Άρθρα Ρεπορτάζ

Αρνητική κριτική vs εποικοδομητική κριτική: Πώς μας βοηθούν να εξελιχθούμε;

Γράφει η Ελένη Γκιάτα

Υπάρχουν στιγμές, που χρειαζόμαστε ένα χέρι να πιαστούμε ή την ανάγκη να καταλάβει κάποιος τις ανάγκες μας. Όταν συμβεί αυτό, αναπτερώνεται το ηθικό μας και αισθανόμαστε αρεστοί και αποδεκτοί από τους άλλους.

Το αντίκτυπο των αρνητικών λεγομένων  

Όταν είμαστε αποδέκτες λεγόμενων που μπορεί να είναι και κακοπροαίρετα, μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε εμάς. Στο χέρι μας είναι να αξιολογούμε τις κριτικές των άλλων και να αποφασίζουμε με σύνεση ποιες αξίζει να “κρατήσουμε” η να ακολουθήσουμε και ποιες όχι.

Μπορεί ακόμη και κάτι που ακούγεται αρνητικό, τώρα, να αποδειχτεί αργότερα ότι λειτούργησε ως μάθημα ζωής για εμάς. Ίσως μας βοηθήσει να βελτιωθούμε ως άνθρωποι και να βρούμε την πραγματική ευτυχία για εμάς.

Δε μπορούμε να έχουμε την απαίτηση μόνο από τους άλλους να μας ακούσουν, εάν εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να δείξουμε ενδιαφέρον για αυτά που θέλουν να μοιραστούν μαζί μας.

Η ειλικρίνεια μας βοηθά να εξελιχθούμε    

Πηγή εικόνας: ;https://www.fortunegreece.com                    Ένας καλός λόγος, μπορεί να γίνει η αιτία, ώστε να έμμεσα να αντιληφθούμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο και να μας δώσει το έναυσμα για να προχωρήσουμε. Aν  την δούμε ως μια ευκαιρία, σαν μια δοκιμασία για αλλαγή, βελτίωση και ανάπτυξη. Όταν λέμε σε άλλους ανθρώπους λόγια που πηγάζουν μέσα από την ψυχή μας, δε μπορούν παρά να είναι αληθινά. Δίνουμε χαρά στους γύρω μας, κάτι που κάνει και εμάς ευτυχισμένους, αλλά και τους ίδιους.
Πώς ένας καλός δρόμος μπορεί να μας οδηγήσει στο σωστό μονοπάτι 
Δεν είναι παράλογο να θέλουμε να ακούμε μια καλή κουβέντα.
‘Ομως, πρέπει να δεχόμαστε τα πράγματα όπως είναι, να σεβόμαστε τη διαφορετικότητα της κάθε γνώμης και να λέμε “ευχαριστώ” για όσα έχουμε.
Μια αρνητική κριτική μπορεί να βγει σε καλό: Πολλές φορές μια αρνητική κριτική, αν είναι με σκοπό την βελτίωση μας και είναι καλοπροαίρετη να μας βοηθήσει να εξελιχθούμε. Αυτό, πολλές φορές δε φαίνεται από την αρχή, αλλά στην πορεία.
Όταν κάποιος μας δείξει εμπιστοσύνη, το “εισπράττουμε” και εμείς οι ίδιοι
Να μην αποχωριζόμαστε από την ζωή μας την ελπίδα και να έχουμε την υπομονή και την καρτερικότητα να περιμένουμε. Μπορεί κάτι καλό να γίνει και να μην έχει συμβεί ακόμη.
Αν πορευόμαστε στη ζωή μας με οδηγό το χαμόγελο, μπορούμε να κοιτάμε μπροστά, ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία!
Πηγή 1    Πηγή 2
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας:  https://www.psychology.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Ο ανθελληνικός ρόλος της Γερμανίας και των ΗΠΑ στο θέμα της Μακεδονίας και τα Ellinika Hoaxes.

e-enimerosi

«“Φράγμα Πύλης, Τρικάλων”: Περισσότερες από δύο φορές, θα το γέμιζε ο “Πορταϊκός Ποταμός”.

e-enimerosi