Ειδήσεις και ΝέαΙστορία Πολιτισμός

Times: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα οδεύουν προς το σπίτι τους.

Εποικοδομητικές συζητήσεις» διεξάγονται για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο πλαίσιο πολιτιστικής ανταλλαγής, επιβεβαίωσε το Βρετανικό Μουσείο, όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου.

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα, ο Τζορτζ Όσμπορν, πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας και νυν πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, φέρεται να έχει συντάξει μια συμφωνία για τον επαναπατρισμό των πολιτιστικών θησαυρών.

Όπως αναφέρουν οι Times, τα Γλυπτά θα δοθούν υπό τη μορφή ενός «ανοιχτού δανείου». Σε αντάλλαγμα η Ελλάδα θα δώσει άλλα εκθέματα, μάλλον από το Μουσείο Ακρόπολης, για μικρότερο όμως διάστημα.

Παρακάμπτεται το εμπόδιο.

«Η πρόταση παρακάμπτει το εμπόδιο που προβάλλει το γεγονός ότι οι επίτροποι του βρετανικού Μουσείου είναι ιδιοκτήτες των ζωφόρων και απαγορεύεται από το νόμο να τις εκχωρήσουν» αναφέρουν οι Times, στο άρθρο που τιτλοφορείται «Συμφωνία για τα Ελγίνεια Μάρμαρα: Οδεύουν προς το σπίτι».

Η εφημερίδα, υποστηρίζει πως οι ενστάσεις κατά της επιστροφής έχουν «διαβρωθεί» και η νομική πτυχή ξεπερνιέται με την ευρηματική χρήση της μεθόδου του μακροπρόθεσμου δανείου.

Αναφέρεται και στην δική της αλλαγή στάσης επί του θέματος πέρυσι και επαναβεβαιώνει τη στήριξή της στην επιστροφή των Γλυπτών.

ΥΠΠΟΑ: «Προϊόν κλοπής τα Γλυπτά του Παρθενώνα -Δεν αναγνωρίζουμε δικαίωμα νομής-κατοχής στο Βρετανικό Μουσείο»

Απάντηση έδωσε το υπουργείο Πολυτισμού στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για συζητήσεις και επικείμενη συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Το υπουργείο επανέλαβε στην ανακοίνωσή του την «πάγια θέση της χώρας μας ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής» και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να σταματήσει «να κορυβαντιά».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα:

Η κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, κινείται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ευαισθησία και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο εθνικός στόχος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και της επανένωσης τους στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Αυτό αναμφίβολα τεκμαίρεται από  σειρά γεγονότων των τελευταίων δύο ετών: Από την απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ, τον Σεπτέμβριο 2021, και την οριστική (sine die) επανένωση του θραύσματος Fagan, ως την μεταστροφή και τη στήριξη του ελληνικού αιτήματος από τη διεθνή κοινή γνώμη. Επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμη φορά, την πάγια θέση της χώρας μας ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής.

Επομένως, ας σταματήσει η αξιωματική αντιπολίτευση να κορυβαντιά. Θα περιμέναμε σε αυτή την εθνική προσπάθεια να μείνουν στην άκρη οι μικροκομματικοί υπολογισμοί και να υπάρχει συστράτευση όλων. Δυστυχώς δεν το βλέπουμε. Για κάποιους πρώτος στόχος είναι η φθορά της κυβέρνησης, ακόμη και με ψέματα, αδιαφορώντας αν κάνουν ζημιά στη χώρα.  Κρίμα.

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Βόμβα» στον Guardian.

Γλυπτά του Παρθενώνα: Διαψεύδει το υπουργείο Πολιτισμού το δημοσίευμα του Bloomberg.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά.

Δημήτρης Λίτσας

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi