Συνταγές

Τι τρώμε την Πρωτοχρονιά.

Όλοι αναρωτιόμαστε αυτές τις ημέρες προκειμένου να ετοιμάσουμε το τραπέζι του ρεβεγιόν ή του μεσημεριού της Κυριακής! Ο Πέτρος Συρίγος έχει μερικές υπέροχες και εύκολες συνταγές, που θα ενθουσιάσουν τους πάντες. Απλά αξίζει να τις δοκιμάσετε.

Πατάτες με μπέικον

Υλικά

6 πατάτες ​
1 κρεμμύδι λευκό ​
250 γραμμ. μπέικον άκοπο ​
4 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ​
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα ​
Πάπρικα καπνιστή

Διαδικασία

  • Κόβουμε τις πατάτες σε μικρό καρέ (ζάρι) και τις τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο.​ Κόβουμε το μπέικον σε καρεδάκι. ​ Σοτάρουμε το μπέικον με 1 κ.τ.σ ηλιέλαιο, σοτάρουμε καλά.
  • Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι καλά, προσθέτουμε την τηγάνισμα η πατάτα, αλατοπιπερώνουμε και αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Τυρόπιτα κανταΐφι

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κανταΐφι
300 γραμμ. φέτα
200 γραμμ. μανούρι τριμμένο
300 γραμμ. ανθότυρο
2 αυγά
200 γραμμ. βούτυρο
30 γραμμ. βούτυρο (για το άλειμμα του ταψιού)
250 γραμμ. κρέμα γάλακτος
150 γραμμ. γάλα + 2 αυγά (μείγμα για να περιχύσουμε το κανταΐφι πριν το ψήσουμε)

Διαδικασία

  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα τυριά τριμμένα (φέτα, μανούρι και ανθότυρο) προσθέτουμε και 50 γραμμ. βούτυρο λιωμένο, τα αυγά και τα ανακατεύουμε καλά και τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε το κανταΐφι. Ανοίγουμε το φύλλο κανταΐφι, το ξάνουμε πολύ καλά και το χωρίζουμε στη μέση.
  • Βάζουμε τη μισή ποσότητα κανταΐφι σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ (30*40cm ή 25*35 cm) και ραντίζουμε με την μισή ποσότητα από το λιωμένο βούτυρο. Το στρώνουμε στον πάτο, πατώντας το λίγο με την παλάμη μας. Από πάνω ρίχνουμε το μείγμα των τυριών και το απλώνουμε να πάει ισόποσα παντού. Τοποθετούμε το άλλο μισό κανταΐφι, σκεπάζοντας τα τυριά και περιχύνουμε ώστε να πάει παντού το λιωμένου βούτυρο.
  • Ανακατεύουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος και τα αυγά σε ένα μπολ, περιχύνουνε όλο το κανταΐφι. Σκεπάζουμε την πίτα και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα και περιμένουμε να φουσκώσει το μείγμα. Στη συνέχεια ψήνουμε στους 150 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου (σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο). Μετά βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ανεβάζουμε την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και την ψήνουμε για 15 – 20 λεπτά ή μέχρι να την δούμε να παίρνει ωραίο χρυσαφί χρώμα.

 Μπούτι γεμιστό με φέτα

Υλικά

1 μπουτάκι από αρνάκι γάλακτος (χωρίς κόκκαλο) 550 γραμμ.
400 γραμμ. φέτα (κομμένη σε μακρόστενα κομμάτια)
100 γραμμ. βούτυρο γάλακτος
3 φρέσκα κρεμμύδια ολόκληρα
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο
2 πιπεριές Φλωρίνης (από το βάζο) κομμένες σε μακρόστενες λωρίδες
1 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λεμόνι

Διαδικασία

  • Ανοίγουμε το μπουτάκι και το ξεκοκκαλίζουμε. Με ένα μεταλλικό σφυρί το χτυπάμε για να γίνει πλατύ. Περνάμε το εσωτερικό με λίγο βούτυρο και το πολτοποιημένο σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με ρίγανη. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό.
  • Βάζουμε κατά μήκος τις πιπεριές Φλωρίνης, τη φέτα από πάνω και τέλος τα φρέσκα κρεμμύδια κατά μήκος. Διπλώνουμε το μπούτι κάνοντας ένα ρολό και το δένουμε με σχοινί. Πασαλείβουμε το μπουτάκι απέξω με ένα μείγμα από το βούτυρο, το λεμόνι, λίγο σκόρδο, αλάτι, χοντροαλεσμένο πιπέρι και τη ρίγανη.
  • Ψήνουμε βάζοντας σε σχάρα, από κάτω τοποθετούμε ένα ταψί με νερό, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, για 1 ώρα. Αφαιρούμε τον σπάγγο και και το κόβουμε σε λεπτές, εγκάρσιες φέτες. Τα ζουμιά από το ταψί τα κάνουμε ντεγκλαζέ με λίγο νερό και τα βάζουμε σε ένα κατσαρόλι και το δένουμε με λίγο μπεν μαρί. Περιχύνουμε από πάνω τις φέτες και βάζουμε κλωναράκια φρέσκιας ρίγανης για διακόσμηση.

Μοσχαράκι Orloff

Υλικά

1600 γραμμ. μοσχάρι νουά
4 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1,5 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί ξηρό
10 φέτες τυρί γραβιέρα
10 καπνιστό χοιρομέρι
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
700 ml γάλα
180 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη
Αλάτι & πιπέρι

Διαδικασία

  • Αλατοπιπερώνουμε το μοσχάρι. Σοτάρουμε το κρέας σε μια ρηχή κατσαρόλα με το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Σβήνουμε με το κρασί. Στη συνέχεια, προσθέτουμε 400 ml νερό και, αφού πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε 3 ώρες ή 1,5 στη χύτρα ταχύτητας.
    Αποσύρουμε το κρέας από το ζωμό και, αφού παγώσει, το κόβουμε σε κάθετες φέτες χωρίς να φτάνουμε μέχρι το τέλος με ένα κοφτερό μαχαίρι.
  • Τοποθετούμε το μοσχάρι σε ένα ταψί. Ανοίγοντας τις φέτες μία μία, βάζουμε ενδιάμεσα μία φέτα τυρί γραβιέρα και μία φέτα καπνιστό χοιρομέρι.
  • Περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ το κρέας, πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά.

Σούπα ζεστής σοκολάτας

Υλικά

800 ml κρέμα γάλακτος 36%
200 ml γάλα
200 γραμμ. κρυσταλλική ζάχαρη
450 γραμμ. κουβερτούρα
60 ml Frangelico

Για τα κρουτόν
2 μεγάλα μπριος κομμένα σε κύβους των 2,5 εκατοστών
150 γραμμ. βούτυρο λιωμένο
3 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα τριμμένη

Για τη σαντιγί
400 ml κρέμα γάλακτος
150 γραμμ. ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Διαδικασία

  • Αλείφουμε τα κομμάτια του μπριος με το λιωμένο βούτυρο. Κάνουμε ένα μείγμα από την ζάχαρη και την κανέλα. Βάζουμε τα κρουτόν στο μείγμα τις ζάχαρης και τα καλύπτουμε με μια στρώση από το μείγμα με την κανέλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 10 λεπτά.
  • Για την σαντιγί και το γαρνίρισμα: Σε μια κατσαρόλα βράζουμε την κρεμά με το γάλα και την ζάχαρη. Δεν πρέπει να πάρουν βράση. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την κουβερτούρα ψιλοκομμένη. Προσθέτουμε το καυτό μείγμα της κρέμας με το γάλα. Περιμένουμε για ένα λεπτό. Με αργές κινήσεις ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε το Frangelico και ανακατεύουμε. Αν την θέλουμε πιο πηκτή βάζουμε 2 κουταλιές κορν φλαουρ σε 4 κουταλιές νερό και το διαλύουμε.
  • Βάζουμε την λιωμένη σοκολάτα στην κατσαρόλα και λίγο πριν χοχλάσει την δένουμε με το κορν φλαουρ. Σερβίρουμε σε πιάτα της σούπας. Στο κέντρο κάνουμε μια ροζέτα από την σαντιγί. Βάζουμε γύρο από την σαντιγί τα κρουτόν από το μπριος. Στην κορυφή τις φράουλες και τα blueberries και τέλος πασπαλίζουμε την σούπα με φλέικς της λευκής σοκολάτας.

Bonus συνταγή – Ζεστό κρασί

Υλικά

1 μεσαίο πορτοκάλι
150 γραμμ. νερό
50 γραμμ. ζάχαρη
10 ολόκληρα γαρίφαλα
2 ξύλα κανέλας
3 αστεροειδής γλυκάνισους
750 ml ξηρό κόκκινο κρασί
Ρούμι ή αμαρέτο, για σερβίρισμα

Διαδικασία

  • Χρησιμοποιώντας έναν αποφλοιωτή λαχανικών, αφαιρούμε τη φλούδα από το πορτοκάλι σε μεγάλες λωρίδες, προσέχοντας να αποφύγουμε την λεύκη σάρκα και τις αφήνουμε στην άκρη. Κάνουμε χυμό από το πορτοκάλι και αφήνουμε το χυμό στην άκρη.
  • Προσθέτουμε το νερό με την ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και βάζουμε να ζεσταθεί μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Μειώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα γαρίφαλα, την κανέλα, τον αστεροειδή γλυκάνισο, τις φλούδες πορτοκαλιού και τον χυμό πορτοκαλιού. Σιγοβράζουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα αρωματικό σιρόπι, περίπου 1 λεπτό.
  • Μειώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το κρασί. Αφήνουμε να σιγοβράσει για τουλάχιστον 20 λεπτά. Σερβίρουμε σε ποτήρια του κρασιού ή μικρές κούπες, προσθέτοντας ένα κ.τ.γ. ρούμι ή Αμαρέτο και γαρνίρουμε με το φλούδα πορτοκαλιού και το γλυκάνισο αν θέλουμε.
google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Λαγάνα.

e-enimerosi

Εύκολα λαζάνια με κιμά.

e-enimerosi

Κρεατόσουπα με κρουτόν

e-enimerosi