Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Αρχιμήδης: Πώς μπορεί η Ελλάδα να φτάσει στην κορυφή της τεχνητής νοημοσύνης.

Τα τρία ιδρυτικά στελέχη του Κέντρου, ο Χρίστος Παπαδημητρίου, ο Τίμος Σελλής και ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, θεωρούνται εκ των κορυφαίων στον κόσμο στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Μια ιδέα που ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια και είχε ως στόχο να δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να εξελιχθεί σε μία από τις κορυφαίες χώρες όσον αφορά στην έρευνα για το χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, των αλγορίθμων και των επιστήμης δεδομένων (data science) έγινε χθες πραγματικότητα με τα εγκαίνια του «Αρχιμήδη».

Ένα κέντρο έρευνας, το οποίο θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη μονάδα του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» και έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον και την προσοχή της παγκόσμιας ερευνητικής κοινότητας δεδομένου ότι τα τρία ιδρυτικά στελέχη του (Χρίστος Παπαδημητρίου, Τίμος Σελλής και Κωνσταντίνος Δασκαλάκης) θεωρείται εκ των κορυφαίων στον κόσμο στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Κύριος σκοπός του «Αρχιμήδη» είναι να υπηρετήσει τόσο τη βασική, όσο και την εφαρμοσμένη έρευνα, σε συνεργασία με ελληνικά και ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα, μέσω της χρηματοδότησης επισκεπτών ερευνητών, καθώς και υποψηφίων διδακτόρων, στις περιοχές της τεχνητής νοημοσύνης, της επιστήμης δεδομένων και των αλγορίθμων γύρω από θεματικούς άξονες που ενδεικτικά περιλαμβάνουν: μηχανική μάθηση, εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στην ιατρική, τη βιολογία και τη γενετική, ζητήματα ηθικής, διαφάνειας και δικαιοσύνης στις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, εφαρμογές της διαχείρισης μεγάλων βάσεων δεδομένων στις φυσικές επιστήμες, στις ανθρωπιστικές επιστήμες, στην τέχνη και τον πολιτισμό, εφαρμογές σε έξυπνες υποδομές, οικονομική ανάπτυξη και βιωσιμότητα, στην ψηφιακή διακυβέρνηση, στον τουρισμό, στη γεωργία και στη ναυτιλία.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια σχετικής ενημέρωσης με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, η χρηματοδότηση για τον «Αρχιμήδη» ανέρχεται στα 21 εκατ. ευρώ και προέρχεται από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα κεφάλαια αυτά είναι αρκετά για να χρηματοδοτήσουν τη λειτουργία του κέντρου για ένα διάστημα 5 ετών με τον στόχο να είναι στη συνέχεια η χρηματοδότηση να γίνει μέσω συνεργασιών με μεγάλες εταιρείες που θα θέλουν να συνεργαστούν με το κέντρο αλλά και από ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο.

Το πλάνο προβλέπει ότι το κέντρο θα φθάσει να έχει περί τους 40 ερευνητές επιπέδου καθηγητικής βαθμίδας και 80 φοιτητές. Οι αιτήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα ανέρχονται σε 75 και έχουν ήδη επιλεγεί 20 ερευνητές που θα αποτελέσουν την πρώτη «φουρνιά» του «Αρχιμήδη» και θα έχουν εγκατασταθεί στις εγκαταστάσεις του κέντρου στο Μαρούσι μέχρι το τέλος του 2023.

Οι μισοί από τους ερευνητές προέρχονται από την Ελλάδα και οι άλλοι μισοί από το εξωτερικό καθώς ένας από τους βασικούς στόχους του «Αρχιμήδη» είναι η αξιοποίηση των Ελλήνων ερευνητών που βρίσκονται εκτός της χώρας και γενικότερα ο περιορισμός του brain drain. Ο «Αρχιμήδης» όπως αναφέρθηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης μπορεί να εξελιχθεί σε έναν λόγο προκειμένου ένας ερευνητής να προτιμήσει να μείνει στην Ελλάδα και να μη φύγει στο εξωτερικό προκειμένου να συνεχίσει το ερευνητικό έργο του.

Ένας άλλος βασικός στόχος είναι η δημιουργία ενός οικοσυστήματος στην Ελλάδα όσον αφορά στην αξιοποίηση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, των αλγορίθμων και της επιστήμης δεδομένων. Αυτό δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο και απαιτεί χρόνο, όπως αναφέρθηκε, αλλά οι ιθύνοντες φάνηκαν αρκετά αισιόδοξοι όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Επίσης, στόχος είναι και η συνεργασία με εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως, φυσικά, και η δημιουργία startups που θα προκύψουν από ερευνητές του «Αρχιμήδη». Μάλιστα, στα πλάνα περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός incubator που θα αναλάβει να βοηθήσει ομάδες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης και της αξιοποίησης δεδομένων να κάνουν το επόμενο βήμα.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Μια «Σκοτεινή Μεγάλη Έκρηξη» μπορεί να έχει πλημμυρίσει το σύμπαν με αόρατη ύλη, προτείνει νέα μελέτη.

e-enimerosi

Ξεκινά η κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων για τη Σελήνη (βίντεο)

e-enimerosi

Η ανακάλυψη του αιώνα; Επιστήμονες δημιούργησαν υπεραγώγιμο υλικό που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο όπως τον ξέρουμε.

e-enimerosi

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com