Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Δείτε έναν σπάνιο πράσινο κομήτη που βρίσκεται πιο κοντά στον ήλιο απόψε σε δωρεάν ζωντανή μετάδοση (12 Ιανουαρίου).

Ο κομήτης C/2022 E3 (ZTF) θα βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο του στον ήλιο από την τελευταία εποχή των παγετώνων προτού περάσει από τη Γη τον Φεβρουάριο.

Ένας κομήτης που δεν έχει επισκεφτεί τη Γη ή το εσωτερικό ηλιακό σύστημα από την τελευταία εποχή των παγετώνων θα φτάσει στο πλησιέστερο σημείο του στον ήλιο απόψε (12 Ιανουαρίου) και μπορείτε να τον παρακολουθήσετε ζωντανά στο διαδίκτυο σε μια δωρεάν μετάδοση στο διαδίκτυο.

Ο κομήτης, που ονομάζεται C/2022 E3 (ZTF), θα φτάσει σε απόσταση περίπου 160 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον ήλιο καθώς θα φτάσει στο πλησιέστερο σημείο, που ονομάζεται περιήλιο. Στη συνέχεια, ο κομήτης θα κινηθεί προς τη Γη κάνοντας την πλησιέστερη προσέγγιση του στον πλανήτη μας, το περίγειό του, στις 2 Φεβρουαρίου, όταν θα μας προσπεράσει σε απόσταση 42 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Αν και δεν θα είναι ορατός με γυμνό μάτι κατά την κοντινή του προσέγγιση στον ήλιο, ο κομήτης θα πρέπει να είναι παρατηρήσιμος με κιάλια. Εάν το C/2022 E3 (ZTF) συνεχίσει να φωτίζει όπως είναι σήμερα, θα μπορούσε τελικά να είναι δυνατό να το εντοπίσετε στον νυχτερινό ουρανό με γυμνό μάτι. Είτε θα μπορείτε να το δείτε μόνοι σας είτε όχι, το The Virtual Telescope Project θα φιλοξενήσει μια δωρεάν ζωντανή ροή του κομήτη (ανοίγει σε νέα καρτέλα)έναρξη στις 11:00 μ.μ. EST στις 12 Ιανουαρίου (04:00 GMT στις 13 Ιανουαρίου). Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη ζωντανή μετάδοση μέσω διαδικτύου από την  ιστοσελίδα του έργου(ανοίγει σε νέα καρτέλα) ή στο κανάλι του στο  YouTube(ανοίγει σε νέα καρτέλα). Θα εμφανιστεί σε αυτήν τη σελίδα κατά την έναρξη, επίσης.

Εργαστήρια Jet Propulsion της NASA (NASA JPL) (ανοίγει σε νέα καρτέλα)δίνει την περίοδο αυτού του κομήτη ως 50.000 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι την τελευταία φορά που η τροχιά του C/2022 E3 (ZTF) το έφερε τόσο κοντά στη Γη, ο πλανήτης μας βρισκόταν στη μέση της τελευταίας περιόδου παγετώνων ή «εποχής των παγετώνων» και οι πρώιμοι Homo sapiens και οι Νεάντερταλ εξακολουθούσαν να μοιράζονται τον πλανήτη.

Σύμφωνα με το In the Sky (ανοίγει σε νέα καρτέλα)από την πόλη της Νέας Υόρκης C/2022 E3 (ZTF) στο περιήλιο θα είναι ορατός στον ουρανό της αυγής, ανεβαίνει στις 11:18 μ.μ. EST (0418 GMT) και φτάνει σε υψόμετρο 64° στον ανατολικό ορίζοντα. Ο κομήτης θα εξαφανιστεί από την ορατότητα καθώς ξημερώνει γύρω στις 6:07 π.μ. EST (1107 GMT). 

Το C/2022 E3 (ZTF) θα φτάσει τελικά στο λαμπρότερο του στις 2 Φεβρουαρίου, όταν θα είναι πλησιέστερα στη Γη, ορατός στον αστερισμό Camelopardalis. 

Ο κομήτης αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2022 από την κάμερα έρευνας ευρέως πεδίου στην Μεταβατική Εγκατάσταση του Zwicky και αρχικά πιστεύονταν ότι ήταν αστεροειδής. Ήταν η ταχεία λάμψη του C/2022 E3 (ZTF) καθώς μετακινούνταν από την εσωτερική τροχιά του Δία που υποδείκνυε την αληθινή του κομητική φύση.

Η λάμψη των κομητών μπορεί να είναι δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά ακόμα κι αν το C/2022 E3 (ZTF) δεν λαμπρύνει αρκετά ώστε να γίνει ορατός με γυμνό μάτι, θα εξακολουθεί να είναι παρατηρήσιμο τον Ιανουάριο και τις αρχές Φεβρουαρίου με κιάλια και μικρά τηλεσκόπια. 

Σύμφωνα με τη NASA(ανοίγει σε νέα καρτέλα)      Οι παρατηρητές στο βόρειο ημισφαίριο θα πρέπει να μπορούν να βρουν το C/2022 E3 (ZTF) στον πρωινό ουρανό, καθώς κινείται προς τα βορειοδυτικά όλο τον Ιανουάριο. Ο κομήτης θα γίνει ορατός για τους παρατηρητές ουρανού στο Νότιο Ημισφαίριο στις αρχές Φεβρουαρίου 2023.

Η φάση της νέας σελήνης στις 21 Ιανουαρίου θα πρέπει να παρέχει τον ιδανικό σκοτεινό ουρανό που απαιτείται για τον εντοπισμό του C/2022 E3 (ZTF), εφόσον ο καιρός το επιτρέπει. 

Αν θέλετε να ρίξετε μια ματιά στο C/2022 E3 ZTF και δεν έχετε τον κατάλληλο εξοπλισμό, φροντίστε να διαβάσετε τους οδηγούς μας για τα  καλύτερα κιάλια  και τα  καλύτερα τηλεσκόπια για να δείτε τον κομήτη ή οτιδήποτε άλλο στον ουρανό. Για τη λήψη των καλύτερων εικόνων κομητών που μπορείτε, έχουμε προτάσεις για τις καλύτερες  κάμερες για αστροφωτογραφία  και  τους καλύτερους φακούς για αστροφωτογραφία.  

Μια φωτογραφία του κομήτη C/2022 E3 ZTF που τραβήχτηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2022 στο Payson της Αριζόνα από τον Chris Schur. (Εικόνα: Chris Schur)

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Οι δορυφόροι της Κίνας, Tiandu-1 και 2 δοκιμάζουν σεληνιακές επικοινωνίες και τεχνολογία πλοήγησης.

e-enimerosi

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi