Ειδήσεις και ΝέαΚοινωνία Κόσμος

Ο Ερντογάν σχεδίασε την κρίση ομηρίας στο τουρκικό προξενείο στο Ιράκ για να αξιοποιήσει το πετρέλαιο του ISIS, και να απελευθερώσει τους τζιχαντιστές

Πρόσφατα ήρθαν στο φως περισσότερα στοιχεία που επιβεβαιώνουν περαιτέρω ότι η κατάληψη του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας στη Μοσούλη από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS) τον Ιούνιο του 2014 επιτράπηκε εν γνώσει της από την κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να δημιουργήσει χώρο για διαπραγματεύσεις με την τρομοκρατική ομάδα, απελευθερώστε τους κρατούμενους του ISIS και χρησιμοποιήστε το λαθρεμπόριο πετρελαίου.

Ο Öztürk Yılmaz, ο τότε γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Μοσούλη, δήλωσε στις 13 Νοεμβρίου ότι πιστεύει ότι κάποιοι στην κυβέρνηση πούλησαν αυτόν και τους άλλους ομήρους προκειμένου να επωφεληθούν οικονομικά από το πετρέλαιο του ISIS στη Συρία.

«Είχα αντισταθεί [ως όμηρος] για 101 ημέρες. … Αλλά οι ζωές εδώ, οι ανέντιμοι άνθρωποι [κυβερνητικοί ηγέτες], μας πέταξαν κάτω από το λεωφορείο. Συνεργάστηκαν με το ISIS για να πάρουν χρήματα και πετρέλαιο στη Συρία. Μας ξεπούλησαν», είπε στους συναδέλφους του σε πολιτικό συνέδριο.

Ο Γιλμάζ αποσύρθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών και μπήκε στην αντιπολίτευση, ιδρύοντας τελικά το Renew Party (Yenilik Partisi). Αποφάσισε να μιλήσει κατηγορώντας δημόσια τον Ερντογάν και τους συνεργάτες του ότι συνεργάστηκαν με το ISIS σε μια μυστική συμφωνία.

Είπε ότι έστειλε καλώδια και έκανε εκατοντάδες τηλεφωνήματα καθώς το ISIS πλησίαζε το προξενείο, παρέχοντας συντεταγμένες για μονάδες μαχητών του ISIS, αλλά δεν μπορούσε να πείσει τις τουρκικές αρχές να εξαπολύσουν αεροπορικές επιδρομές στα στρατεύματα του ISIS που προχωρούσαν. Αποκάλυψε επίσης ότι η Τουρκία είχε αποσύρει κρυφά όλους τους αξιωματικούς των πληροφοριών από την περιοχή πριν από την κατάσχεση, ένα άλλο στοιχείο που υποδηλώνει τη μυστική συνεργασία με το ISIS.

Ο Öztürk Yılmaz, επικεφαλής του Κόμματος Renew και υποψήφιος για την προεδρία, εμφανίζεται να δίνει τα χέρια με ψηφοφόρους σε μια προεκλογική περιοδεία τον Σεπτέμβριο.

Τα τηλεγραφήματα έκτακτης ανάγκης και οι αναφορές που έστειλε στο υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα εξαφανίστηκαν και για αυτό κατηγόρησε τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών Feridun Σινίρογλου , το νούμερο δύο του υπουργείου εκείνη την εποχή, ότι έπαιξε βασικό ρόλο στην συνωμοσία. Οι κλήσεις του στον Σινίρογλου κατά τη διάρκεια αυτών των 101 ημερών αιχμαλωσίας με ένα τηλέφωνο που κρατούσε κρυμμένο από τους απαγωγείς του ISIS παρέμειναν κυρίως χωρίς επιστροφή.

Σε μια συνέντευξη που έδωσε στις 28 Νοεμβρίου, ο πρώην διπλωμάτης έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς το προξενείο έπεσε στα στρατεύματα του ISIS, λέγοντας ότι ορισμένα μέλη της υπηρεσίας ασφαλείας που αναπτύχθηκαν πρόσφατα για την προστασία του προξενείου συνεργάστηκαν με το ISIS. Φαίνεται ότι ο Ερντογάν δεν ήθελε να αφήσει τίποτα στην τύχη και έστειλε μια επιλεγμένη ομάδα φρουρών στο προξενείο για την ομαλή διεξαγωγή του σχεδίου.

Μιλώντας για έναν αστυνομικό ειδικών επιχειρήσεων (Özel Harekat Polisi) που ταυτοποιήθηκε μόνο με τα αρχικά AY, ο Yılmaz είπε: «Ο άνδρας είναι μέλος του ISIS. … Αναπτύχθηκε και έφτασε λίγες μέρες πριν από την επιδρομή του ISIS. Είχε γραφτεί για φρουρά στην πύλη. Αποδείχθηκε ότι μιλούσε και αραβικά. Αυτό άνοιξε την πόρτα στους μαχητές του ISIS και ανάγκασε το προσωπικό του προξενείου να παραδοθεί στο ISIS. Είχε όλα τα όπλα μαζεμένα. Αυτό είναι το πρόσωπο που αντιτάχθηκε όταν διέταξα τους φρουρούς να ανοίξουν πυρ και να πυροβολήσουν κατά του ISIS».

Στις 7 Δεκεμβρίου, τρεις εβδομάδες μετά τις δημόσιες κατηγορίες για συνωμοσία της κυβέρνησης με το ISIS, ο Yılmaz τραυματίστηκε σε επίθεση με μαχαίρι από έναν άνδρα που ταυτοποιήθηκε ως Serhat K. στο γραφείο του στην Άγκυρα. Νοσηλευόταν με πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι. Κατηγόρησε τον Πρόεδρο Ερντογάν ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση και δεσμεύτηκε να μην σιωπήσει παρά την επίθεση και τις απειλές. Η επίθεση πιστεύεται ότι ήταν ένα μήνυμα προς αυτόν να μην μιλήσει για την κρίση ομήρων στη Μοσούλη.

Serhat K., ο οποίος αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Özturk Yılmaz στην Άγκυρα.

Η αστυνομία συνέλαβε τον Serhat σε τερματικό σταθμό λεωφορείων και εξέτασε το κινητό του, το οποίο έδειξε ότι είχε ψάξει στο διαδίκτυο για την τιμωρία για φόνο και το ισοδύναμο του 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων σε τουρκικές λίρες. Αυτό υποδηλώνει ότι του προσφέρθηκαν χρήματα για να σκοτώσει τον Yılmaz, αλλά ο πρώην διπλωμάτης επέζησε με τέσσερα τραύματα από μαχαίρι. Σύμφωνα με τον Yılmaz, ο δράστης ήθελε να του κόψει το λαιμό, μια μέθοδος δολοφονίας για τους τρομοκράτες του ISIS.

Στην κατάθεσή του ο Σερχάτ είπε ότι πραγματοποίησε την επίθεση λόγω της κριτικής του Γιλμάζ προς τους κυβερνητικούς ηγέτες, ότι ήθελε να τον τιμωρήσει και ότι έδρασε μόνος του. «Δεν έχω λάβει οδηγίες από κανέναν σχετικά με αυτήν την επίθεση. Το έκανα με τη θέλησή μου», πρόσθεσε.

Σε μια κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση, ο δικηγόρος της Γιλμάζ, Οβά Μπακσί, είπε ότι της απαγορεύτηκε η πρόσβαση στις καταθέσεις που έδωσε ο δράστης στην αστυνομία και τον εισαγγελέα, αν και ο πελάτης της αναφέρεται ως θύμα. Είπε ότι η ανάκριση του υπόπτου διήρκεσε μόνο λίγο περισσότερο από τρία λεπτά, υποδηλώνοντας ότι η κυβέρνηση βιάζεται να συγκαλύψει την έρευνα.

Ο Öztürk Yilmaz έπεσε στο πάτωμα αφού μαχαιρώθηκε τέσσερις φορές από τον δράστη.

Σε συνέντευξή του σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό στις 13 Δεκεμβρίου, ο Yılmaz αποκάλυψε ότι είχε υποβάλει πολλαπλά αιτήματα στο γραφείο του κυβερνήτη για αστυνομική προστασία πριν από την επίθεση, αλλά του απορρίφθηκαν σε κάθε περίπτωση. Ούτε δόθηκε προστασία μετά την επίθεση. Υποστήριξε επίσης ότι ο δράστης συνδέεται με ομάδες μαφίας στην Κωνσταντινούπολη που προστατεύονται από την κυβέρνηση. Δεν υπήρξε καμία καταδίκη της επίθεσης από κυβερνητικούς ηγέτες μετά το περιστατικό, το οποίο μιλάει πολύ για τη συνενοχή της κυβέρνησης σύμφωνα με τον Yılmaz, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κυβερνήσει τη χώρα με απειλές δολοφονίας, εκφοβισμού και απελευθέρωσης μαφίας και τρομοκρατικών ομάδων αντιπάλους και κριτικούς.

Παρόμοιους ισχυρισμούς για συνωμοσία με το ISIS έκανε επίσης ο Derviş Öztürk, ένας σεφ που ήταν ένας από τους ομήρους στο προξενείο και τώρα συνεργάζεται με τον Yılmaz στο πολιτικό του κόμμα. Είπε ότι οι μισές από τις προστατευτικές λεπτομέρειες στο προξενείο ήταν υποστηρικτές του ISIS και κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογάν ότι τους εγκατέλειψε στο έλεος της τρομοκρατικής ομάδας.

Τις ημέρες της αιχμαλωσίας, ο Yılmaz κατάφερε να κάνει τηλεφωνήματα στον Σινίρογλου στο κινητό που είχε κρύψει από το ISIS. Αυτή η επικοινωνία ήταν κάτι που ο Σινιρλίογλου και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Χακάν Φιντάν, του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών MIT, δεν συνέλαβαν στο αρχικό τους σχέδιο. Έπρεπε να βεβαιωθούν ότι οι κλήσεις δεν είχαν καταχωρηθεί ή διαρρεύσει.

Σύμφωνα με τον Γιλμάζ, Τούρκοι αξιωματούχοι διέρρευσαν πληροφορίες για το κρυμμένο τηλέφωνο στο ISIS.

«Είχα δύο τηλέφωνα. Όταν ο ISIS άρχισε να μαζεύει τηλέφωνα, παρέδωσα το ένα από τα τηλέφωνα και δεν τους έδωσα το άλλο. Διέλυσα το τηλέφωνο και το έκρυψα αφού έπρεπε να επικοινωνήσω με την κυβέρνηση. Μίλησα με μυστικότητα. Έδωσα λεπτομέρειες στον Sinirlioğlu όσο ήμουν στο τηλέφωνο στο μπάνιο. Η μπαταρία έσβηνε και δεν μπορούσα να εμπιστευτώ κανέναν. Έπρεπε να τα κρατήσω όλα κρυφά. Αφού έκανα τις κλήσεις, το ISIS άρχισε να διεξάγει έρευνες. Πώς ήξεραν ότι έκανα τηλεφωνήματα; Αποδεικνύεται ότι έπαιρναν τις πληροφορίες από την Άγκυρα. Αυτοί αξιωματούχοι στην Άγκυρα ήθελαν να κατασχέσουν το τηλέφωνό μου. Μετά από κάθε κλήση, το ISIS διενεργούσε έρευνα», είπε ο Yılmaz.

Ο Feridun Sinirlioğlu (L) και ο Hakan Fidan, επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT.

Ο Σινίρογλου προέτρεψε τον Yılmaz να μην τηλεφωνήσει σε κανέναν εκτός από αυτόν και να μην πει ποτέ σε κανέναν για το τι συνέβαινε στο προξενείο. Το τηλεφωνικό κέντρο έκτακτης ανάγκης, που δημιούργησε το υπουργείο Εξωτερικών για μέλη της οικογένειας που ανησυχούν για τους ομήρους, δεν έδωσε λεπτομέρειες από τον Σινίρογλου ή οποιοδήποτε άλλο ανώτερο στέλεχος του υπουργείου.

Ο Σινίρογλου, ο οποίος διετέλεσε ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα ως υφυπουργός στο υπουργείο Εξωτερικών, ήταν πιστός στον Ερντογάν, με τον οποίο σχεδίασε δεκάδες μυστικές επιχειρήσεις, πολλές παράνομες, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής επέμβασης με ψευδή σημαία στη Συρία. Ήταν ένας από τους ένθερμους υποστηρικτές της ένοπλης σύγκρουσης σε μια ηχογράφηση που διέρρευσε τον Μάρτιο του 2014, στην οποία ακούγεται ο ίδιος, ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν και άλλοι να συζητούν την πιθανότητα επέμβασης στη Συρία σε μια επιχείρηση ψευδούς σημαίας που διεξήγαγε η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MİT.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο Σινίρογλου ήταν επιθετικός στη συνάντηση και επέμενε σε μια στρατιωτική εισβολή στη Συρία, ενώ ο Fidan πρότεινε ιδέες για το πώς να δημιουργήσει ένα πρόσχημα, λέγοντας: «Αν χρειαζόταν, θα έστελνα τέσσερις άνδρες στη Συρία. Τότε θα τους έβαζα να ρίξουν οκτώ βλήματα όλμων κατά της τουρκικής πλευράς και να δημιουργήσουν μια δικαιολογία για πόλεμο». Ωστόσο, ο στρατός αντιστάθηκε στην ιδέα μέχρι το 2016, όταν η κυβέρνηση Ερντογάν κατάφερε να εκκαθαρίσει σχεδόν όλους τους αξιωματικούς που συνδέονται με το ΝΑΤΟ που αντιτάχθηκαν στον πόλεμο στη Συρία μετά από μια απόπειρα πραξικοπήματος.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία έκτοτε έδωσαν χώρο ανάσα σε τζιχαντιστικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων του ISIS και της Αλ Κάιντα, ειδικά στην Ιντλίμπ, όπου εξέχουσες προσωπικότητες του ISIS, συμπεριλαμβανομένου του πρώην ηγέτη του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ο οποίος σκοτώθηκε το 2022 από τις δυνάμεις των ΗΠΑ, βρήκαν καταφύγιο.

Οι ισχυρισμοί του πρώην γενικού προξένου της Μοσούλης για το πώς η κυβέρνηση Ερντογάν συνεργάστηκε με το ISIS κατά τη διάρκεια της κρίσης ομήρων επιβεβαιώθηκαν και από πρώην Τούρκους στρατιωτικούς. Εκείνη την εποχή, η επίλεκτη Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων (Özel Kuvvetler Komutanlığı, ή ÖKK) έλαβε εντολή να δημιουργήσει μια ειδική ομάδα για να ξεκινήσει μια επιδρομή στο ISIS στη Μοσούλη, για την οποία η ομάδα άρχισε να σχεδιάζει έκτακτα γεγονότα και εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Turgay Perişan, λοχία στο ÖKK, η ομάδα, τα μέλη της οποίας προέρχονταν από διάφορα τάγματα με βάση τις δεξιότητές τους στη μάχη με αλεξίπτωτο και την πείρα τους στη νυχτερινή ρίψη αλεξίπτωτου ελεύθερης πτώσης, συγκροτήθηκε και διατάχθηκε να ξεκινήσει κρυφά την εκπαίδευση εισβολή στο προξενείο. Ο λοχαγός Mehmet Emin Tüzel, ο οποίος ήταν διοικητής ομάδας αυτής της επίλεκτης μονάδας, εξήγησε στο δικαστήριο στις 13 Νοεμβρίου 2017 πώς έγιναν οι προετοιμασίες για την άκρως διαβαθμισμένη αποστολή.

Η κατάθεσή τους δόθηκε κατά τη διάρκεια μιας δίκης σχετικά με μια απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016. Οι αστυνομικοί δικάστηκαν για φερόμενη συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα, αν και αρνήθηκαν ότι είχαν οποιαδήποτε σχέση με αυτό.

«Η επιτυχία της επιχείρησης διάσωσης ομήρων, η οποία θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί χωρίς να βλάψει τους ομήρους, απαιτούσε τη διείσδυση στην περιοχή στόχο χωρίς την ειδοποίηση των τρομοκρατών. Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό ήταν η διείσδυση με μια επιχείρηση αλεξίπτωτου ελεύθερης πτώσης τη νύχτα από μεγάλο υψόμετρο», είπε στο δικαστήριο. Ο Tüzel ήταν ανάμεσα στα 36 μέλη της μονάδας που ξεχώρισαν για την αποστολή.

Στην κατάθεσή του στο δικαστήριο στις 5 Μαΐου 2017, ο συνταγματάρχης Osman Kılıç, πρώην αρχηγός του επιτελείου του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Hulusi Akar, είπε ότι συνολικά περίπου 60 έως 70 άτομα εκπαιδεύτηκαν για τρεις μήνες. Η ομάδα μελέτησε τη διάταξη του κτιρίου, εντόπισε σημεία πτώσης και επιδρομής, συγκέντρωσε πληροφορίες στο έδαφος, όπως πόσο συχνά και με ποια μέσα γίνονταν οι παραδόσεις τροφίμων, ο κύκλος βάρδιας φρουράς, ο αριθμός των μαχητών του ISIS και τα όπλα, τα πυρομαχικά και τα εκρηκτικά τους στο Κτίριο.

«Ένα σχέδιο εγκαταλείφθηκε λόγω της συγκέντρωσης ανθρώπων σε μια αγορά κοντά στο κτίριο του προξενείου πριν από τη μουσουλμανική γιορτή της θυσίας (Eid al-Adha)», πρόσθεσε ο Kılıç. Οι περισσότερες από τις προσομοιώσεις πραγματοποιήθηκαν σε μια υπόγεια εγκατάσταση στα κεντρικά γραφεία της ÖKK με απόλυτη μυστικότητα και τα μέλη της ομάδας ήταν εντελώς αποκομμένα από οποιαδήποτε επικοινωνία με το εξωτερικό.

Ο Şener Kısak, ανθυπολοχαγός της ÖKK, είπε στο δικαστήριο στις 27 Νοεμβρίου 2017 ότι «Αποφασίστηκε η διείσδυση μέσω επιχείρησης αλεξίπτωτου ελεύθερης πτώσης καθώς δεν είχε νόημα η διείσδυση να γίνει από ξηρά. Η αποστολή ανατέθηκε στο τάγμα μου, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του τάγματος, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, δεν είχε εκπαίδευση αλεξίπτωτου ελεύθερης πτώσης και επομένως δεν είχε εμπειρία. Κατόπιν διαταγής, όλα τα στρατιωτικά μέλη με εμπειρία αλεξίπτωτου ελεύθερης πτώσης στην ταξιαρχία τοποθετήθηκαν στο τάγμα μου και εγώ διορίστηκα σε άλλο τάγμα για μια επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ».

Ο Ταγματάρχης Adnan Arıkan κατέθεσε στο δικαστήριο στις 2 Απριλίου 2018 ότι η ομάδα διεξήγαγε προσομοιώσεις σε συντονισμό με την αεροπορία. Οι κινήσεις των μαχητών του ISIS γύρω από το κτίριο του προξενείου παρακολουθούνταν όλο το 24ωρο για να ενημερώνονται τα σχέδια επιχείρησης με λεπτομέρειες της τελευταίας στιγμής.

Ενώ η κύρια ομάδα ετοιμαζόταν για την εκπαίδευσή της στην Άγκυρα, μια ξεχωριστή μυστική ομάδα της ÖKK βρισκόταν στο έδαφος στη Μοσούλη, συγκεντρώνοντας πληροφορίες και κάνοντας υλικοτεχνικές προετοιμασίες. Ο Derviş Taş, πρώτος λοχίας της ÖKK, είπε στο δικαστήριο στις 4 Ιουλίου 2018 ότι το τάγμα του κοντά στη Μοσούλη είχε διαταχθεί να υποστηρίξει την αποστολή διάσωσης. Αυτός και ένα άλλο μέλος του ÖKK ανίχνευσαν τη Μοσούλη, δημιουργώντας ασφαλείς τοποθεσίες για την πίσω υποστήριξη της αποστολής.

Τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις εμφανίζονται να εκπαιδεύονται τον Αύγουστο του 2021 στην Άγκυρα.

Ωστόσο, καθώς η ομάδα ετοιμαζόταν να κάνει την πτώση του ISIS στη Μοσούλη, η κυβέρνηση διέταξε ξαφνικά τον στρατό να αποσυρθεί. Αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση έδωσε εντολή στην υπηρεσία πληροφοριών να διεξάγει συνομιλίες με το ISIS και έδωσε εντολή να απελευθερωθούν σχεδόν 200 τρομοκράτες του ISIS. Πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων μεταξύ μελών του ISIS και τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο İlyas Aydın, ένας ανώτερος Τούρκος μαχητής του ISIS που συνελήφθη από Κούρδους μαχητές στη Συρία, είπε στο BBC ότι στην πρώτη συνάντηση, η ομάδα του ISIS είχε επικεφαλής τον Δρ Wa’il Adel Hasan Salman al-Fayad (γνωστός και ως Abu Muhammad al-Furqan ), επικεφαλής προπαγανδιστής του ISIS και μέλος του Συμβουλίου Σούρα της ομάδας. Ο δεύτερος κυβερνήτης στη συνάντηση ήταν ο Abu Mohammed al-Iraqi, υψηλόβαθμο στέλεχος του στενού κύκλου του ISIS που ήταν υπεύθυνος για τις συνοριακές περιοχές και προηγουμένως υπηρέτησε ως προσωπικός σωματοφύλακας του Abu Musab al-Zarqawi, του ηγέτη της Αλ Κάιντα στο Ιράκ.

Ο τρίτος μαχητής του ISIS ήταν ο Rashed al-Masri, τον οποίο ο Aydın ισχυρίστηκε ότι συνελήφθη από τις ΗΠΑ στις Φιλιππίνες. Ένας Τούρκος υπήκοος αραβικής καταγωγής από την επαρχία Χατάι ονόματι Abu Ali al-Turki ήταν παρών στη συνάντηση ως μεταφραστής του ISIS.

Ο Al-Furqan, ο οποίος είχε άμεση πρόσβαση στον ηγέτη του ISIS Abu Bakr al-Baghdadi, σκοτώθηκε στη Ράκα από αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στις 7 Σεπτεμβρίου 2016. Ο Ζαρκάουι σκοτώθηκε στο Ιράκ από τις ΗΠΑ στις 7 Ιουνίου 2006.

Σε επόμενες συναντήσεις με αξιωματικούς των Τούρκων πληροφοριών, το Aydın ήταν επίσης μεταξύ των παρευρισκομένων. Ο ISIS απαίτησε την απελευθέρωση των κρατουμένων μαχητών του ISIS στην Τουρκία και ζήτησε ασφαλή διέλευση για τους μαχητές που ήθελαν να έρθουν από όλο τον κόσμο για να ενταχθούν στο ISIS. Η Τουρκία συμφώνησε να παραδώσει τους μαχητές του ISIS που αιχμαλωτίστηκαν στη Συρία καθώς και στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων ξένων μαχητών.

Ένας βομβιστής αυτοκτονίας του ISIS απεικονίστηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού του ISIS Rumiyah για να δοξάσει τον θάνατο και να προωθήσει επιθέσεις αυτοκτονίας.

Ένας από αυτούς ήταν ο Abu Usama al-Gharib, ένας Αυστριακός τζιχαντιστής αιγυπτιακής καταγωγής που είχε δημιουργήσει ένα δίκτυο ριζοσπαστικοποίησης σε όλη την Ευρώπη, προσελκύοντας Γερμανούς και Αυστριακούς επίδοξους τζιχαντιστές στη Συρία. Κρατήθηκε στην Τουρκία και αντιμετώπισε αίτημα έκδοσης από την Αυστρία το 2014. Ωστόσο, αφέθηκε ελεύθερος στο πλαίσιο αυτής της μυστικής συμφωνίας με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών. Δύο Βρετανοί υπήκοοι – Shabazz Suleman και Hisham Folkard – για τους οποίους το Ηνωμένο Βασίλειο είχε εκδώσει Κόκκινες Ανακοινώσεις μέσω της INTERPOL – φέρεται επίσης να είναι μεταξύ εκείνων που παραδόθηκαν από την Τουρκία στο ISIS στην ανταλλαγή ομήρων τον Σεπτέμβριο του 2014.

Ο Ερντογάν, τότε πρωθυπουργός, αναγνώρισε σιωπηρά μια συμφωνία σε δηλώσεις του στις 10 Οκτωβρίου 2014. «Σώσαμε 49 από τους αδελφούς μας μετά από 102 ημέρες. Ρωτούν πώς τους σώσαμε, τι δώσαμε ως αντάλλαγμα για την ελευθερία τους. Λοιπόν, ό,τι δώσαμε, το δώσαμε. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι το πραγματοποιήσαμε με επιτυχία», είπε.

Μια αναφορά της βρετανικής εφημερίδας The Times ανέφερε εκείνη την εποχή ότι περίπου 180 μαχητές, μεταξύ των οποίων δύο Βρετανοί πολίτες, ανταλλάχθηκαν με το ISIS στη συμφωνία για την απελευθέρωση των Τούρκων ομήρων.

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης Kemal Kılıçdaroğlu είπε σε ομιλία του στο κοινοβούλιο στις 12 Ιουλίου 2016 ότι ο ηγέτης του ISIS που διέταξε την εισβολή στο τουρκικό Γενικό Προξενείο στη Μοσούλη είχε νοσηλευτεί σε νοσοκομείο στη συνοριακή επαρχία Σανλιούρφα της Τουρκίας όταν τραυματίστηκε και ότι τα έξοδα καλύφθηκαν από την τουρκική κυβέρνηση.

Οι περισσότεροι από τους στρατιωτικούς που συμμετείχαν στο σχέδιο επίθεσης στο ISIS και τη διάσωση των ομήρων στη Μοσούλη φυλακίστηκαν από την κυβέρνηση Ερντογάν το 2016, επικαλούμενη αμφίβολα στοιχεία για τη συμμετοχή τους στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Δεκάδες αξιωματικοί του ÖKK κινητοποιήθηκαν την εντολές από το Γενικό Επιτελείο κατά τη διάρκεια των γεγονότων της 15ης Ιουλίου, όταν πολλαπλές ειδοποιήσεις πληροφοριών έδειχναν ότι στρατιωτικές εγκαταστάσεις και βάσεις θα ήταν στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων από το ISIS και άλλες ομάδες. Τα γεγονότα αποδείχθηκαν ότι ήταν μια επιχείρηση ψεύτικη, που επινοήθηκε από τον Πρόεδρο Ερντογάν και τους αρχηγούς πληροφοριών και άμυνας του για να οργανώσουν μια μαζική εκκαθάριση του τουρκικού στρατού.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο.

e-enimerosi

Το Ισραήλ επιτίθεται στο Ιράν.

Χρήστος Μουρτζούκος

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi