Ειδήσεις και Νέα

Ελβετία: Η γερμανόφωνη εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung, για την «Μαρία του Έβρου»: Η μεγαλύτερη υπόθεση fake news των τελευταίων ετών.

Έρευνα γύρω από το κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης με τους 38 πρόσφυγες στον Έβρο, την οποία… αποκάλυψε αλλά αναγκάστηκε να ανακαλέσει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δημοσιεύει η γερμανόφωνη εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung, στην Ελβετία.

Spiegel: Ζητάει συγγνώμη για τη «νεκρή Μαρία» στον Έβρο.

Η ελβετική εφημερίδα έκανε ρεπορτάζ γύρω από την περίφημη Baida S. ενώ σημειώνει ότι το γερμανικό Spiegel εξακολουθεί να εξαπατά τους αναγνώστες του.

Το γερμανικό περιοδικό αναγκάστηκε να αποσύρει τρία άρθρα του και ένα podcast σχετικά με το «προσφυγικό δράμα», επειδή βασιζόταν σε κατασκευασμένες ιστορίες, επισημαίνει η εφημερίδα της Ζυρίχης, και θυμίζει ότι τις ιστορίες αυτές μετέδιδε από τον Έβρο με το κινητό της η Baida S.

Έβρος: Η ιστορία γύρω από τη “νεκρή Μαρία”

«Ένα ερώτημα παραμένει: Είναι οι δημιουργοί του κορυφαίου μέσου με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία και τις περισσότερες παραπομπές στη Γερμανία απλώς αφελείς ή μήπως κρύβουν σκόπιμα το γεγονός ότι εξαπατήθηκαν από έναν μάρτυρα που ήταν περισσότερο φαντασιόπληκτος από ό,τι αξιόπιστος;», γράφει η ΝΖΖ η οποία εντόπισε στη Ρηνανία – Παλατινάτο, την 27χρονη. Όταν της ζήτησε να μιλήσει για το περιστατικό με την μικρή Μαρία που πέθανε, αλλά δεν βρέθηκε πουθενά στον Έβρο, η Baida S. απάντησε: «Όχι, δεν θέλω πλέον να μιλήσω για το νησί και την Ελλάδα. Ήταν μια δύσκολη, θλιβερή περίοδος. Τώρα θέλω να αρχίσω μια νέα ζωή».

Και Influencer

Η ελβετική εφημερίδα θυμίζει ότι η νεαρή γυναίκα, η οποία εμφανιζόταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως κοσμοπολίτισσα «Influencer», βρέθηκε ξαφνικά τον περασμένο Αύγουστο να ζητεί βοήθεια για λογαριασμό 38 προσφύγων οι οποίοι υποτίθεται ότι είχαν εγκλωβιστεί αβοήθητοι στο νησί του Έβρου και σημειώνει ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί και το πώς βρέθηκε η Baida S. στον Έβρο, αλλά και το πώς έφυγε από την Ελλάδα, χωρίς να έχει το άσυλο το οποίο υποτίθεται ότι θα ζητούσε από τις ελληνικές αρχές.
«Είναι η αρχή μιας διεθνούς εκστρατείας κατά της πολιτικής της ΕΕ για τη μετανάστευση (…) Το Spiegel κάνει λόγο για πανευρωπαϊκό έγκλημα», αναφερόμενο σε υποτιθέμενες επαναπροωθήσεις της Ελλάδας. «Σε αυτή την περίπτωση ένα κορίτσι που το έλεγαν Μαρία πέθανε από δάγκωμα σκορπιού επειδή οι υπηρεσίες της ΕΕ δεν προσέφεραν βοήθεια», θυμίζει η ΝΖΖ, αναφερόμενη στο δημοσίευμα του Spiegel.

Η ΝΖΖ εξηγεί ακόμη ότι «ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απειλεί τακτικά με πόλεμο την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας τα εκατομμύρια των μεταναστών και Σύρων προσφύγων ως μοχλό πίεσης κατά της ΕΕ» και προσθέτει ότι «σύμφωνα με τα σωστικά συνεργεία, οι διακινητές επανειλημμένα δημιουργούν επείγουσες καταστάσεις προκειμένου να πείσουν τις αρχές να επέμβουν, π.χ. με βρέφη τα οποία υποτίθεται ότι είναι άρρωστα, ενώ είναι υγιή» και ότι «οι ΜΚΟ που προωθούν το άνευ όρων δικαίωμα στη μετανάστευση συχνά παρουσιάζουν δηλώσεις μεταναστών ως γεγονότα και οι δημοσιογράφοι με τη σειρά τους θεωρούν αυτές τις διηγήσεις ως έρευνα».

Όπως λέει η ελβετική εφημερίδα, η Baida S. «εξαφανίστηκε μια μέρα πριν από την άφιξη στην Ελλάδα της ομάδας των μεταναστών που εκπροσωπούσε. Πώς μπόρεσε να φύγει από την Ελλάδα, απλώς ως αιτούσα άσυλο; Ήταν πρόσφυγας το καλοκαίρι του 2022 ή έκανε την πρόσφυγα για τα ΜΜΕ; Το όνομά της δεν περιλαμβάνεται καν σε λίστα προσφύγων που εστάλη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», η υποτιθέμενη γιαγιά της για την οποία μιλούσε σε βιντεομηνύματα δεν υπήρχε, όπως πιθανόν δεν υπάρχει και η μικρή Μαρία, η οποία υποτίθεται ότι πέθανε στο νησί», γράφει η ΝΖΖ.

Το Spiegel και το λάθος

Για το Spiegel η NZZ γράφει ότι «ο αναπληρωτής διευθυντής διεθνών ειδήσεων μετέτρεψε τις δηλώσεις των προσφύγων σε γεγονότα, και κανείς δεν τα ήλεγξε». Είναι «μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις fake news από την εποχή του σκανδάλου με τον Κλάας Ρελότιους (σσ. πρώην συντάκτη του Spiegel, ο οποίος το 2018 παραδέχθηκε ότι σε τουλάχιστον 14 άρθρα είχε διαστρεβλώσει γεγονότα ή επινοήσει δηλώσεις)».  Σημειώνει επίσης ότι ο ανταποκριτής του περιοδικού στην Ελλάδα «ακολουθούσε» την Μπαϊντάα Σ. στο Instagram, αλλά προφανώς δεν είχε παρατηρήσει κάτι για την προηγούμενη ζωή της, η οποία δεν ταίριαζε στη γυναίκα του περασμένου καλοκαιριού, η οποία εμφανιζόταν βουρκωμένη και απεριποίητη.

Όπως σημειώνει η ελβετική εφημερίδα: «Το πώς ακριβώς η Baidaa S ενεπλάκη σε αυτή την υπόθεση παραμένει ασαφές. Το σίγουρο είναι ότι η νεαρή από τη Συρία εργάζεται εδώ και αρκετά χρόνια ως συγγραφέας και influencer. Σύμφωνα με όσα δηλώνει η ίδια, γεννήθηκε στη Rakka το 1995 και έχει συγγράψει ήδη έξι βιβλία. Σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπως το Instagram και το Tiktok, δημοσιεύει ρήσεις που εκπέμπουν ευσέβεια για τον Αλλάχ, αναφέρει γνωμικά και μοιράζεται φωτογραφίες από όλο τον κόσμο, συχνά από την Τουρκία και τη Γερμανία.»

Πάντως τώρα το προφίλ της στο Instagram έχει κλείσει.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο.

e-enimerosi