Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Το ρόβερ Perseverance σηματοδοτεί την 1η χρονιά του Άρη.

Το ρόβερ Perseverance Mars της NASA ολοκληρώνει την πρωταρχική του αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη.

Το ρόβερ Perseverance μεγέθους αυτοκινήτου προσγειώθηκε στο πάτωμα του κρατήρα Jezero του Άρη στις 18 Φεβρουαρίου 2021, ξεκινώντας μια φιλόδοξη επιφανειακή αποστολή σχεδιασμένη να διαρκέσει ένα έτος Κόκκινου Πλανήτη, που είναι περίπου 687 γήινες ημέρες.

Αυτός ο χρόνος έχει τελειώσει. το ημερολόγιο του Άρη γύρισε για Επιμονή την Παρασκευή (6 Ιανουαρίου). Αλλά μην ανησυχείτε: Το εξάτροχο ρομπότ θα μεταβεί απρόσκοπτα σε μια εκτεταμένη αποστολή το Σάββατο (7 Ιανουαρίου).

Η επιμονή έχει δύο βασικά καθήκοντα στον Κόκκινο Πλανήτη. Το rover ψάχνει για πιθανά σημάδια ζωής στον Άρη στον πυθμένα του Jezero πλάτους 45 χιλιομέτρων, που φιλοξένησε μια μεγάλη λίμνη και ένα δέλτα ποταμού πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Η Perseverance συλλέγει και αποθηκεύει επίσης δεκάδες δείγματα, τα οποία μια κοινή εκστρατεία NASA-European Space Agency (ESA) θα φέρει στη Γη για λεπτομερή μελέτη στις αρχές της δεκαετίας του 2030, αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο.

Αυτή η εκστρατεία θα εκτοξεύσει ένα αεροσκάφος της NASA με πύραυλο καθώς και ένα τροχιακό αεροσκάφος επιστροφής της ESA στη Γη στον Κόκκινο Πλανήτη στα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 2020. Το σχέδιο απαιτεί από την Επιμονή να μεταφέρει τα δείγματά της στο σκάφος προσγείωσης. ο πύραυλος θα εκτοξεύσει στη συνέχεια το πολύτιμο φορτίο στην τροχιά του Άρη, όπου ο ανιχνευτής της ESA θα το πιάσει και θα μεταφέρει το υλικό πίσω στη Γη.

Η επιμονή έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στο μέτωπο της δειγματοληψίας μέχρι σήμερα. Το rover έχει ήδη γεμίσει και σφραγίσει 18 από τους 38 σωλήνες δειγματοληψίας τιτανίου καθώς και τρεις από τους πέντε «σωλήνες μαρτύρων», οι οποίοι θα βοηθήσουν τα μέλη της ομάδας της αποστολής να αξιολογήσουν την καθαρότητα του συστήματος δειγματοληψίας του Perseverance.

Και το rover έχει αρχίσει να αποθηκεύει δείγματα, επίσης, μέχρι σήμερα, ρίχνοντας τέσσερις από τους προγραμματισμένους 10 σωλήνες σε ένα μπάλωμα του δαπέδου του Jezero που η ομάδα της αποστολής ονομάζει Three Forks. Αυτή η αποθήκη αποτελεί εφεδρικό, για να καλύψει την πιθανότητα ότι η Perseverance δεν θα μπορέσει να μεταφέρει τα δείγματά της στο αεροσκάφος όταν έρθει η ώρα. (Το rover είναι σε καλή κατάσταση τώρα, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η υγεία του θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας.)

Σε αυτή την περίπτωση, δύο μικρά ελικόπτερα που θα εκτοξευθούν στο προσεδάφιο θα φέρουν τους σωλήνες δειγμάτων από την αποθήκη ένα προς ένα.

Με αυτόν τον φράκτη κατά νου, η ομάδα της αποστολής συλλέγει δύο δείγματα από κάθε βράχο-στόχο της. Επιμονή είναι να διατηρείς το ένα σετ επί του σκάφους και να αποθηκεύεις το άλλο σετ.

Ένας από τους σωλήνες δείγματος που έπεσε από το ρόβερ Perseverance Mars της NASA σε μια «αποθήκη» στον κρατήρα Jezero.(Εικόνα: NASA)

Τα ελικόπτερα θα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο Ingenuity, το ελικόπτερο των 1,8 κιλών που ταξίδεψε στον Άρη.

Η κύρια δουλειά του Ingenuity ήταν να δείξει ότι η εναέρια εξερεύνηση είναι δυνατή στον Άρη παρά τη λεπτή ατμόσφαιρα του πλανήτη, η οποία είναι μόλις 1% τόσο πυκνή όσο αυτή της Γης στο επίπεδο της θάλασσας. Το μικρό ρότορα πέτυχε γρήγορα αυτόν τον στόχο κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας επίδειξης πέντε πτήσεων και τώρα χρησιμεύει ως ανιχνευτής της Επιμονής σε μια φιλόδοξη εκτεταμένη αποστολή.

Το Ingenuity έχει πλέον 37 πτήσεις υπό τη ζώνη του, οι οποίες μαζί έχουν διανύσει συνολικά 7,6 χιλιόμετρα. Το Perseverance, από την πλευρά του, έχει συγκεντρώσει σχεδόν 14,0 χλμ. οδήγησης εκτός Γης και αυτό το σύνολο θα ανέβει σημαντικά κατά τη διάρκεια της εκτεταμένης αποστολής του.

Αφού ολοκληρώσει τη ρίψη δειγμάτων στην αποθήκη Three Forks, το Perseverance θα κατευθυνθεί προς την κορυφή του αρχαίου δέλτα του ποταμού Jezero, πιθανότατα τελειώνοντας την ανάβαση τον Φεβρουάριο. Στη συνέχεια, το rover θα εξερευνήσει την περιοχή για τους επόμενους οκτώ περίπου μήνες, αναζητώντας, μεταξύ άλλων, βράχους που ξεβράστηκαν στον κρατήρα από τον αρχαίο ποταμό του Jezero.

«Η εκστρατεία Delta Top είναι η ευκαιρία μας να ρίξουμε μια ματιά στη γεωλογική διαδικασία πέρα ​​από τα τείχη του κρατήρα Jezero», δήλωσε η αναπληρώτρια επιστήμονας του έργου Perseverance, Katie Stack Morgan, του Εργαστηρίου Jet Propulsion της NASA στη Νότια Καλιφόρνια, σε δήλωση τον περασμένο μήνα.

«Πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, ένας ορμητικός ποταμός μετέφερε συντρίμμια και ογκόλιθους από μίλια πέρα ​​από τα τείχη του Jezero», είπε. «Θα εξερευνήσουμε αυτές τις αρχαίες αποθέσεις ποταμών και θα πάρουμε δείγματα από τους πολυταξιδεμένους ογκόλιθους και τους βράχους τους».

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Οι δορυφόροι της Κίνας, Tiandu-1 και 2 δοκιμάζουν σεληνιακές επικοινωνίες και τεχνολογία πλοήγησης.

e-enimerosi

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi