Ιατρική Βιολογία

Το καλαμάρι και ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσονται με τον ίδιο τρόπο, παρά την απόκλιση πριν από 500 εκατομμύρια χρόνια.

Φαίνεται ότι το σχέδιο για την πολύπλοκη ανάπτυξη του εγκεφάλου παραμένει το ίδιο, παρά τα 500 εκατομμύρια χρόνια αποκλίνουσας εξέλιξης.

Οι επιστήμονες που παρακολούθησαν τα νευρικά κύτταρα να συνδέονται μέσα στα μάτια των αναπτυσσόμενων καλαμαριών, αποκάλυψαν ένα αξιοσημείωτο μυστικό – οι εγκέφαλοι των κεφαλόποδων εξελίχθηκαν ανεξάρτητα για να αναπτυχθούν με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει και ο δικός μας.

Έμβρυα καλαμαριού μακρόπτερου σε όψιμο στάδιο ανάπτυξης. (Εικόνα: Kristen Koenig)

Η ανακάλυψη, που έγινε χρησιμοποιώντας κάμερες υψηλής ανάλυσης εστιασμένες στον αμφιβληστροειδή των εμβρύων καλαμαριού ( Doryteuthis pealeii ), αποκαλύπτει ότι, παρά τα 500 εκατομμύρια χρόνια αποκλίνουσας εξέλιξης, το βασικό σχέδιο για το πώς εξελίσσονται πολύπλοκοι εγκέφαλοι και νευρικά συστήματα μπορεί να είναι το ίδιο. σε ένα ευρύ φάσμα ειδών.

Η νοημοσύνη των κεφαλόποδων – μια κατηγορία θαλάσσιων ζώων που περιλαμβάνει χταπόδια, καλαμάρια και σουπιές – είναι εδώ και καιρό αντικείμενο γοητείας μεταξύ των βιολόγων. Σε αντίθεση με τα περισσότερα ασπόνδυλα, αυτά τα ζώα έχουν αξιοσημείωτες αναμνήσεις, χρήση εργαλείων για την επίλυση προβλημάτων, υπερέχει στο καμουφλάζ? αντιδρούν με περιέργεια, πλήξη ή ακόμα και παιχνιδιάρικη κακία στο περιβάλλον τους και μπορεί να ονειρευτεί, αν οι κυματισμοί των χρωμάτων που αναβοσβήνουν στο δέρμα τους καθώς κοιμούνται είναι κάποια ένδειξη. 

Τώρα, αυτή η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2022 στο περιοδικό Current Biology , υποδηλώνει ότι τα βασικά μέρη της φόρμουλας για την προηγμένη νοημοσύνη, τουλάχιστον στη Γη, παραμένουν τα ίδια.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα;

e-enimerosi

Η μικροχειρουργική σε λεπτές επεμβάσεις.

e-enimerosi

EE: Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση νέο αντιβιοτικό για ανθεκτικές λοιμώξεις.

e-enimerosi