Άρθρα ΡεπορτάζΟικονομία

8 λόγοι για τους οποίους οφείλετε να φροντίσετε εγκαίρως για τα οικονομικά σας.

Γράφει η Εβίτα Μανούδη

 

1. Τα περισσότερα προβλήματα λύνονται με χρήματα.

Μας αρέσει ή όχι… Αναλογιστείτε πόσα προβλήματα λύνονται απλά και γρήγορα με χρήματα. Δίχως περαιτέρω ανησυχίες και χάσιμο χρόνου. Σίγουρα πάρα πολλά. Προσωπικά δεν ήθελα να παραδεχτώ και αποδεχτώ την μεγάλη δύναμη και επιρροή του χρήματος. Τα χρήματα μας προσφέρουν ευκολία, άνεση, λιγότερες έννοιες και ανησυχίες στην καθημερινότητά μας. Είναι άκομψο και ταμπού να παραδεχτούμε την μεγάλη επιρροή του χρήματος στην ζωή μας, διότι θα θεωρηθούμε ρηχοί, επιδερμικοί ή αδιάφοροι για τα υπόλοιπα σημαντικά συστατικά της ζωής μας.

Ναι, σίγουρα δεν μπορούμε να αγοράσουμε την ευτυχία με το χρήμα… όμως μπορούμε να αγοράσουμε εύκολα + γρήγορα πρόσκαιρες στιγμές απόλαυσης, ευχαρίστησης καθώς και υλικές απολαύσεις που κάνουν το ταξίδι της ζωής πιο ευχάριστο. Και χλιδάτο! Ποιος θα το αρνηθεί; Άλλη συζήτηση βέβαια, αν το παροδικό στοιχείο απόλαυσης ή ευτυχίας θα φέρει ή θα οδηγήσει στην διαρκή πληρότητα ή εκπλήρωση.

Πολλά εξαρτώνται και επηρεάζονται απ τα χρήματα που διαθέτετε και διαχειρίζεστε. Σκεφτείτε μονάχα πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή σας, εάν είχατε στον λογαριασμό σας το ποσό χρημάτων που επιθυμείτε. Το σπίτι και η περιοχή που θα επιλέγατε να ζήσετε, τα ρούχα σας, η τροφή σας, η ποιότητα διασκέδασης, το αυτοκίνητο, οι διακοπές σας, οι λοιπές αγορές σας, τα δώρα που επιθυμείτε να κάνετε κλπ. Περιττό να (ξανά)αναφέρω την άνεση που θα νιώθετε αποκλειστικά και μόνο λόγω της απαλλαγή σας από ανησυχίες και έννοιες γύρω απο την έλλειψη ή οικονομική στενότητα.

Μόνο σε περίπτωση στενότητας και οικονομικών προβλημάτων αποκτούν μεγάλη (μεγαλύτερη) σημασία τα χρήματα. Τότε όλα γυρνάνε γύρω απο το χρήμα. Για τον λόγο, ότι ακόμα και τα μικρά προβλήματα φαίνονται πλέον μεγάλα υπο το πρίσμα της στέρησης ή συνετής και λελογισμένης διαχείρισης εξόδων.

Για αυτόν τον λόγο μεριμνήστε τουλάχιστον να δημιουργήσετε το μαξιλαράκι ασφαλείας, τη ρεζέρβα σας για τις δύσκολες ώρες. Η ρεζέρβα θα πρέπει να έχει ιδανικά 3-6 καθαρούς μισθούς. Έτσι κερδίζετε: πρώτον, τα μικρά προβλήματα δεν σας προκαλούν ανώφελες ανησυχίες και πονοκέφαλο, δέυτερον είστε εξασφαλισμένοι σε περίπτωση απειλητικών, εκτάκτων περιστατικών ή κινδύνων και τρίτον, και εξασφαλίζετε για τον εαυτό σας την ηρεμία και σταθερότητα.

2. Σωστά εφαρμοσμένη γνώση = αποτελεσματικότερη και ευκολότερη διαμόρφωση κεφαλαίου – περιουσίας

Μάθαμε πως η γνώση είναι δύναμη, αλλά στην πραγματικότητα η εφαρμοσμένη γνώση είναι δύναμη. Όταν αυτή υπάρχει και εφαρμόζεται στη πράξη, συμβαίνουν όμορφα πράγματα και αποτελέσματα. Γνωρίζοντας τις επιλογές και τα χαρακτηριστικά τους που υπάρχουν στην αγορά έχετε την δυνατότητα και ικανότητα να επιλέξετε τι σας ταιριάζει περισσότερο και άρα σας ωφελεί περισσότερο.

Ανάλογα με την προσωπική και οικονομική σας κατάσταση είστε σε θέση να κρίνετε:

1. Ποια επιλογή πρέπει να αποφύγετε

2. Ποια εναλλακτική σας οδηγεί γρηγορότερα, βραδύτερα ή με μεγαλύτερη βεβαιότητα στον οικονομικό σας στόχο

3. Ποια επιλογή απλώς σας κοστίζει πολλά έξοδα διαχείρισης και μακροπρόθεσμα κέρδος – απόδοση

Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση των προσωπικών οικονομικών είναι σίγουρα πιο αποτελεσματική και φέρετε ευθύνη για τις αποφάσεις σας (αυτό βέβαια κάποιοι το φοβούνται ….. ;).

3. Οι γυναίκες σε γάμο ή συμβίωση κινδυνεύουν να γίνουν οικονομικά εξαρτημένες από τον/την σύντροφο – σύζυγο

Πολύ συχνό το φαινόμενο οι γυναίκες να αφήνουν το θέμα διαχείρισης των προσωπικών οικονομικών τους στον πατέρα, αδερφό, σύντροφο ή σύζυγο. Ειδικά στην περίπτωση της οικογένειας, η γυναίκα συνήθως παύει να εργάζεται και ασχολείται κυρίως με τα παιδιά. Αποτέλεσμα: η επικίνδυνη εξάρτηση από τον/την σύντροφο ή σύζυγο καθώς καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί δίχως τον “αρμόδιο“ για τα οικονομικά. Τέτοιου είδους σχέσης εξάρτησης ίσως αρχικά και βραχυπρόθεσμα να σας ξεκουράζει και να σας αφαιρεί έννοιες από τον νού σας. Όμως κατά βάθος και μακροπρόθεσμα δεν σας βοηθά. Σας κάνει κακό.

Μην χάνετε την εικόνα των οικονομικών πλάνων, της οικονομικής κατάστασης, των μελλοντικών οικονομικών σας στόχων. Διαχείριση προσωπικών οικονομικών + εικόνα οικονομικών δεδομένων δεν είναι να ανοίγει απλώς κανείς το online banking και να βλέπει τις χρηματοροές.

4. Η κρατική σύνταξη δεν αρκεί

Η κρατική γερμανική σύνταξη δεν θα αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας. Ευρέως γνωστό και πλέον πανθομολογούμενο γεγονός! Μερικής απασχόλησης εργασία, διακοπή εργασίας λόγω οικογένειας, φροντίδας και διαπαιδαγώγησης παιδιών, μεγαλύτερο διάστημα σπουδών, ανεργία, μαύρη εργασία και χαμηλότερο εισόδημα είναι οι κυριότερες αιτίες της αρκετά χαμηλής κρατικής σύνταξης για τις γυναίκες (και όχι μόνο).

Η ποιότητα ζωής που επιθυμείτε να έχετε κατά την συνταξιοδότησή σας δεν θα είναι εφικτή μονάχα με την κρατική σύνταξη στην τσέπη σας. Παρ όλα αυτά οι περισσότερες γυναίκες δεν θέλουν να ασχοληθούν με την λύση του προβλήματος ή δεν γνωρίζουν κάν το μέγεθος του προβλήματος. Η διαδικασία αντιμετώπισης του προβλήματος και εύρεσης λύσης δεν είναι ευχάριστη και για αυτό το αναβάλλουν. Κανείς εξάλλου δεν ασχολείται ευχάριστα με θέματα που δεν γνωρίζει ή / και άρα δεν του αρέσουν.

Η πλειονότητα των γυναικών δεν γνωρίζει τι οφείλει ακριβώς να κάνει. Δεν γνωρίζει ποια μέθοδο καταπολέμησης του προβλήματος οφείλει να επιλέξει και ποιές συνέπειες – αποτελέσματα θα έχει μελλοντικά η εκάστοτε επιλογή.

Τι λένε τα νούμερα και οι στατιστικές; Τα τρίτα τέταρτα των γυναικών που θα βγούνε στην Γερμανία στην σύνταξη τα επόμενα 15 με 30 χρόνια, θα λαμβάνουν λιγότερα απο 400,00 Ευρώ. Αυτό είναι λιγότερο και απο το γερμανικό επίδομα Hartz IV (νυν Bürgergeld). Κατα μέσο όρο οι γυναίκες λαμβάνουν κατά 26% χαμηλότερη σύνταξη από τους άνδρες (Πανεπιστήμιο Mannheim και Tilburg, 2019 ). Λογικό θα μου πείτε, αφού συγκριτικά με τους άνδρες αμείβονται λιγότερο. Για την ίδια εργασία με την ίδια εκπαίδευση οι γυναίκες στην Γερμανία αμείβονται έως και 7% λιγότερο απο τους άνδρες. Ας μην ξεχνάμε πως η διαφορά ύψους σύνταξης μεταξύ των δύο φύλων (το λεγόμενο “Gender Pension Gap“) εντείνεται λόγω της οικογένειας, της φροντίδας και διαπαιδαγώγησης των παιδιών. Η γυναίκα είναι ο ηττημένος στην ιστορία.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων: αναφέρομαι στο γνωστό ακόμη και τώρα υφιστάμενο παραδοσιακό μοντέλο οικογένειας. Σαφώς και υπάρχουν τα μοντέρνα νέα ζευγάρια που έχουν επαναπροσδιορίσει το παλιό μοντέλο και βιώνουν μια ανακατανομή ρόλων και μια πιο δίκαιη, ίση κατανομή εργασιών στο σπίτι.

Εάν δεν επιθυμείτε να είστε εξαρτημένοι από τον οποιονδήποτε ή την κρατική βοήθεια (θα υπάρχει μελλοντικά; κι αν ναι σε ποιο βαθμό άραγε;) τότε οφείλετε να δράσετε εγκαίρως προκειμένου να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα και να είστε ήρεμοι. Σκεφτείτε επίσης το εξής ενδεχόμενο: ο γονέας που αφιερώνει λιγότερο χρόνο στην φροντίδα του νοικοκυριού και των παιδιών, οφείλει να πληρώνει για τον γονέα που δεν εργάζεται και άρα αδυνατεί να πληρώνει και να διατηρεί κάποιο ιδιωτικό οικονομικό συνταξιοδοτικό πλάνο. Σουηδική σκέψη; Σίγουρα μακριά από τα μοντέλα στα οποία εμείς οι Έλληνες παραδοσιακά μεγαλώσαμε.

5. Οι γυναίκες ζούν περισσότερα χρόνια συγκριτικά με τους άνδρες

Αυτό συνδυάζεται με το Νο. 3 παραπάνω. Ας αναλογιστούμε εμείς οι γυναίκες πιο καθαρά και λεπτομερώς τι συνέπειες και προβλήματα φέρει το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Τι σημαίνει αυτό για το μελλοντικό βιοτικό επίπεδο; Εδικά όταν μια γυναίκα ζεί αρκετά χρόνια σε σχέση οικονομικής εξάρτησης λόγω οικογενειακών συνθηκών, προτεραιοτήτων κλπ. Υπολογίστε απλώς τι θα συμβεί και τι θα έχετε να αντιμετωπίσετε, αν ακόμα και τώρα – σήμερα το ένα απο τα 2 εισοδήματα – πορτοφόλια πάψει να υφίσταται στην οικογένεια.

Επομένως οφείλουμε να ασχοληθούμε ενεργητικά με το ζήτημα μολονότι είμαστε νέες! Γιατί έχουμε περισσότερες επιλογές, τον χρόνο σύμμαχο και το πρόβλημα δεν είναι ακόμα μπροστά στην πόρτα μας. Οφείλουμε λοιπόν ενεργά να αντισταθμίσουμε τα χαμένα χρόνια εργασίας ή χαμηλόμισθης εργασίας. Και για να σας προλάβω για την σύνταξη χηρείας: δείτε απλώς τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και το ύψος μιας κατα μέσο όρο σύνταξη χηρείας…. Δεν το θεωρώ λοιπόν άγκυρα σωτηρίας.

6. Πραγματοποίηση ονείρων και στόχων – επιθυμιών

Για ένα φαγητό ή γλυκό χρησιμοποιούμε συνταγή με οδηγίες. Για να φτάσουμε στον προορισμό όταν δεν γνώριζουμε, το GPS. Γιατί δεν κάνουμε το ίδιο με το ακόμη πιο σοβαρό ζήτημα των οικονομικών μας μέσα στην ζούγκλα των πολυάριθμων και πολύπλοκων επιλογών; Πώς μπορούμε να σχεδιάζουμε για το μέλλον, εάν δεν έχουμε ένα σαφές πλάνο και μια στρατηγική – συνταγή;

Ασχολούμαστε περισσότερο με το που θα βγούμε το βράδυ ή ποια ταινία θα δούμε, αλλα λιγότερο με την βελτίωση των οικονομικών μας. Και με την βελτίωση δεν εννοώ την ανάληψη έξτρα εργασίας ή τον τζόγο στις εφαρμογές κινητού κλπ.

7. Όποιος γνωρίζει, δεν πέφτει σε παγίδες στον γάμο

Τα προβλήματα, λένε, στο διαζύγιο φαίνονται. Αυτό σημαίνει, ότι η εξ αρχής σωστή διευθέτηση των οικονομικών με ένα σχετικό συμφωνητικό (κοινοκτημοσύνη, περιουσιακή αυτοτέλεια κλπ.) σας γλυτώνει από έξτρα έξοδα, νεύρα, κόπο και χρόνο.

8. Η χαρά της αυτονομίας – ανεξαρτησίας

Σας αφήνω με το αγαπημένο μου. Το συναίσθημα!! Αυτού του είδους συναισθήματος μιλάει πιστεύω από μόνο του 🙂

Διαβάστε ακόμη: Πώς θα αποφύγετε τα 9 σημαντικότερα λάθη με το χρήμα! Μέρος 1ο

Διαβάστε ακόμη: Πώς θα αποφύγετε τα 9 σημαντικότερα λάθη με το χρήμα! Μέρος 2ο.

Διαβάστε ακόμη: 7 Λάθη που κάνουμε με τα χρήματα και πως να τα αποφύγουμε!

Διαβάστε ακόμη: 9 ΠΑΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΛΑΘΗ ΣΚΕΠΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ‘’ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ’’ !

Διαβάστε ακόμη: Είναι διαθέσιμος να τον αποκτήσετε! Ο 1ος Ελληνικός Ολοκληρωμένος Οδηγός.

Διαβάστε ακόμη: Πάντοτε κάτι συμβαίνει και δεν μένουν χρήματα στο τέλος του μήνα;

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Λάμπρος Τζούμης: Tι αποκάλυψε για την σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν.

e-enimerosi

Στόχος είναι οι ορθόδοξοι λαοί των Βαλκανίων!!!

e-enimerosi

“Δούρειος Ίππος” στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Η άνοδος του DAVA και οι διασυνδέσεις με την Τουρκία.

e-enimerosi