Κοινωνία Κόσμος

Χαμόγελο του παιδιού: Καταγγελία για κακοποιητική συμπεριφορά και κακοδιαχείριση.

Στις αποκαλύψεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το Χαμόγελο του Παιδιού, αναφέρθηκε σε συνέντευξή της η υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ακόμα ότι μετά από το δημοσίευμα στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» έλαβε μια ανώνυμη καταγγελία για το Χαμόγελο του Παιδιού, που είχε παρεμφερές περιεχόμενο με όσα αποκάλυπτε το ρεπορτάζ.

Κακοδιαχείριση

Ειδικότερα στην ανώνυμη καταγγελία που εστάλη στο γραφείο της, γίνονται αναφορές για κακοποιητική συμπεριφορά προς το προσωπικό, χρήση ακινήτων του συλλόγου για υποθέσεις του προέδρου του οργανισμού, αξιοποίηση του προσωπικού του συλλόγου για παροχή υπηρεσιών προς τον πρόεδρο, υιοθεσία με συνοπτικές διαδικασίες, υψηλός μισθός και αποδοχές για τον πρόεδρο και τη σύζυγό του.

«Έλαβα την καταγγελία για μη χρηστή διαχείριση και συγκεκριμένα κακοδιαχείριση και διαβίβασα την καταγγελία στις αρμόδιες Αρχές, μεταξύ των οποίων και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας» είπε η κ. Μιχαηλίδου στη συνέντευξή της στον ANT1.

Προσέθεσε ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών. Όλοι δίνουμε από το υστέρημα μας για να βοηθήσουμε τα παιδιά. Βρίσκουμε λογαριασμούς με 20 εκατομμύρια ευρώ σε τράπεζες, ενώ δηλώνουν ότι δεν έχουν χρήματα για να βελτιώσουν τα κτίρια στα οποία φιλοξενούν παιδιά».

Δεν θέλουν τον έλεγχο

Η Δόμνα Μιχαηλίδου σημείωσε πως έχει στείλει καταγγελίες στις αρμόδιες Αρχές και για ιδιωτικές και για δημόσιες δομές, είπε ότι η «κακοποιητική συμπεριφορά είναι οριζόντια» σε δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα και συμπλήρωσε ότι «αυτήν την στιγμή, η Πολιτεία είναι δίπλα στα ιδρύματα. Ο κ. Γιαννόπουλος ήταν ο μόνος που δεν ήθελε τον έλεγχο».

Ερωτηθείσα για τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών στην «Κιβωτό του Κόσμου», η οποία βρίσκεται στην δίνη καταγγελιών, είπε ότι «οι δυσμενείς συνθήκες δεν έχουν επηρεάσει την λειτουργία της “Κιβωτού του Κόσμου”», ενώ σε γενικότερο πλαίσιο είπε ότι «ο κόσμος μιλάει, επειδή βλέπει ότι έχουν γίνει πράγματα και υπάρχει βούληση να γίνουν κι άλλα».

Αναφορικά με το τι έχει κάνει το κράτος τα τελευταία χρόνια για τα παιδιά και τις δομές φιλοξενίας τους, η κ. Μιχαηλίδου είπε «έχουμε βγάλει σχεδόν τα μισά παιδιά από τα ιδρύματα μέσα σε 3 χρόνια. Το 2019 το ελληνικό κράτος δεν ήξερε πόσα παιδιά ήταν μέσα στα ιδρύματα. Είχαμε 2.400 παιδιά. Σήμερα, σχεδόν τα μισά είναι σε οικογένειες. Σήμερα, σε ιδρύματα είναι 1.300 παιδιά, επειδή με σύστημα και προσπάθεια τα άλλα πήγαν σε οικογένειες».

Ακόμα, μίλησε για την αποιδρυματοποίηση, αναφέροντας ότι «3 στις 4 δομές για παιδιά είναι ιδιωτικές, όμως 3 στις 4 υιοθεσίες γίνονται από τις δημόσιες δομές».

Στην Οικονομική Εισαγγελία για έρευνα οι λογαριασμοί και οι βίλες του «Χαμόγελου»

Έχει 20 εκατ. πλεόνασμα, 5 εκατ. στην Ελβετία, λέει η Δόμνα Μιχαηλίδου. Για ψέματα κάνει λόγο ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού.

Στην αρμόδια εισαγγελία που ελέγχει το οικονομικό έγκλημα και την ΑΑΔΕ για περαιτέρω έρευνα έχουν ήδη διαβιβαστεί σύμφωνα με πληροφορίες πριν από μία εβδομάδα, ανώνυμες καταγγελίες καθώς και οικονομικά στοιχεία του «Χαμόγελου του Παιδιού». Εφόσον διαπιστωθούν επιλήψιμες και αξιόποινες πράξεις, δεν αποκλείεται να επιληφθεί και η αρχή για το ξέπλυμα χρήματος.

Την υπόθεση έφερε στο προσκήνιο η υφυπουργός εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου αφήνοντας αιχμές σε τηλεοπτική συνέντευξή της στο Action 24 για την οργάνωση και τον ιδρυτή της Κώστα Γιαννόπουλο σχετικά με τις καταθέσεις στην Ελβετία και την πανάκριβη βίλα στον Άλιμο.

Επικαλούμενη ρεπορτάζ της εφημερίδα «Το Βήμα» σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, φέρεται να διαμένει σε διαμέρισμα-μεζονέτα έκτασης περίπου 500 τ.μ., με πέντε μπάνια, αξίας περίπου δύο εκατ. ευρώ, σε αμφιθεατρική περιοχή στον Αλιμο, η κυρία Μιχαηλίδου εμφανίστηκε επικριτική σημειώνοντας , μεταξύ άλλων: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ένας συμπολίτης μας σήμερα που πιστεύει ότι ένα ίδρυμα, το οποίο έχει 20 εκατομμύρια πλεόνασμα, 5.000.000 στην Ελβετία, τον πρόεδρό του που μένει διάβασα σε μια βίλα δύο εκατομμυρίων με πόσα μπάνια λέει ότι έχει και να μην χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά, για να κάνει παραπάνω μπάνια για τα παιδιά και να κάνει τη δομή λειτουργική».

Τι απαντά ο Κώστας Γιαννόπουλος:

Σε επικοινωνία του, με το protothema.gr, και κληθείς να σχολιάσει τα όσα είπε η κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου, ο επικεφαλής του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, τα χαρακτήρισε ψέματα και κάλεσε την υφυπουργό Εργασίας να απαντήσει «πού βρήκε το πλεόνασμα των 20 εκατ. ευρώ».

Όπως υποστήριξε, τα έσοδα του Χαμόγελου ετησίως ανέρχονται σε 15 εκατ. ευρώ, με τα δέκα εκατ. ευρώ εξ αυτών να πηγαίνουν στη μισθοδοσία των 480 ατόμων που έχει ως προσωπικό και τα υπόλοιπα να κατευθύνονται σε δράσεις για τις δομές και την στήριξη των παιδιών.

Αναφορικά με τον τραπεζικό λογαριασμό του Χαμόγελου, ύψους πέντε εκατ. ευρώ, στην Ελβετία, ο κ. Γιαννόπουλος υποστήριξε ότι προέρχονται από την πώληση του «ΤΙΤΑΝΙΑ», στο οποίο η οργάνωση είχε ποσοστό και ότι, πλέον, αυτός ο λογαριασμός παραμένει ανοιχτός με ποσά 100-200 ευρώ, ενώ τα 5 εκατ. έχουν δαπανηθεί για ανάγκες του οργανισμού. Το 2019 – ανέφερε κ. Γιαννόπουλος -ολοκληρώθηκε η πώληση του ξενοδοχείου ΤΙΤΑΝΙΑ», στο οποίο ο οργανισμός διέθετε μειοψηφικό πακέτο μετοχών και «το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ που προέκυψε για τη διασπορά κινδύνου αποφασίστηκε να μοιραστεί σε τρεις διαφορετικές τράπεζες, δύο στην Ελλάδα και μία στο εξωτερικό».

Σχετικά, δε, με το διαμέρισμα-μεζονέτα των 500 τετραγωνικών, είπε ότι του έχει παραχωρηθεί από το Χαμόγελο για τη διαμονή του, καθώς ο ίδιος έχει έσοδα μόνο από τη σύνταξή του. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η βίλα είναι κληροδότημα του οργανισμού από δωρεά μιας συνταξιούχου από τη Δράμα, που ήθελε να βοηθήσει παιδιά που είχαν ανάγκη.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γιαννόπουλος, στην επικοινωνία του με το protothema.gr, έκανε λόγο για «σκευωρία» και «ανθρωποφαγία», ενώ υποστήριξε χαρακτηριστικά: «Θέλουν να διαλύσουν το Χαμόγελο μέσα στα Χριστούγεννα».

«Μας ελέγχει η Ernst & Young και η Deloitte. Δεν φτάνει βέβαια μόνο να φαινόμαστε καθαροί, αλλά και να είμαστε. Αν δεν είχαμε διαδικασία αυτοελέγχων, τώρα θα ήμασταν έκθετοι», είχε υποστηρίξει σε πρόσφατη συνέντευξη ο επικεφαλής του «Χαμόγελου», λέγοντας ότι «έκατσαν 20 άνθρωποι να αναλύσουν ξανά όλα τα οικονομικά, για να δουν τι εννοεί στο δημοσίευμα (σ.σ. του ΒΗΜΑτος) και υπογραμμίζοντας ότι ο δημοσιογράφος που έκανε το ρεπορτάζ «έμπλεξε άσχετες χρονιές μεταξύ τους, για να δημιουργήσει εντυπώσεις».

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή in.gr & protothema

Σχετικές αναρτήσεις

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi

Σίδνεϊ: Επίθεση σε εμπορικό κέντρο, πληροφορίες για έξι νεκρούς.

e-enimerosi

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε εκδήλωση για το Ραμαζάνι στη Φιλαδέλφεια – Αναφορές για θύματα

e-enimerosi