ΓερμανίαΕιδήσεις και Νέα

Γερμανία: Φυσικό αέριο – Έτοιμο το πρώτο FSRU της Γερμανίας.

Η Γερμανία στοιχηματίζει στα FSRU καθώς σπεύδει με όσο πιο γρήγορους ρυθμούς μπορεί ώστε να βρει εναλλακτικούς τρόπους προμήθειας ενέργειας και ειδικά φυσικού αερίου, από το οποίο εξαρτάται μεγάλο μέρος της βαριάς της βιομηχανίας –και όχι μόνο. Στα πλαίσια των προσπαθειών αυτών η χώρα εγκαινίασε το πρώτο της πλωτό τερματικό σταθμό παραλαβής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Πρόκειται για το πρώτο τερματικό σταθμό FSRU για τη χώρα -ο οποίος μάλιστα κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ- στα εγκαίνια του οποίου παρευρέθη ο ίδιος ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς κι άλλοι κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει δεχτεί μεγάλες πιέσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό της προκειμένου να ανεξαρτητοποιηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο. Με την κίνηση αυτή του FSRU το Βερολίνο πλέον μπαίνει σε νέα εποχή όσον αφορά τη δημιουργία εναλλακτικών υποδομών όσον αφορά τις εισαγωγές, αποθήκευση και επεξεργασία LNG. Πρόκειται για το πρώτο από πέντε συνολικά τέτοια έργα FSRU που έχει βάλει άμεσα στα σκαριά η Γερμανία ως εναλλακτική της προμήθειας φυσικού αερίου από άλλες χώρες. Το κάθε ένα FSRU από αυτά υπολογίζεται ότι θα έχει μέγιστη χωρητικότητα 5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως.

Κατασκευή σε χρόνο-ρεκόρ

Ο πλωτός τερματικός σταθμός με την ονομασία Hoegh Esperanza κατασκευάστηκε με ταχύτητα ρεκόρ και αποτελεί πλέον, «φάρο ελπίδα» για την γερμανική κυβέρνηση και την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, όπως σχολίαζε το Euraktiv.

Πρόκειται για μεγάλο στοίχημα του τριπλού κυβερνητικού συνασπισμού Πρασίνων, Φιλελευθέρων και Σοσιαλδημοκρατών, που παρά τις διαφορές τους συνεργάζονται για να αντιμετωπιστεί το ενεργειακό πρόβλημα που προέκυψε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ασφάλεια του (ενεργειακού) εφοδιασμού στη Γερμανία», ανέφερε ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ στα εγκαίνια του έργου το Σάββατο. Ο ίδιος μαζί με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ ταξίδεψαν ως επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης έως την Κάτω Σαξονία για να εγκαινιάσουν τον πρώτο τέτοιο τερματικό σταθμό LNG της χώρας.

Πλέον με τον πλωτό τερματικό σταθμό FSRU η Γερμανία, η οποία μέχρι τώρα λάμβανε σχεδόν όλο το φυσικό αέριο της μέσω αγωγών από τη Ρωσία και τη Νορβηγία, αποκτά τη δυνατότητα και υποδομές για να μετατρέπει το LNG που αγοράζει ξανά σε αέρια μορφή ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από βιομηχανίες και νοικοκυριά.

Το φυσικό αέριο όταν είναι σε αέρια μορφή μπορεί να ψυχθεί στους -162 °C ΄και να μετατραπεί σε υγρό ώστε να φορτωθεί σε ειδικά πλοία και να αποσταλεί σε όλο τον κόσμο ως LNG. Η αντίστροφή διαδικασία γίνεται κατά την παραλαβή του.

Πώς λειτουργεί ο πρώτος FSRU της Γερμανίας

Η χώρα κατασκεύασε υποδομές για να συνδέεται με δίκτυο αγωγών και άλλου εξοπλισμού στην ξηρά το ειδικό πλοίο Esperanza, το οποίο έχει μήκος όσο περίπου τρία γήπεδα ποδοσφαίρου. Αυτό μπορεί να μεταφέρει περίπου 170 εκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG, με το μεγαλύτερο μέρος του προέρχεται από τις ΗΠΑ. Η ποσότητα αυτή θεωρείται ότι είναι αρκετή για να τροφοδοτηθούν για ένα χρόνο τουλάχιστον 50.000 νοικοκυριά. Αυτό το υγροποιημένο φυσικό αέριο τις επόμενες εβδομάδες θα μετατραπεί εκ νέου σε φυσικό αέριο σε αέρια μορφή ώστε να διοχετευτεί στο κανονικό δίκτυο αγωγών της Γερμανίας.

Μέχρι πρόσφατα η χώρα προμηθευόταν φυσικό αέριο από το ρωσικό αγωγό Nord Stream 1 με προοπτική να τροφοδοτείται και από τον Nord Stream 2 ο οποίος όμως δεν λειτούργησε ποτέ για εμπορικούς σκοπούς καθώς ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία και επεβλήθησαν κυρώσεις.

Με την απόφαση και της ίδιας της Μόσχας να μειώσει δραστικά τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία από το καλοκαίρι και μετά, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετώπισε τη χειρότερη ενεργειακή κρίση από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι ενδεικτικό ότι πριν από την εισβολή στην Ουκρανία η Ρωσία αντιπροσώπευε περισσότερες από τις μισές εισαγωγές φυσικού αερίου της Γερμανίας.

Αρχικά, όπως σημειώνουν οι Φαινάνσιαλ Τάιμς, οι προσπάθειες του Βερολίνου να αντικατασταθεί το φυσικό αέριο με υγροποιημένο φυσικό αέριο, παρεμποδίστηκαν από την παντελή έλλειψη υποδομών για επεξεργασία LNG και την σχεδόν πλήρη εξάρτησή της χώρας από αγωγούς όπως ο Nord Stream 1 που έφερναν φυσικό αέριο απευθείας από τη Ρωσία.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο.

e-enimerosi