Ειδήσεις και Νέα

Ο Ερντογάν παρέτεινε τις μισθώσεις λιμανιών για φιλοκυβερνητικές εταιρείες.

Σε μια σκανδαλώδη κίνηση, την περασμένη εβδομάδα ψηφίστηκε στο τουρκικό κοινοβούλιο νομοσχέδιο που επιτρέπει την επέκταση των συμβάσεων μίσθωσης 18 θαλάσσιων λιμένων που λειτουργούν από ιδιωτικές εταιρείες χωρίς νέους διαγωνισμούς. Ως αποτέλεσμα, οι ευνοούμενες εταιρείες θα έχουν επιπλέον περίοδο έως και 19 ετών για τη λειτουργία των λιμανιών. Είναι ενδιαφέρον ότι ένας προηγούμενος νόμος που πρότεινε τους ίδιους όρους ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο τον Αύγουστο του 2022 λόγω ανεπαρκούς ανταγωνισμού και απώλειας του κοινού.

Σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία, η κυριότητα ενός θαλάσσιου λιμένα δεν μπορεί να μεταβιβαστεί σε ιδιωτική εταιρεία. Ένας ιδιωτικός φορέας μπορεί να αποκτήσει το δικαίωμα εκμετάλλευσης του λιμένα μόνο μέσω διαγωνισμού για μέγιστη διάρκεια 49 ετών.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ο νέος νόμος θα αποτρέψει τη διακοπή των υπηρεσιών θαλάσσιων λιμένων και θα παρέχει συνέχεια στις θαλάσσιες μεταφορές για 13 θαλάσσιους λιμένες που ανήκουν στην Turkish Maritime Enterprises Corporation και πέντε θαλάσσιους λιμένες που ανήκουν στους Τουρκικούς Κρατικούς Σιδηροδρόμους (TCDD). Για να επωφεληθούν οι εταιρείες από την παράταση, πρέπει να μην οφείλονται στο κράτος και να αποσύρουν άνευ όρων οποιεσδήποτε αγωγές έχουν υποβληθεί κατά των δημοσίων αρχών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ιδιωτικές εταιρείες που θα επωφεληθούν από τον νέο νόμο ανήκουν σε επιχειρηματίες του στενού κύκλου του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα διεξαγάγει αμφισβητούμενη προεδρική εκστρατεία το 2023. Ανάμεσά τους και πέντε επιχειρηματίες που αναφέρονται από την αντιπολίτευση πάρτι ως «Συμμορία των Πέντε». Αυτοί οι επιχειρηματίες είναι γνωστοί για τους μεγάλους διαγωνισμούς που κέρδισαν κατά τη διάρκεια της θητείας του Ερντογάν: Cengiz Holding Chair Mehmet Cengiz; Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Limak Holding Nihat Özdemir. Πρόεδρος MNG Holding Mehmet Nazif Günal. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Kolin Construction Naci Koloğlu. και Καρέκλα Κατασκευών Kalyon Cemal Kalyoncu.

Σύμφωνα με  στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, αυτές οι πέντε εταιρείες στην Τουρκία συγκαταλέγονται στους 10 κορυφαίους ιδιώτες χορηγούς δημοσίων έργων υποδομής στον κόσμο ανά επένδυση και περιφέρεια και ανά επενδύσεις και πρωτογενή τομέα για τα έτη 1990 έως 2020. Οι εταιρείες κέρδισαν διαγωνισμούς αξίας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων για υποδομές έργα μεταξύ 2017 και 2021, που αποτελούν το 30 τοις εκατό του συνόλου των διαγωνισμών που πραγματοποιήθηκαν για κρατικά έργα. Οι υπόλοιποι δημόσιοι διαγωνισμοί έχουν μοιραστεί σε 20.851 εταιρείες.

Το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου χορήγησε πέρυσι 128 ειδικές φορολογικές απαλλαγές σε αυτές τις πέντε κατασκευαστικές εταιρείες σε διάστημα 10 ετών, αποκάλυψε γραπτή απάντηση σε κοινοβουλευτική ερώτηση που έθεσε βουλευτής της αντιπολίτευσης πέρυσι.

Μια εταιρεία του Κατάρ είναι μεταξύ των εταιρειών που θα επωφεληθούν περισσότερο από τη νέα νομοθεσία. Η QTerminals, η οποία αγόρασε τα δικαιώματα λειτουργίας για το λιμάνι της Αττάλειας το 2021 για 140 εκατομμύρια δολάρια, επρόκειτο να λειτουργήσει το λιμάνι μέχρι το 2028. Τώρα, με τον νέο νόμο, αυτή η περίοδος θα παραταθεί για άλλα 19 χρόνια, έως το 2047. Οι εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο υποβολής προσφοράς για το εξαιρετικά κερδοφόρο και πολυσύχναστο λιμάνι της Αττάλειας, το συμβόλαιο του οποίου έληγε το 2028, αντιμετώπισε ένα αγενές ξύπνημα.

Λιμάνι της Αττάλειας.
Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τσετίν Οσμάν Μπουντάκ, δήλωσε ότι οι δικαιολογίες της κυβέρνησης για το νέο νομοσχέδιο δεν είναι ρεαλιστικές, προσθέτοντας ότι τα κέρδη και η στρατηγική σημασία των θαλάσσιων λιμένων έχουν αυξηθεί από την πανδημία. Υποστήριξε ότι ο λόγος που οι συμφωνίες επεκτείνονται τόσο βιαστικά είναι για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των φιλο-Ερντογάν επιχειρηματιών πριν από τις εκλογές.

Ο βουλευτής του Αντιπολιτευόμενου Καλού (İYİ) Κόμματος Ερχάν Ούστα ισχυρίστηκε ότι η υποβολή του ίδιου νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο υπό το φως της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν ήταν μια καλοπροαίρετη πρωτοβουλία. Ο Ούστα είπε επίσης ότι ένας επιχειρηματίας που είχε χάσει τον διαγωνισμό για οποιοδήποτε από αυτά τα λιμάνια είχε το δικαίωμα να πει, «Αν ήξερα ότι θα παραταθεί τόσο πολύ, θα είχα κάνει άλλη προσφορά και ίσως να είχα κερδίσει τον διαγωνισμό. ”

Ένας άλλος βουλευτής, ο Ταχσίν Ταρχάν, ισχυρίστηκε ότι η μίσθωση των θαλάσσιων λιμένων προκάλεσε το κράτος να χάσει τον έλεγχο της ασφάλειας των λιμανιών και άνοιξε το δρόμο για το εμπόριο ναρκωτικών.

Το Nordic Monitor ανέφερε προηγουμένως  ότι η Τουρκία έχει γίνει μια αναδυόμενη οδός για μεγάλης κλίμακας διακίνηση κοκαΐνης, μια άνευ προηγουμένου εξέλιξη, και φέρεται ότι ένας πολιτικά συνδεδεμένος, ισχυρός νέος παίκτης μπορεί να εμφανίστηκε στη σκηνή για να μεταφέρει μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών μέσω τουρκικών θαλάσσιων λιμένων .

Τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν στην Τουρκία τον Ιούνιο του 2020, όταν η αστυνομία ναρκωτικών της Κολομβίας κατέσχεσε σχεδόν πέντε τόνους κοκαΐνης. Το ναρκωτικό βρισκόταν σε δύο κοντέινερ που επρόκειτο να ταξιδέψουν δια θαλάσσης από το λιμάνι της Μπουεναβεντούρα στην Τουρκία και είχε αξία 265 εκατομμυρίων δολαρίων στην παράνομη αγορά.

Ο Σεντάτ Πεκέρ, ένα καταδικασμένο αφεντικό μαφίας και πρώην σύμμαχος του Τούρκου προέδρου, ισχυρίστηκε επίσης ότι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συμμετείχαν στο εμπόριο κοκαΐνης. Ο Πεκέρ κατονόμασε τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και τους συνεργάτες του ως άτομα με επιρροή που συμμετείχαν στη διευκόλυνση της διακίνησης κοκαΐνης μέσω της Τουρκίας. Ο Peker είχε συνεργαστεί με τον Soylu για χρόνια στη διαχείριση εγκληματικών συνδικάτων.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο.

e-enimerosi