Ιστορία Πολιτισμός

Αρχαία ελληνική επιγραφή χαραγμένη στα βουνά του Τατζικιστάν. [videos]

Αρχαία ελληνικά γράμματα βρέθηκαν σκαλισμένα σε βράχο σε ορεινή περιοχή του Τατζικιστάν, της Κεντρικής Ασίας.

Συγκεκριμένα, σε πέτρα ήταν γραμμένο «ΕΙΔΙΗΛΟ Υ…ϸΑΟΝΑΝϸΑΕ ΟΟΗ-ΜΟ ΤΑΚ-ΤΟΕ», που σύμφωνα με τον Νίκολας Σιμς – Ουίλιονς, ειδικό στη μελέτη της Βακτριανής γλώσσας, σημαίνει, «Αυτός είναι ο… του βασιλιά των βασιλέων, Βήμα Τάκτου».

Λόγω του φυσικού τοπίου του Τατζικιστάν, οι αρχαιολόγοι συνήθως δεν έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν νέα μνημεία.

Καθώς η γύρω περιοχή είναι μια δυσπρόσιτη, οι ντόπιοι προσφέρθηκαν να βοηθήσουν τους αρχαιολόγους συλλέγοντας πληροφορίες για λογαριασμό τους, κάτι που είχε γίνει και στο παρελθόν.

Το 1932, ένα καλάθι με έγγραφα βρέθηκε από έναν ντόπιο βοσκό στο όρος Μούγκ, το οποίο, έφερε στους αρχαιολόγους , οι οποίοι στη συνέχεια έμαθαν ότι ήταν το πρώτα έγγραφα κειμένα της ιστορικής γλώσσας της Σογδιανής, το οποίο στη συνέχεια οδήγησε στην ανακάλυψη. του αρχαίου οικισμού Πεντζικέντ.

Η Σογδιανή (παλαιότερα Υπερωξιανή), ήταν επαρχία της Αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών της Περσίας. α κράτη της Σογδιανής, παρόλο που δεν ενώθηκαν ποτέ πολιτικώς, ήταν συγκεντρωμένα γύρω από την κύρια πόλη της Σαμαρκάνδης.

Πώς ανακαλύφθηκε ο βράχος;

Σε παρόμοια περίσταση με τον βοσκό, ένας κάτοικος κοντινού χωριού ήταν αυτός που εντόπισε τον χαραγμένο βράχο στα βουνά.

Ο Bobomulloev Bobomullo, ερευνητής από το Ινστιτούτο Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Εθνογραφίας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών του Τατζικιστάν, ενδιαφέρθηκε για τα νέα και ανέλαβε να το ερευνήσει

Αφού το εξέτασε προσεκτικά, οι επιγραφές αποδείχτηκε πως ήταν σε αρχαία γραφή . Βρισκόταν στο βορειότερο μέρος του φαραγγιού κοντά στον ποταμό Αλμόση.

Σύμφωνα με τον άνθρωπο που βρήκε την επιγραφή,  υπήρχαν περισσότερες επιγραφές σε πολλούς διαφορετικούς βράχους, αλλά λόγω χιονοστιβάδων, πολλές από τις επιγραφές υπέστησαν ζημιές και έπεσαν στα βουνά.

Τι ήταν η Βακτριανή και η ιστορία της;

Σύμφωνα με την World History Encyclopedia, η Βακτρία είναι μια ιστορική περιοχή στην Κεντρική Ασία που ήταν μέρος της Περσικής Αυτοκρατορίας.

Ιστορικά, ήταν μια ενοποιημένη περιοχή, αλλά έχει χωριστεί σε αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως Τουρκμενιστάν, Αφγανιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν και Πακιστάν.

Ακόμη και μετά την ήττα του Δαρείου Γ’ της Περσίας, ένας αυτοαποκαλούμενος διάδοχος του Δαρείου Γ’ με το όνομα Μπέσσος, ηγήθηκε της αντίστασης κατά του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο Μέγας Αλέξανδρος, τελικά, κατέκτησε τη Βακτριανή μεταξύ 329-327 π.Χ., την οποία κράτησε μέχρι το θάνατό του.

Μετά τον θάνατό του, έγινε μέρος της αυτοκρατορίας των Σελευκιδών που κυβέρνησε το μεγαλύτερο μέρος της Μέσης Ανατολής κατά την ελληνιστική περίοδο.

Η Βακτρία φημίζονταν για το χρυσό της. Ο Δαρείος Α’ αναφέρει τη Βακτρία ως προμηθευτή χρυσού για το αυτοκρατορικό του παλάτι στη Σούσα. Το εμπόριο χρυσού με προέλευση τη Σιβηρία άνθιζε.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή Με πληροφορίες από The Jerusalem Post

Σχετικές αναρτήσεις

Επαναπατρίζονται 29 ελληνικές αρχαιότητες-προϊόντα λαθρανασκαφών.

e-enimerosi

7ος Διαγωνισμός “για την Άλκη Ζέη” υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

e-enimerosi

Πού βρίσκεται τελικά ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου?

e-enimerosi

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com