Ειδήσεις και Νέα

Γερμανία: Τελικά κόβει ή όχι τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία.

Σε επίσημη διάψευση της πληροφορίας ότι πρόκειται να αγοράσει ρωσικό πετρέλαιο στις αρχές της νέας χρονιάς αναγκάστηκε η γερμανική κυβέρνηση, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε. Ξεκαθάρισε δε, ότι πρόκειται να εισάγει αργό από το Καζακστάν.

«Τα δημοσιεύματα πως η Γερμανία παρήγγειλε ρωσικό αργό είναι ψευδή. Οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα διυλιστήρια στο Λόινα και στο Σβεντ δεν πρόκειται να παραγγείλουν άλλο ρωσικό αργό πετρέλαιο με τη νέα χρονιά» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

Τα γερμανικά διυλιστήρια τροφοδοτούνται με ρωσικό αργό μέσω του αγωγού Ντρούζμπα. Οι ροές μέσω αγωγών έχουν εξαιρεθεί από το ευρωπαϊκό εμπάργκο που ισχύει από τις αρχές Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η Γερμανία είχε ανακοινώσει πως θα σταματήσει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου, μέχρι τα τέλη της φετινής χρονιάς, προκειμένου να στηρίξει την σκλήρυνση της πολιτικής της ΕΕ προς τη Ρωσία.

Η φασαρία προέκυψε όταν ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής Transneft, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο δίκτυο Rossiya 24, υποστήριξε πως, κόντρα στις βαρύγδουπες δημόσιες διακηρύξεις του Βερολίνου, η εταιρεία του έχει λάβει γερμανικές παραγγελίες για ρωσικό αργό, για το πρώτο τρίμηνο του 2023. Επίσης αποκάλυψε ότι το ίδιο έχει γίνει και από την πλευρά της Πολωνίας και των πολωνικών διυλιστηρίων.

Υποστήριξε, μάλιστα, πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τα ρωσικά διυλιστήρια να αντικαταστήσουν τεχνικά το ρωσικό πετρέλαιο με αργό από το Καζακστάν.

Μόλις προ ημερών ο Καζάκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως θα μπορούσε να στείλει δύο με πέντε εκατ. τόνους επιπλέον πετρέλαιο το χρόνο, μέσω αγωγών, προς την Ευρώπη και τη Γερμανία.

Η Βαρσοβία δεν διέψευσε

Πάντως, η Πολωνία και πιο συγκεκριμένα το πολωνικό διυλιστήριο PKN Orlen SA δεν αρνήθηκε τις παραγγελίες, καθώς δεν παραβιάζουν τις κυρώσεις της ΕΕ, δήλωσε ωστόσο πως είναι έτοιμο να «κόψει» τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, αν λάβει σχετική εντολή από την κυβέρνηση της Βαρσοβίας, κάτι που προφανώς δεν έχει γίνει ακόμη. Θυμίζουμε πως η Πολωνία είναι από τις χώρες της Ένωσης που τηρεί την πλέον σκληρή γραμμή έναντι της Μόσχας στο ζήτημα των τιμωρητικών κυρώσεων και όχι μόνο.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο.

e-enimerosi