ΔιασποράΕιδήσεις και Νέα

Γερμανία: Απόφαση για το υπόλοιπο αδείας για εργαζομένους.

Πολλοί εργαζόμενοι μπορεί σύντομα να απολαύσουν ένα πρόωρο χριστουγεννιάτικο δώρο. Η υπόλοιπη άδεια θα μπορούσε σύντομα να μην χάνεται – και θα μπορούσε ακόμη και να ληφθεί ή να καταβληθεί αναδρομικά για πολλά χρόνια!

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο Εργασίας αναμένεται να εκδώσει σχετική απόφαση πριν από τις διακοπές.

Στις 20 Δεκεμβρίου, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο Εργασίας (Bundesarbeitsgericht, BAG) αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του σχετικά με την υπόλοιπη άδεια.

Όπως αναφέρει η εξειδικευμένη πύλη “Legal Tribune Online”, η απόφαση θα μπορούσε να αποφασίσει ότι οι αξιώσεις διακοπών δεν μπορούν πλέον να παραγραφούν.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΔΕΚ) έχει ήδη εκδώσει σχετική απόφαση. Τώρα το BAG πρέπει να λάβει μια απόφαση.

Τι σημαίνει αυτό για τους εργαζομένους στη Γερμανία;

Εάν το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο Εργασίας καταλήξει στην απόφασή του τέσσερις ημέρες πριν από την παραμονή των Χριστουγέννων, οι εργαζόμενοι θα έχουν λόγο να χαίρονται.

Οι εργαζόμενοι θα μπορούν τότε να παίρνουν τις διακοπές τους καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου και να τις αποταμιεύουν.

Πότε λήγει το υπόλοιπο αδείας στη Γερμανία;

Προηγουμένως, ο κανόνας ήταν ότι το δικαίωμα σε ετήσια άδεια μετ’ αποδοχών έληγε γενικά στο τέλος του έτους.

Σε ορισμένες εταιρείες, ήταν επίσης δυνατό να ληφθεί η υπόλοιπη άδεια στο νέο έτος και να εξαντληθεί έως τις 31 Μαρτίου του επόμενου έτους.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η υπόλοιπη άδεια από το προηγούμενο έτος δεν μπορεί πλέον να παραγραφεί.

Ο εργοδότης υποχρεούται να αποδείξει ότι έχει χορηγήσει την άδεια. Συνεπώς, πρέπει να ζητήσει από τον εργαζόμενο να λάβει την άδεια.

Η άδεια μπορεί να ληφθεί αναδρομικά στη Γερμανία;

Και υπάρχει ένα ακόμη σημαντικό σημείο για τους εργαζόμενους, διότι ο κανονισμός υποτίθεται ότι θα εφαρμοστεί ακόμη και αναδρομικά.

Συνεπώς, οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν αξιώσεις διακοπών από τις προηγούμενες δεκαετίες – ακόμη και έναντι πρώην εργοδοτών.

Γερμανία: Απόφαση για το υπόλοιπο αδείας για εργαζομένους
Η άδεια μπορεί να ληφθεί αναδρομικά στη Γερμανία;

Τι σημαίνει αυτό για τους εργοδότες στη Γερμανία;

Σε περίπτωση που η απόφαση γίνει δεκτή, οι εργοδότες μπορούν να αμυνθούν έναντι των αξιώσεων των εργαζομένων τους μόνο αν αποδείξουν ότι έχουν ενημερώσει τους εργαζομένους τους για την απώλεια των ημερών άδειας.

Σε αντίθετη περίπτωση, η υποτιθέμενη απώλεια άδειας πρέπει να χορηγηθεί ή ακόμη και να καταβληθεί.

Μπορείτε να πληρώσετε για τις άδειες σας στη Γερμανία;

Η πληρωμή της άδειάς σας είναι στην πραγματικότητα δυνατή μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, καθώς οι εργαζόμενοι υποτίθεται ότι πρέπει να ανακάμπτουν από τον εργασιακό τους βίο κατά τη διάρκεια της άδειάς τους.

Ωστόσο, εάν η σχέση εργασίας λήξει και η υπόλοιπη άδεια δεν μπορεί πλέον να χορηγηθεί, ο εργοδότης πρέπει να καταβάλει τις ημέρες άδειας στον εργαζόμενό του.

Ωστόσο, το πλήρες δικαίωμα άδειας ισχύει μόνο μετά το τέλος της δοκιμαστικής περιόδου.

Ο εργαζόμενος στη Γερμανία διεκδικεί το δικαίωμα στην υπόλοιπη άδεια

Το θέμα άρχισε να κυλάει πριν από μερικά χρόνια και έχει ήδη καταλήξει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αφορμή ήταν η καταγγελία εργαζόμενης σε νοσοκομείο, η οποία ήταν συνεχώς ανίκανη για εργασία κατά τη διάρκεια του 2017 και δεν είχε λάβει ολόκληρη την ετήσια άδειά της.

Δεδομένου ότι η γυναίκα δεν ενημερώθηκε από τον εργοδότη της για τη λήξη των ημερών της άδειάς της ούτε της ζητήθηκε να λάβει την υπάρχουσα άδεια, εξακολουθούσε να δικαιούται 14 ημέρες άδειας, υποστήριξε η ενάγουσα.

Προδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ήδη λάβει σχετική απόφαση, δηλαδή ότι το δικαίωμα στην άδεια αναψυχής είναι υποχρεωτικό. Συνεπώς, οι περιορισμοί κάθε είδους είναι απαράδεκτοι.

Ωστόσο, το ΔΕΚ δεν αποφάσισε πόσο συχνά και πότε ο εργοδότης πρέπει να ενημερώνει για τη λήξη των δικαιωμάτων αδείας.

Η απόφαση ισχύει μόνο για τα δικαιώματα αδείας που απέκτησε ο εργαζόμενος κατά το έτος κατά το οποίο εργάστηκε πραγματικά.

Για το λόγο αυτό, η απόφαση θα ληφθεί επίσης ενώπιον του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου Εργασίας στις 20 Δεκεμβρίου.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο.

e-enimerosi