Άρθρα ΡεπορτάζΓερμανία

Γερμανία: Τι θα αλλάξει για τους καταναλωτές το 2023.

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.

Ήδη ορισμένοι νέοι νόμοι τέθηκαν σε ισχύ απο την 1η Ιανουαρίου 2023. Αυτά θα ισχύουν για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους οδηγούς και το ευρύ κοινό. Θα παρουσιάσουμε εν συντομία εδώ τι μπορεί να αντιμετωπίσετε ή τι θα μπορούσε να σας επηρεάσει.

  • Καταργήθηκε το λεγόμενο «κίτρινο χαρτί» για όσους έχουν νόμιμη ασφάλιση υγείας!

Το χαρτί ασθενείας σε έντυπη μορφή για υπαλλήλους με νόμιμη ασφάλιση υγείας καταργήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2023. Εάν ο γιατρός σας, σας έγραψε άρρωστο, πρι θα έπρεπε να προσκομίσετε το λεγόμενο «κίτρινο πιστοποιητικό» στον εργοδότη σας. Τώρα οι βασικές πληροφορίες αποστέλλονται απευθείας και ψηφιακά από την ασφαλιστική εταιρεία υγείας στον εργοδότη. Αυτό έχει ως στόχο να αλλάξει ριζικά ή να απλοποιήσει την αναρρωτική άδεια και τη διεκπεραίωση. Ωστόσο, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στις προηγούμενες ρυθμίσεις για τους ιδιώτες ασφαλισμένους.

  • Η εργασία γραφείου στο σπίτι αυξήθηκε σε 6€ την ημέρα.

Η εργασία στο σπίτι, η οποία καθιερώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα είναι επ’ αόριστον και θα αυξηθεί στα 6 ευρώ την ημέρα. Κατά την υποβολή της φορολογικής σας δήλωσης, μπορείτε πλέον να εισάγετε 1.260€ αντί για 600€ όπως πριν. Το εφάπαξ είναι ένα από τα έξοδα που σχετίζονται με το εισόδημα, όπου ήδη μπορούν να συμψηφιστούν 1200€ για όλους τους φορολογούμενους. Μόνο όσοι υπερβαίνουν αυτό το ποσό με κατ’ αποκοπή συντελεστή γραφείου στο σπίτι και άλλα έξοδα επωφελούνται από αυτό.

  • Δεν υπάρχει γενική παραγραφή για τα δικαιώματα διακοπών

Στις 20 Δεκεμβρίου 2022, το Ομοσπονδιακό Εργατικό Δικαστήριο παρείχε περισσότερη σαφήνεια σχετικά με το καθεστώς παραγραφής των δικαιωμάτων άδειας. Το Ομοσπονδιακό Εργατικό Δικαστήριο έκρινε ότι τα δικαιώματα διακοπών δεν μπορούν να παραγραφούν. Προϋπόθεση: Ο εργοδότης δεν έχει επισημάνει ότι θα λήξουν οι ημέρες των διακοπών. Μια αντίστοιχη απόφαση του ΔΕΚ του Σεπτεμβρίου 2022 εφαρμόστηκε έτσι στη γερμανική νομολογία.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Λάμπρος Τζούμης: Tι αποκάλυψε για την σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν.

e-enimerosi

Στόχος είναι οι ορθόδοξοι λαοί των Βαλκανίων!!!

e-enimerosi

“Δούρειος Ίππος” στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Η άνοδος του DAVA και οι διασυνδέσεις με την Τουρκία.

e-enimerosi