτο για ψήφισμα των βουλευτών σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εμιράτο και για τον ρόλο της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας στην διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μίλησε για χιλιάδες μετανάστες εργάτες που λέγεται ότι πέθαναν κατά την κατασκευή των γηπέδων.

Αλλά η Ελληνίδα πολιτικός, ένας από τους δεκατέσσερις αντιπροέδρους του κοινοβουλίου, είδε τα πράγματα πολύ διαφορετικά: «Δέσμευσαν σε ένα όραμα της δικής τους ελεύθερης επιλογής και ανοίχτηκαν στον κόσμο», ενθουσιάστηκε για το εμιράτο. Από την άλλη, επέπληξε τους συναδέλφους της στην ολομέλεια του Στρασβούργου: «Παρόλα αυτά, κάποιοι εδώ ζητούν διακρίσεις εναντίον τους. Τους εκφοβίζουν και κατηγορούν όποιον τους μιλά ή έχει επαφές για διαφθορά.» Είναι μια πρόταση που κόβει την ανάσα σήμερα.

Το βράδυ της Παρασκευής η Εύα Καϊλή, 44 ετών, συνελήφθη από τη βελγική αστυνομία ως ύποπτη για διαφθορά, όπως επιβεβαίωσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «L’Echo», εκείνη και ο πατέρας της πιάστηκαν στα πράσα. Ο πατέρας πιάστηκε με μια «βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα» όταν προσπάθησε να ξεφύγει. Κατά τη διάρκεια έρευνας στην ιδιωτική κατοικία της πολιτικού, βρέθηκαν «αρκετές άλλες σακούλες γεμάτες με χαρτονομίσματα».

Αυτό ήταν αρκετό για να συλληφθεί η βουλευτής. Η βουλευτική ασυλία δεν τους προστατεύει εάν υπάρχει επείγουσα υποψία εγκλήματος και υπάρχει κίνδυνος συμπαιγνίας. Ένας δικαστής πρέπει να αποφασίσει εντός 48 ωρών εάν θα παραμείνει υπό κράτηση. Διαγράφηκε από το κόμμα της το Πασόκ/Κιναλ το βράδυ της Παρασκευής και η συμμετοχή της στη σοσιαλδημοκρατική παράταξη ανεστάλη.

Ο Καϊλή είναι ο πιο σημαντικός, αλλά όχι ο μοναδικός, ύποπτος σε αυτή την υπόθεση διαφθοράς, που έχει προκαλέσει κύματα στις Βρυξέλλες και μπορεί να κλιμακωθεί σε κρίση εμπιστοσύνης σε ολόκληρο το όργανο. Τέσσερα άλλα άτομα ανακρίθηκαν από την αστυνομία και τέθηκαν υπό κράτηση μετά από έρευνες σε σπίτια σε δεκαπέντε διαφορετικά σημεία στη βελγική πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένων γραφείων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με συνεχείς αναφορές σε βελγικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ αυτών είναι ο πρώην ευρωβουλευτής Pier-Antonio Panzeri, ένας Ιταλός σοσιαλδημοκράτης, πρόεδρος της ΜΚΟ Fight Against Impunity. Μια βαλίτσα με 600.000 ευρώ μετρητά φέρεται να κατασχέθηκε στην ιδιωτική του κατοικία το πρωί της Παρασκευής.

Το Κατάρ αρνείται τους ισχυρισμούς.

Συνελήφθη επίσης ο Λούκα Βισεντίνι, ο οποίος διορίστηκε πρόσφατα γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, μετά από χρόνια που κατείχε αυτή τη θέση στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων. Επηρεάζονται επίσης δύο βοηθοί ευρωβουλευτών, συμπεριλαμβανομένου του Francesco G., του συνεργάτη του Kaili. Τα γραφεία τους ελέχθηκαν και σφραγίστηκαν από την αστυνομία.

«Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο μιας ευρείας έρευνας για ύποπτη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», δήλωσε ο Βέλγοςς εισαγγελέας. Οι ερευνητές υποψιάστηκαν ότι «ένα κράτος του Κόλπου προσπαθεί να επηρεάσει τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» «καταβάλλοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους που κατέχουν στρατηγικής σημασίας θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Αυτό ανέφερε η εφημερίδα «Le Soir», η οποία ήταν η πρώτη που δημοσίευσε την είδηση από τις έρευνες και τις συλλήψεις την Παρασκευή.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

«Είναι η γεωπολιτική, ηλίθιε».

e-enimerosi

Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

e-enimerosi

ΣΥΡΙΖΑ: Οι 35 υποψήφιοι ευρωβουλευτές από τον προκριματικό.

e-enimerosi