Πολιτική οικονομία

ΕΚΤ: Αύξησε κατά ακόμη 50 μονάδες τα επιτόκια.

Αναθεώρησε στο 2,5% το βασικό επιτόκιο και στο 2% το επιτόκιο καταθέσεων – Στο 8,4% ο μέσος πληθωρισμός το 2022, προβλέψεις για ήπια συρρίκνωση του ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο του 2022 και στο α’ τρίμηνο του 2023 – Αύξηση 50 μονάδων στο επιτόκιο της Bank of England – «Απαιτείται περαιτέρω σύσφιγξη» – Λάγκαρντ: Έρχονται και νέες αυξήσεις επιτοκίων – Σύντομη και ήπια η ύφεση στην Ευρωζώνη.

Σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης προχώρησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ακολουθώντας το παράδειγμα των Federal Reserve – Bank of England και ρίχνοντας ελαφρώς τον ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Πιο συγκεκριμένα, η νομισματική επιτροπή της ΕΚΤ αποφάσισε να αναθεωρήσει στο 2,5% το βασικό επιτόκιο, στο 2% το επιτόκιο καταθέσεων και στο 2,75% το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης από 2%, 1,5% και 2,25%, αντίστοιχα, προηγουμένως.

Η εν λόγω απόφαση έρχεται να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίοι περίμεναν μια μικρότερη αύξηση, δεδομένου ότι τον Οκτώβριο η αναθεώρηση των επιτοκίων είχε καθοριστεί στις 75 μονάδες βάσης.

Η ηπιότερη παρέμβαση της ΕΚΤ συνιστά απόρροια της εν μέρει αποκλιμάκωσης του πληθωριστικού φαινομένου, καθώς τον Νοέμβριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 10% (από 10,6% τον Οκτώβριο). Βέβαια, οι τιμές εξακολουθούν να απέχουν παρασάγγας από τον επίσημο στόχο του 2%.

Οι τραπεζίτες της Ευρωζώνης ακολούθησαν την ευρύτερη τάση επιβράδυνσης των κεντρικών τραπεζών της Δύσης, οι οποίες «βλέπουν» ότι ο πληθωρισμός έχει ήδη κορυφωθεί, αφήνοντας πίσω τις μέγιστες τιμές.

Χθες, ενδεικτικά, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, δηλαδή η Federal Reserve, «κατέβασε» στις 50 μ.β. την αύξηση των επιτοκίων (βρίσκονται στο 4,25% – 4,5%), ενώ το ίδιο έπραξε το μεσημέρι της Πέμπτης και η Τράπεζα της Αγγλίας.

Παρ’ όλα αυτά, απαιτείται ακόμη αρκετή προσπάθεια, ώστε το κύμα ανατιμήσεων να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο και να επανέλθει εντός των φυσιολογικών επιπέδων. Κι αυτό αφήνει «ανοιχτό» το ενδεχόμενο και νέων σημαντικών παρεμβάσεων στα επιτόκια -έστω και μικρότερου εύρους.

Ξεκινάει το QT

Παράλληλα με τα επιτόκια, η ΕΚΤ μετράει αντίστροφα ώστε να ξεκινήσει και τη λεγόμενη ποσοτική σύσφιγξη (QT), προχωρώντας στη μείωση του ισολογισμού της.

Όπως έγινε γνωστό, οι τραπεζίτες αποφάσισαν τη σταδιακή, ελεγχόμενη και προβλέψιμη μείωση του χαρτοφυλακίου ομολόγων, το οποίο συνδέεται με το πρόγραμμα αγοράς assets (ΑPP).

Η εν λόγω διαδικασία, η οποία θα περιλαμβάνει τη διακοπή των επανεπενδύσεων των ομολόγων που ωριμάζουν,  θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2023.

Η μείωση θα ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ μηνιαίως έως τουλάχιστον τα τέλη του β’ τριμήνου του 2023, όταν και επαναπροσδιοριστούν οι σχετικές αποφάσεις.   

Οι νέες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της τράπεζας, ο μέσος πληθωρισμός της Ευρωζώνης για το 2022 θα διαμορφωθεί στο 8,4%, προτού υποχωρήσει στο 6,3% το 2023. Το 2024 αναμένεται να φθάσει στο 3,4%, ενώ μόλις το 2025 θα προσεγγίσει τον στόχο του 2% (2,3% η εκτίμηση). 

Εξαιρώντας τους ευμετάβλητους κλάδους της ενέργειας και των τροφίμων, ο λεγόμενος «σκληρός» πληθωριστικός δείκτης θα καθοριστεί στο 3,9% το 2022, ενώ θα αυξηθεί στο 4,2% το 2023. Το 2024 θα αποκλιμακωθεί στο 2,8% και το 2025 στο 2,4%.

Εικόνα

Συρρίκνωση του ΑΕΠ

Ως απόρροια των ανεβασμένων επιτοκίων, τα οποία κατά παράδοση υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης, η ΕΚΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συρρίκνωσης του ΑΕΠ κατά το τρέχον τρίμηνο (δ’ τρίμηνο του 2022) και κατά το α’ τρίμηνο του 2023.

Αυτό, σύμφωνα με την τράπεζα, οφείλεται στην ενεργειακή κρίση, την υψηλή αβεβαιότητα, την αδύναμη δραστηριότητα της παγκόσμιας οικονομίας και τις σφιχτές χρηματοδοτικές συνθήκες.

Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι η ύφεση θα είναι σχετικά σύντομη και ήπια, καθώς για το σύνολο του 2023 το ΑΕΠ θα παραμείνει σε θετικό έδαφος. Συγκεκριμένα, η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3,4% το 2022, κατά 0,5% το 2023, κατά 1,9% το 2024 και κατά 1,8% το 2025.  

Εικόνα

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

4ο Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσιγκτον: Το βραβείο «Ηγέτης» στον Ά. Τσακόπουλο παρέδωσε η Ν. Πελόζι.

e-enimerosi

Μεταβιβάσεις ακινήτων, έρχεται ο «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου»

e-enimerosi

Ελλάδα – Αίγυπτος: Μάχη επιχειρηματικών ομίλων για το υποθαλάσσιο καλώδιο [χάρτης].

e-enimerosi

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies