Άρθρα Ρεπορτάζ

Η νοσταλγία των αναμνήσεων επανέρχεται πιο έντονα τις γιορτές; 

Τα Χριστούγεννα και ο εορτασμός τους
Τα Χριστούγεννα (Χριστού γέννα) είναι η χριστιανική εορτή της γέννησης του Χριστού που τιμούμε κάθε χρόνο εορτάζοντας την. Κατά τον εκκλησιασμό, βιώνουμε ακόμα περισσότερο την εορταστική μέρα των Χριστουγέννων.
Κατ’ επέκταση στα Χριστούγεννα συμπεριλαμβάνεται το σύνολο των εορτών από τις 25 Δεκεμβρίου, μέχρι και τα Θεοφάνια.
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν σε λίγες ημέρες. Στις 25 Δεκεμβρίου γιορτάζεται, όπως κάθε χρόνο, η Γέννηση του Χριστού. Η εορταστική ατμόσφαιρα και διάθεση είναι ήδη έκδηλη σε πολλές γωνιές κάθε σπιτιού. Βιτρίνες των καταστημάτων κοσμούν λογής λογής στολίδια, γιρλάντες, όμορφα αυτοκόλλητα που κοσμούν τα παράθυρα και το λαμπερό Χριστουγεννιάτικο δέντρο που δίνει εορταστική νότα παντού.
Και φέτος άπειρα συναισθήματα μας κατακλύζουν: χαρά, ενθουσιασμός, λαχτάρα, νοσταλγία, συγκίνηση, λύπη, χαρμολύπη και άλλα τόσα μαζί εναλλάσσονται..

Πηγή εικόνας: https://www.genenutrition.gr

Χιλιάδες μνήμες, αναλλοίωτες στη μνήμη μας
Οι μνήμες στο μυαλό μας είναι αθάνατες, δεν σβήνουν. Παραμένουν εκεί, όπως και στην καρδιά μας. Όλα τα μέλη της οικογένειας και τριγύρω από το τραπέζι συγκεντρωμένοι και αρκετοί συγγενείς, να συντρώγουν και να ανταλλάσσουν ευχές που “συνοδεύουν” την χαρά τους. Τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους και αρχίζουν να τρώνε το αχνιστό φαγητό που μόλις σερβιρίστηκε. Γέλια, αστεισμοί, Χριστουγεννιάτικα επίκαιρα  παραμύθια και ιστορίες από τα παλιά ακολουθούν μετά το φαγητό.
Η αγάπη είναι που κάνει την αξία της κάθε στιγμής μοναδική. Αυτές οι στιγμές είναι που κάνουν τις γιορτές ξεχωριστές. Έπειτα, όλοι μαζί, κάθονται γύρω από το τζάκι και απολαμβάνουν τη ζεστασιά του, απλά όντας ο ένας δίπλα στον άλλο και νιώθοντας την θαλπωρή των ημερών των γιορτών. Η ατμόσφαιρα άκρως εορταστική με απλά, αλλά αρκετά καλούδια , ώστε να χορτάσουν όλοι.
Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο ή το παραδοσιακό καράβι στολισμένο, κοσμεί μια μικρή γωνιά του σπιτιού, κάνοντας την όμως τόσο εντυπωσιακή με την παρουσία του. Στο ράδιο ηχούν χριστουγεννιάτικα τραγούδια που ταιριάζουν με την περίσταση. Ακολουθεί ταινία, επίκαιρη και σχετική με το πνεύμα των γιορτών, με μήνυμα που να αφορά όλη την οικογένεια. Για επιδόρπιο έρχονται και τα παραδοσιακά γλυκά.
Η αναπόληση στιγμών τις γιορτές 
Θύμησες. Θύμησες από το παρελθόν “επιστρέφουν ξανά” στη μνήμη μας. Τις μέρες των γιορτών, είναι πιο έντονη η ανάγκη που νιώθουν αρκετοί άνθρωποι
να αναπολήσουν όμορφες στιγμές που έχουν ζήσει με αγαπημένα τους πρόσωπα που δεν βρίσκονται εν ζωή ή με τα οποία έχουν χαθεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η κάθε στιγμή φαντάζει μοναδική ιδίως τις γιορτινές μέρες. Πολλοί από εμάς νιώθουμε μελαγχολία, θλίψη, άλλοι πάλι νιώθουμε την ανάγκη να “επιστρέφουμε” σε παλιότερες ιδιαίτερες στιγμές που έχουμε περάσει με κοντινά μας πρόσωπα. Καθένας βιώνει την μαγεία των γιορτών με τον δικό του τρόπο. Όμως γιατί μερικά από τα κυρίαρχα συναισθήματα που αισθανόμαστε είναι εκτός από χαρά και αισιοδοξία, η χαρμολύπη, η συγκίνηση, η νοσταλγία;

Γιατί μερικοί άνθρωποι βιώνουν πιο έντονα τη μοναξιά τις γιορτές;

Πηγή εικόνας: https://www.schooltime.gr

Κοιτώντας από το παράθυρο, έξω στον δρόμο περπατούν αρκετοί περαστικοί. Μικρά παιδιά, κρατώντας το τρίγωνο τραγουδούν τα κάλαντα. Πιο κάτω, κοντά στο παρκάκι, είναι μαζεμένα αρκετά παιδιά, φίλοι που συζητούν, παίζουν, γελούν όλα μαζί. Πριν πάρουν τον δρόμο της επιστροφής για τα σπίτια τους, βγάζουν μια αναμνηστική φωτογραφία που θα έχουν όλα μαζί και θα έχουν αποθηκευμένη στο κινητό τους.
Ο στολισμός του δέντρου, δίνει χαρούμενη ατμόσφαιρα σε ένα σπίτι, κάνοντας το κλίμα εορταστικό. Υπάρχουν όμως, και άνθρωποι που είναι μόνοι τους, όχι μόνο τις γιορτές αλλά και γενικά. Αυτοί οι άνθρωποι βιώνουν τη μοναξιά τους ακόμα περισσότερο τέτοιες μέρες, είτε σε μικρότερο είτε σε μεγαλύτερο βαθμό. Η λάμψη των γιορτών, ο εντυπωσιακός στολισμός των σπιτιών, έρχονται σε αντιδιαστολή με την μελαγχολία που κάποιοι άνθρωποι βιώνουν ως έναν βαθμό, με τον ερχομό των γιορτινών ημερών.
Οι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν πιο έντονα τη μοναξιά τις γιορτές, μπορεί να είναι:
  • Προσδοκίες, μη ρεαλιστικές
  • Η υπέρ- κατανάλωση
  • Η κούραση και η μονοτονία ή η ρουτίνα που βιώνουμε
  • Το άγχος γύρω από οικονομικά θέματα
  • Η ανάγκη να είμαστε με κοντινά μας πρόσωπα
  • Το στρες
Βλέποντας την αγάπη ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των γύρω τους, “διψούν” για μια τέτοια στιγμή που θα γεμίσει τη ζωή τους με χαρά και ευτυχία. Είναι λογικό να αποζητούν να ζήσουν κάτι όμορφο και οι ίδιοι. Η αγάπη είναι πηγή ελπίδας, χαράς και είναι ζωτικής σημασίας.
Παράλληλα, όμως, αισθάνονται τόσο μόνοι, χωρίς να έχουν κάποιον να μοιραστούν μια κουβέντα, τις στιγμές τους, την ζωή τους. Το πνεύμα των γιορτών, ο στολισμός του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, η συγκέντρωση των ανθρώπων μαζί, είναι αρκετά για να δημιουργήσουν αυτά τα συναισθήματα.
Η αξία της αγάπης τις γιορτινές μέρες 
Το πιο σημαντικό και αυτό που μένει “χαραγμένο ανεξίτηλα” στο μυαλό μας και αξίζει να θυμόμαστε από τις γιορτές δεν είναι τόσο τα δώρα. Μια ευγενική κίνηση από φιλικά μας πρόσωπα σίγουρα εκτιμάται και μας δίνει μεγάλη χαρά που μας τίμησαν και μας θυμήθηκαν άτομα που εκτιμούμε. Η ευγενική κίνηση και η σκέψη τους, σαφώς, είναι ευπρόσδεκτα. Όμως, αυτό που κάνει ξεχωριστά τα Χριστούγεννα και τις εορταστικές ημέρες είναι η αγάπη, η αξία της αγάπης. Είναι όλα αυτά που θα θυμούνται με χαρά και συγκίνηση συνάμα τα παιδιά, τα οποία θα μεγαλώσουν θα γίνουν ενήλικες και θα αναπτύξουν και αυτά την δική τους οικογένεια.
Με την σειρά τους, θα έχουν άπειρες ιστορίες αγάπης να διηγηθούν στα δικά τους παιδιά….
Αφορμή για αυτοκριτική

Αυτές οι μέρες για πολλούς είναι και μια ευκαιρία για αυτοκριτική, για αναθεώρηση στάσης ζωής, ή για ουσιαστική αλλαγή. Από τη στιγμή που καταλαβαίνουμε τι σφάλμα μας, μπορούμε να κάνουμε προσπάθεια να το αλλάξουμε. Είναι καλό το ότι αναγνωρίζουμε το λάθος μας, όμως αρκεί αυτό αν δεν το παραδεχτούμε στους άλλους;

Αν νιώθεις την ανάγκη να ζητήσεις μια συγγνώμη σε κάποιον, εφόσον δεν ήσουν σωστός απέναντι του, μπορείς να επανορθώσεις.

Η ζωή είναι μικρή και είναι όμορφο να ερχόμαστε κοντά με ανθρώπους και να τους χαρίζουμε απλόχερα την αγάπη μας.
Δώσε από την καρδιά σου, χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα 
Μπορεί να μην είναι ένα δώρο, μπορεί να είναι μια ευγενική χειρονομία, μια καλή κουβέντα. Οι μέρες αυτές είναι μια καλή ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά με ανθρώπους που έχουμε καιρό να τους δούμε. Δώστε αξία στην κάθε στιγμή. Η μελαγχολία και η αναπόληση μνήμης δεν είναι πάντα και για όλους τα κυρίαρχα συναισθήματα τις εορταστικές ημέρες.
Όταν κάποιος σε θυμάται, σου δίνει απίστευτη χαρά και σε γεμίζει αισιοδοξία. Η αξία του να δίνεις, όμως  χωρίς να ζητάς αντάλλαγμα είναι ανεκτίμητη.
Παρά την νοσταλγική διάθεση, ας εστιάσουμε στο εορταστικό πνεύμα και στην ουσία των γιορτών. Ας μάθουμε να ζούμε την κάθε στιγμή που είναι μοναδική, απολαμβάνοντας κάθε καινούρια ημέρα στο μέγιστο βαθμό και όπως της αξίζει!
 

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Λάμπρος Τζούμης: Tι αποκάλυψε για την σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν.

e-enimerosi

Στόχος είναι οι ορθόδοξοι λαοί των Βαλκανίων!!!

e-enimerosi

“Δούρειος Ίππος” στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Η άνοδος του DAVA και οι διασυνδέσεις με την Τουρκία.

e-enimerosi