ΓερμανίαΚοινωνία Κόσμος

Γερμανία: Συγκρούσεις σε διαδήλωση για την απόκτηση του Lützerath.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Lützerath ενάντια στην εκκένωση της πόλης. Στο περιθώριο του συλλαλητηρίου ξέσπασαν ταραχές.

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι – ανάμεσά τους οι ακτιβιστές για το κλίμα Greta Thunberg και Luisa Neubauer – διαδήλωσαν για τη διατήρηση της πόλης Lützerath στην περιοχή εξόρυξης λιγνίτη της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και για τη διακοπή της εξόρυξης άνθρακα. Η Σουηδή ακτιβίστρια κατηγόρησε τη Γερμανία ότι είναι «μία από τις μεγαλύτερες αμαρτωλές χώρες για το κλίμα στον κόσμο». Κάλεσε για συνέχιση της αντίστασης. Η Thunberg είχε ήδη καλέσει για αντίσταση στο Lützerath την Παρασκευή ενάντια στην εκσκαφή του οικισμού από τον ενεργειακό γίγαντα RWE. «Όταν οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες καταστρέφουν το περιβάλλον (…), οι άνθρωποι αντεπιτίθενται», είπε.

Αφού η συγκέντρωση ήταν αρχικά σε μεγάλο βαθμό ειρηνική, πυροτεχνήματα εκτοξεύτηκαν αργότερα κατά των αξιωματούχων, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας. Υπήρξαν συμπλοκές και ορισμένοι συμμετέχοντες κατάφεραν να σπάσουν τα μπλόκα της αστυνομίας και να φτάσουν στην κοντινή άκρη της κατεδάφισης και στην περιοχή εξόρυξης Garzweiler II.

Η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ κάλεσε για συνεχή αντίσταση.

Υπήρχαν διαφορετικές δηλώσεις σχετικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων. Ενώ οι διοργανωτές όπως το Campact και το BUND έκαναν λόγο για 35.000 συμμετέχοντες, η αστυνομία υπολόγισε τον αριθμό σε περίπου 10.000. Άλλοι ομιλητές ζήτησαν μια πιο αποφασιστική πολιτική για το κλίμα από τους πολιτικούς, ώστε να επιτευχθεί το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου της υπερθέρμανσης του πλανήτη που συμφωνήθηκε στη διάσκεψη κορυφής του Παρισιού για το κλίμα.

 Η Αντιπαράθεση στα άκρα.

Ο πρωθυπουργός της NRW Hendrik Wüst (CDU) και η υπουργός Οικονομικών Mona Neubaur (Πράσινοι) υπερασπίστηκαν την έξωση. Βασίζεται σε συμφωνία μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της πολιτείας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και της ενεργειακής εταιρείας RWE. Από την άλλη πλευρά, αυτή η συμφωνία προβλέπει επίσης τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα στο ομοσπονδιακό κράτος έως το 2030. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Robert Habeck είχε ήδη δηλώσει πριν από λίγες ημέρες ότι ο λιγνίτης που βρίσκεται κάτω από το Lützerath ήταν απαραίτητος για τη διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας στην τρέχουσα κρίση.

 Οι αστυνομικοί σταματούν τους διαδηλωτές για να τους εμποδίσουν να εισέλθουν στο υπαίθριο ορυχείο Garzweiler II.

Η αστυνομία έχει καθαρίσει το σημείο από την Τετάρτη και έχει προχωρήσει πολύ. Την Παρασκευή, οι ακτιβιστές αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν ένα τελευταίο υπό κατειλημμένο κτίριο. Ωστόσο, οι διαδηλωτές συνέχισαν να μένουν στα δέντρα και σε ένα αυτοδημιούργητο σύστημα σήραγγας. Η αστυνομία κάλεσε τους ανθρώπους στο τούνελ να βγουν για λόγους ασφαλείας.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή, uh/haz (dpa, epd, afp)

Σχετικές αναρτήσεις

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi

Η κυβέρνηση συμφώνησε σε νέο νόμο για την προστασία του κλίματος!

e-enimerosi

Σίδνεϊ: Επίθεση σε εμπορικό κέντρο, πληροφορίες για έξι νεκρούς.

e-enimerosi